• Meer info
  Gruitrode - Opglabbeek - Opoeteren (zie 5 startplaatsen op website)

  Kunnen duinen, actie en topnatuur jou verleiden? Hou je van wandelen, fietsen, ruiteren of mountainbiken? Of van klimmen door mul zand naar de top van de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen?

  Kom dan naar Duinengordel in het noordoosten van Limburg (BE). De bewegwijzerde routes zijn verbonden met die van het Nationaal Park Hoge Kempen. Duinengordel trakteert je op avontuurlijk genieten en routes met pit: een ideale setting voor een picknick, een geocachetocht of een gratis overnachting en bijzondere natuurbeleving op de eerste Limburgse paalkampeerplaatsen. Geniet van afwisselende natuurpracht en boeiende landschappen die mikken op een erkenning als werelderfgoed.

  De website is dé gids naar informatie over de verschillende startplaatsen, fietscafés, restaurants, b&b’s, hotels en lekkernijen uit de streek.

 • Meer info
  Schildesteenweg 95, 2520 Oelegem (Ranst)

  Wandelaars, fietsers, spelende kinderen, natuurliefhebbers, ... ze vinden allemaal hun gading in het Vrieselhof.  Met drie wandelingen onder de 5 km (waarvan één geschikt voor rolstoelgebruikers), drie fietsroutes die langs of door het domein passeren, nog eens twee fietsknooppunten die aan het domein grenzen en een heus speelbos waar de kinderen vrij tussen de bomen mogen spelen beschikt het Vrieselhof over heel wat troeven.  Wie dorst en/of honger heeft, die vindt vast wel iets om de innerlijke mens te versterken op de menukaart van Taverne "De Remise".

 • Meer info
  Vaerestraat 4, 2560 Nijlen

  Wandelen in de Kesselse Heide (totale oppervlakte: 79 ha, waarvan 61 ha toegankelijk voor het publiek) is genieten van de rust en de prachtige omgeving.  Sinds 1996 is de Kesselse Heide, één van de weinige resten van de ooit zo uitgestrekte heidevlakten van het Kempens landschap,  een beschermd landschap.  Een stukje ongerepte natuur om te koesteren.  

 • Meer info
  Iepersteenweg 56, 8600 Diksmuide - Woumen

  Het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare  IJzervallei te Woumen (Diksmuide), ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park.  Het vormt niet alleen de toegangspoort tot het aangrenzend natuurreservaat beheerd door Natuurpunt, maar ook van de achterliggende uitgestrekte IJzerbroeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

  Verrassend waterrijk in heden en verleden...

  In het bezoekerscentrum kom je heel  wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.  Terwijl  in de wandelgangen een uitgebreide collectie opgezette dieren kunnen bewonderd worden, hangt in de Kamer van de baron de sfeer van het verleden.  Regelmatig zijn er tijdelijke thematentoonstellingen.   Naast het bezoekerscentrum bevinden zich in het kasteel ook de kantoren van Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap IJzer- en Polder.

  Voor elk wat wils...

  Aan de balie vind je meer info over de mogelijke activiteiten voor individuen, gezinnen, groepen en scholen.  Je kan er ook terecht voor de beste locaties om vogels te spotten of de mooiste fiets- en wandelmogelijkheden in de regio.  Er is o.m. elke eerste zondagnamiddag  van de maand (14u30) een begeleide wandeling vanuit het bezoekerscentrum.  Meer info over het onderwijsaanbod kan je vinden op www.west-vlaanderen.be/bezoekerscentra.   Bij de onthaalmedewerker kan je ook een drankje verkrijgen.  Picknicktafels staan ter beschikking op het terras met zicht op het reservaat.

  Toegankelijkheid...

  Rolstoelgebruikers kunnen het gelijkvloers en de kelderverdieping van het  centrum bezoeken, alsook gebruik maken van een groot deel van de wandelpaden in het kasteelpark en het natuurgebied met aangepast kijkplatform.

  Via het bewegwijzerde Blankaartpad (9,6km) krijg je de mooiste indrukken van het gebied langs vooral zeer onverharde wegen waarbij laarzen meestal geen overbodige luxe betekenen.  Ongeveer halfweg is er de boerderij 't Madeliefje voor een drankje of een ijsje.

 • Meer info
  Pley 13, 3798 's-Gravenvoeren

  De Voerstreek groepeert 6 kleine dorpjes: van west naar oost: Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. Op een totale oppervlakte van 50 vierkante kilometer wonen ongeveer 4100 inwoners.

  De Voerstreek, adembenemende landschappen, beschermde natuurgebieden, kerken, kastelen en boerderijen, vakwerkhuizen, veldkruisen en kapellen, het spoorwegviaduct afgewisseld met fauna en flora maken deze streek zo speciaal. 125 km aan bewegwijzerde wandelpaden laten je de streek te voet ontdekken. Hou je van flinke kuitenbijters of avontuurlijke mountainbikeroutes? Doorkruis de Voerstreek dan zeker op de pedalen.

