Deze 5 voorjaarstentoonstellingen mag je niet missen

1. Thomas Lerooy & Félicien Rops / Vanity Fair in het Kasteel van Gaasbeek
01 april 2018 - 10 juni 2018

 

2018 staat in het Kasteel van Gaasbeek in het teken van het thema 'vanitas'. De expo Vanity Fair brengt een dialoog tussen Thomas Lerooy (° 1981) en Félicien Rops (1833-1898), twee kunstenaars die een bijzondere affiniteit met elkaar vertonen. Lerooy, die twee jaar terug nog furore maakte met zijn spraakmakende expo Beauty in the Shadow of the Stars in het Parijse Petit Palais, werkt net als de satirische Rops rond decadente thema's als vergankelijkheid, sterfte en verval, en refereert ook vormelijk aan de kunstgeschiedenis. Extreme contrasten en speelse knipoogjes gaat hij daarbij niet uit de weg: bloemen komen tevoorschijn uit een skelet, centauren poseren als schoothondjes, putti wervelen rond in een soort ludieke dans, ... Veel van zijn werk is in brons gemaakt, een materiaal dat afstand en monumentaliteit oproept, maar in de traditie van Rops is Lerooy ook een virtuoos tekenaar. Een ontmoeting tussen twee zielsverwanten, tussen engelen en demonen!

2. Belofte van een gelaat
De portretkunst, van Vlaamse primitieven tot selfie

Tot 15.07.2018 – Museum voor Schone Kunsten Brussel


De tentoonstelling "Belofte van een gelaat" vertelt de geschiedenis van meer dan zes eeuwen portretkunst aan de hand van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en foto's uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, aangevuld met bruiklenen.De tentoonstelling begint bij de geboorte van het individu in de 15e eeuw en verkent vervolgens diens vele facetten. Als uiting van macht of als introspectie; als sociale erkenning of als verzetsactie: het portret is een genre dat doorheen de eeuwen talrijke metamorfoses heeft ondergaan tot aan de praktijk van de selfie. Memling, Rubens, Van Dyck, Gauguin, Ensor, Chagall, Delvaux, Bacon, Tuymans, Borremans, Fabre, Vanfleteren,... In deze tentoonstelling herontdekt de bezoeker verschillende meesterwerken van de KMSKB in een nieuwe context. Oude meesters gaan in dialoog met hedendaagse creaties en beroemdheden van vroeger en nu worden origineel met elkaar verbonden.


3. Apenstreken, een expo voor grote en kleine (pri)maten
tot zo, 26/08/2018

 Dring door tot in het hart van de jungle en ontdek de uitbundige leefwereld van maar liefst zestig verschillende primaten. Sta oog in oog met de mannetjesgorilla, observeer de orang-oetan, ga op zoek naar de allerkleinste primaat – de dwergmuismaki – of bewonder hoe vindingrijk de chimpansee termieten vangt! Begrijp hoe apen zich verplaatsen, wat ze eten, hoe ze communiceren en op mekaar reageren. De mens leeft moeilijk samen met andere primaten. Wat kunnen we doen om de zwaar bedreigde apen te beschermen? APENSTREKEN brengt zestig prachtig opgezette exemplaren* bijeen, met adembenemende foto’s, filmpjes en interactieve schermen. Een expo voor alle leeftijden, waar kinderen ook zelf de aap kunnen uithangen!
 


4. Nocturne Expo De Oerknal en wat daarna kwam
13 april – Cosmodrome Genk

In de expo 'De oerknal' reizen we door de evolutie, van de oerknal tot het heden. Tijdens deze nocturne kan je de expo by night bezoeken en maken we er een totaalbeleving van met de 360° show ' We Are Stars', waar we dieper ingaan op het thema van de oerknal. Bij helder weer zijn er waarnemingen in de Sterrenwacht.
 


5. Verliefd op de natuur
tot 31/12/2018 – Plantentuin Meise


Marine Coutelas, onze Artist in Residence neemt ons mee in haar kleurrijke dromen die schitteren als water. Ze is gefascineerd door het zeeleven. Ze is op zoek naar wat de landplanten van vandaag nog hebben behouden van hun voorouders die in de zee leefden. Ze bekijkt de wereld vanuit de planten en laat wat ze ziet tot leven komen tegen een muur, op een dak en op de grond maar ook buiten in de Plantentuin. Het komende jaar, zal Marine Coutelas haar ontdekkingen in verscheidene kunstwerken tot uitdrukking brengen in de Plantentuin. Je kan al werken van haar bewonderen in de inkomhal van het Plantenpaleis en de ronde torenkamer van het Kasteel. In de loop van het jaar zal ze ook in het Domein exposeren.