  De Voerstreek is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de eurgio of de wijdere omgeving, denk hierbij aan de cultuursteden Maastricht, Tongeren, Luik en Aken. Ook de wijdere omgeving zoals de Hoge Venen en de Ardennen liggen vlakbij.

  Toerisme Voerstreek is 7/7 geopend en beschikt over een hele waaier aan wandel- en fietskaarten. Informatieve brochures van de Voerstreek en de Euregio.

  Start je bezoek aan deze prachtige streek in het Bezoekerscentrum Voerstreek, dé ideale springplank voor een kort of langer verblijf in deze prachtige streek.

 • Meer info
  Neerharenweg 12, 3620 Lanaken

  Pietersheim is 1 van de 6 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen.  De vele activiteiten voor kinderen en het prachtige erfgoed zorgen voor een dagvullend programma. Je kunt er dus prinsheerlijk spelen door de tijd!

  Waterburcht (Waterstraat 52, 3620 Lanaken)
  Snuif het verleden op in de Waterburcht Pietersheim, de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2010. Deze 12de eeuwse site geeft in het museum en bezoekerscentrum al haar geheimen prijs. Gidsen staan klaar om u rond te leiden en voor kinderen (5-jarige kleuters t/m 1ste graad M.O.) werden speelse activiteiten uitgewerkt.  Gezinnen kunnen deelnemen aan een spannende ridderspeurtocht !

  Kinderboerderij (Neerharenweg 12, 3620 Lanaken)
  Aan de andere kant van het 80-ha tellend domein kun je gezellig rondkuieren op de kinderboerderij. Heel wat typische boerderijdieren verwelkomen de bezoeker. Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan het Huis van Lotte & Giel. Konijn Lotte en haan Giel geven meer info over hun vriendjes en vriendinnetjes. Ook de kaboutertocht (40.000 kaboutervoetjes) is zeker de moeite waard. En daarna? Hup... de speeltuin in. Die is zelfs gedeeltelijk aangepast aan kinderen met een handicap. Reserveer vooraf een ritje met de huifkar (circa 25 personen). In het vakantiehuis kunnen ook nog groepen overnachten van 20 tot 68 personen.

 • Meer info
  17de Esc. Lichtvliegwezenlaan 14, 2490 Balen

  Recreatiepark in het hartje van de Kempen, met tal van recreatieve voorzieningen: openluchtbaden, gratis avontuurlijke speeltuin, minigolf, trampolinepark,gocarts, fietsenverhuur, aëroclub, camping, uitgestrekte bosrijke omgeving voor wandel- en fietstochten, kinderboerderij.

 • Meer info
  Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen

  Kom wandelen op de plek waar tot 1987 de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. Vandaag de dag ziet het landschap er helemaal anders uit en kan je hier genieten van een verrassend landschap van 'bergen en meren' met spectaculaire panorama's. Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen.

  Connecterra verken je te voet. Download gratis de Connecterra-app als virtuele gids of ga op pad met een Ranger. Je kan verder ook de schachtbok beklimmen en het 'Erfgoedpanorama' bekijken, een fototentoonstelling over de vroegere steenkoolmijn van Eisden.

  In het Connecterra Café geniet je op een unieke plek van een verfrissend drankje terwijl de kinderen zich uitleven in de ’Speelput’, een ruime speeltuin met speeltuigen voor zowel kleine als grotere kinderen.

   

 • Meer info
  Stalkerweg z/n, 3690 Zutendaal

  Lieteberg

  Trek je schoenen uit en ontdek een fascinerende microkosmos

  Lieteberg in Zutendaal is een toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is de ideale plek om tot rust te komen als je tenminste van kriebelende beestjes houdt. Je kan er de kriebels krijgen in het  insectenmuseum en fladderen tussen kleurrijke vlinders in de vlindertuin. Vanuit de Lieteberg kan je op tocht door de prachtige natuur die Zutendaal nog rijk is als bosrijkste gemeente van Vlaanderen.

  Geef je voeten eens de vrijheid en wandel op het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Ervaar de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op een gecontroleerd parcours dat enkel toegankelijk is op blote voeten. Beklim de uitkijktoren, loop in de voetsporen van de eerste mens, verdwaal in het labyrint en geniet ten volle van de natuur op de bungelbanken.

 • Meer info
  Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen

  De Mechelse heide is 1 van de 6 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Ontdek de uitgestrekte natuur en geniet van prachtige vergezichten, paars fluwelen heide en indrukwekkende voormalige grindgroeves. Elk seizoen ontleent zijn kleuren aan de Mechelse heide. Beleef urenlang wandelplezier, individueel of met een Ranger.

  Toerisme Maasmechelen

  Naast allerhande informatie over de streek, kan je bij Toerisme Maasmechelen ook terecht in de interactieve ruimte. Via een gratis audio-guide krijg je interessante verhalen te horen over het mijnverleden, de maasdorpen, het Nationaal Park Hoge Kempen.
  Jong en oud kunnen het Maasland verkennen op een ludieke en speelse manier. (Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen)