• Meer info
  Moerkantsebaan 52, 2910 Essen

  In het prachtige wandelpark van het Karrenmuseum vindt u de grootste collectie karren, wagens en koetsen van België en Nederland. Karren uit het vroegere dorpsleven, wagens uit het noeste boerenbestaan en rijtuigen voor de meer gegoede burgerij. Stap ook binnen in de bijhorende werkplaatsen van de ambachtslieden, zoals de wagenmakerij, smidse en houtzagerij.

 • Meer info
  Heulendonk 21, 9991 Adegem

  Ontdek de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen in deze 2 musea. Indrukwekkende panorama's stellen de Slag om het Leopoldskanaal en Schipdonkkanaal voor. Film 20min. Meer dan 270 originele uniformen, uitrustingen en wapens. Ook voor de allerkleinsten kunnen ze terecht in het Poland museum om de Tweede wereldoorlog te ontdekken op schaal 1/35, speciaal op hun hoogte gemaakt !

  Bovendien kunnen de kids meedoen aan de fotozoektocht doorheen beide museums.

  De Tuinen van Adegem zijn 3Ha private tuinen + 6Ha groene oase die reeds 41 jaar geleden eigenhandig werden aangelegd door G. Van Landschoot. Deze tuinen bestaan uit 4 tuinstijlen met historische ornamenten: een Franse romantische tuin met duizenden rozen, een Engelse landschapstuin met vijvers en watervallen, een Japanse tuin met een pracht aan rotsblokken die de levensweg van de mens symboliseren, een exotentuin met Menhirs en druïdecirkel met magische krachten.

  Jaarlijks zijn er nieuwe tuinontwerpen door G. Van Landschoot. De tuinen worden steeds begeleidt door de eigenaar zelf, de wandeling duurt +/- 75 à 90min.

  Doorheen de tuinen zijn vele zitbankjes aanwezig om te kunnen genieten, en voor de kinderen is dit heel leuk om over de watervallen te wandelen en doorheen de vele wandelpaadjes.

 • Meer info
  Boekhoutedorp 3, 9961 Boekhoute

  Er ligt een vissersschip aangemeerd op het Dorp van Boekhoute, een herinnering aan lang vervlogen tijden. In het Bezoekerscentrum van Boekhoute maak je kennis met het leven van de garnaalvissers en hun vroegere havens. Een opmerkelijke geschiedenis van een vissersdorp zonder haven. Kinderen kunnen samen met Harry Garnaal en Peetje Gîrnaert op speurtocht door de tentoonstelling. Op de zolderverdieping vind je de tentoonstelling ‘Grote Vrouwen en de Groote Oorlog’. Deze tentoonstelling belicht de rol van de vrouw tijdens de Eerste Wereldoorlog.Vijf vrouwen nemen je mee op hun levenspad. Je kijkt naar de wereld door hun ogen. De wereld als spionne, vissersvrouw, verpleegster en soepbedeelster. Elk vertellen ze hun verhaal over de Groote Oorlog. Hoe overleefden ze en welke impact had de Duitse bezetting op hun leven? Voor kinderen is er het smokkelspel, een spel waarbij je zelf smokkelaar wordt tijdens de oorlog.

 • Meer info
  Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen

  Een mysterieus kasteel. De avond valt, Alden Biesen komt tot leven. Stap door de poort, zet je tablet aan en wandel mee in het verhaal. Heden en verleden smelten samen tot één groot avontuur vol spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten. Volg de Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir. Hij kent alle geheimen van deze historische plek. 800 jaar geschiedenis. Van de donkere middeleeuwen tot een verwoestende brand. Durf jij deze tijdreis aan?

  'Het Verhaal' is beschikbaar in Nederlands, Frans, Duits en Engels.
 • Meer info
  Lotsestraat z/n, 1650 Beersel

  Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het staat er nog zoals het er uitzag aan het einde van de 15de eeuw. Door de eeuwen heen kende dit waterslot een zeer bewogen geschiedenis. Als bezoeker ervaar je meteen hoe men leefde in een middeleeuws, versterkt kasteel.
  In 1999 nam het gemeentebestuur van Beersel het beheer van het kasteel over van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België via een erfpachtovereenkomst. Hoofddoel is het herstel, de renovatie en verdere verbeteringen aan het kasteel. Sinds 2003 wordt het kasteel in verschillende fases gerenoveerd.

 • Meer info
  Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg

  Ontdek, proef en leer alle geheimen kennen van de lambiekbieren uit de Zennevallei en het Pajottenland.

  Het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ in Alsemberg is hét startpunt voor een ontdekking van de verschillende lambiekbrouwerijen in onze regio. Het bezoekerscentrum dompelt je onder in de smaken, geuren, geluiden en textuur van het lambiekbier, het bier van spontane gisting dat gebrouwen wordt volgens een eeuwenoude traditie.

  Met of zonder begeleiding van een deskundige gids leer je op een intereactieve manier alles over de historiek, de ingrediënten en de huidige producenten van deze unieke bieren. Een exclusieve filmvoorstelling over het brouwproces en een lekker degustatieglaasje lambiekbier maken een bezoek aan het centrum compleet.

 • Meer info
  Wolfgang d'Urselstraat 9, 2880 Hingene

  Gedurende bijna vier eeuwen was het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel.•Elke zomer trok de hertog met familie en bedienden naar zijn schitterende buitenverblijf. Nu is het eigendom van de provincie Antwerpen, die de oude luister in ere herstelt. In 2014 won het kasteel de Vlaamse Monumentenprijs. Kinderen en volwassenen zijn welkom voor groepsbezoeken, concerten, tentoonstellingen en culturele evenementen, zoals de tweejaarlijkse Kasteelfeesten. Kom wandelen in het park, picknicken op de grasvelden of joggen in het bos. Of word zelf kasteelheer voor één dag en nodig je gasten uit in een schitterend kader. Je kan onze zalen huren voor onder andere recepties, diners, seminaries en fotoreportages. • Van 25 mei tot 15 oktober 2017 kan je in het kasteel terecht voor de tentoonstelling ‘The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters'. Voor deze tentoonstelling selecteert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen werk van kunstenaars uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Alle grote namen uit de dierenkunst zijn van de partij: van Roelant Savery en Frans Snijders over Jacobs Jordaens en Paul de Vos tot Charles Verlat en Henriëtte Ronner-Knip. • ‘The Beauty of the Beast’ combineert en confronteert deze oude meesters met tientallen hedendaagse kunstenaars waaronder Atelier Les Deux Garçons, Ruben Bellinkx, Pascal Bernier, Karin Borghouts, Caroline Coolen, Jean-Luc Cornec,  Wim Delvoye, Mandy den Elzen, Stief Desmet, Jan Fabre, Laura Ford, Jef Geys, Idiots, Frieke Janssens, Gideon Kiefer, Jeroen Lemaître, Richard Mas, Linda Molenaar, Ronny Paesbrugghe, Erwin Peeters, Alet Pilon, Thierry Poncelet, Sarah Reynders, William Sweetlove, Mieke Teirlinck, Ferry van Tongeren & Jaap Sinke, Stephan Vanfleteren, Koen Vanmechelen en  Willy Verginer. • De tentoonstelling is open voor individuele bezoekers op zon- en feestdagen (van 10 tot 18 uur). Groepsbezoeken na afspraak op alle andere momenten. • www.kasteeldursel.be

 • Meer info
  Spoorweglei (achterin) 42, 2560 Nijlen

  Diamantbewerken en de Kempen gaan hand in hand. Meer dan 100 jaar ambacht op een boogscheut van Antwerpen.

  Het Kempens Diamantcentrum - in het hartje van Nijlen - toont je op een belevingsvolle manier het Kempense verhaal. Sinds 2016 kan je ook een bezoek brengen aan Slijperij Lieckens. De slijperij heeft gewerkt tot 1985 en werd als 10.000ste monument in Vlaanderen beschermd. Het gebouw werd gerestaureerd en heeft opnieuw heel wat kenmerken uit de eerste jaren. 

  Regelmatig kan je in het Kempens Diamantcentrum terecht voor activiteiten en evenementen. Combineer je jouw bezoek graag met een fietstocht? Langs het centrum loop een fietsroute van de provincie Antwerpen: de diamantroute. Info en folder te verkrijgen aan de balie.

  Het centrum maakt deel uit van Briljante Kempen. Deze vzw zet zich actief in om het diamanterfgoed van de regio te behouden en tot bij het publiek te brengen. 

 • Meer info
  Markt z/n, 9500 Geraardsbergen

  Geraardsbergen, bruisende stad vol tradities, wandel- en fietsparadijs gelegen midden in de glooiende Vlaamse Ardennen en aan de dendervallei.

  Door zijn ideale ligging in het drieprovinciënpunt Brabant, Henegouwen en Oost-Vlaanderen is Geraardsbergen een geliefde uitvalsbasis voor wandelaars en fietsliefhebbers. Niet alleen de Vlaamse Ardennen, maar ook het Pajottenland en Wallonie-Picarde kunnen van hieruit verkend worden. 

  De Muur en de Bosberg, het (oudste!) Manneken Pis, de Marbol, het opvallende interieur van de Sint-Bartholomeuskerk, zijn reuzen in het stadhuis, de overheerlijke mattentaart... er is een hoop om van te genieten in Geraardsbergen!

  Het infokantoor Visit Geraardsbergen op de Markt  vormt de ideale start voor een bezoek aan  de stad of streek. Hier bevindt zich ook het audiovisueel streekbezoekerscentrum en het Museum Manneken Pis met zijn vele kostuumpjes, en helpen we je op weg met de juiste wandel- of fietskaart. 

  Geraardsbergen ligt trouwens in het Stiltegebied Dender-Mark en omvat een aantal prachtige natuurgebieden als Moenebroek, Boelaremeerse, Raspaillebos, Gemene Meers, Kortelake en Rietbeemd. 

  Tip: Download gratis drie erfgoedwandelingen in Geraardsbergen via www.mytours.be.  Ook leuk voor kids.

   

 • Meer info
  Balenbergstraatje 11, 3128 Baal

  Het Sven Nys Cycling Center is dé plek voor en over offroad fietsen. In het belevingscentrum word je ondergedompeld in de wereld van de cyclocross maar je kan er ook zelf ontdekken welke discipline van het offroad fietsen jou het beste ligt door je op één van de buitenparcours te wagen. En ook voor wie de ruimere regio wil ontdekken zijn er heel wat troeven voor handen. Het Belevingscentrum is de spil van het Sven Nys Cycling Center. Onder de kampioenentruitjes door wandel je van het ene historische wielermoment naar de andere overwinning. Neem een kijkje in de camper waar de veldrijders zich voorbereiden op een koers. Probeer zelf hoe ver je met de fiets door de zandbak geraakt. Match het juist bandenprofiel aan de juiste ondergrond. En na al die inspanning kan je nagenieten op het terras van de eetcafé Velo. Rond het Belevingscentrum, tegen de flanken van de Balenberg, wacht je het echte werk. Waag je aan het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys of probeer het BMX freestyle- of trialparcours.Een wandelparcours toont je de mooiste plekken van de Balenberg. Het Sven Nys Cycling Center sluit naadloos aan op het Fietswerk Vlaams-Brabant, ideaal dus om de regio te verkennen tijdens een sportieve daguitstap. Met de mountainbike? Volg de wegwijzers en sluit aan op de mountainbikelussen die op de Balenberg passeren. Elk jaar is de Balenberg op 1 januari de plek waar je als cyclocrossliefhebber moet zijn. Geniet er in levende lijve van de renners die strijden om de titel in de Grote Prijs Sven Nys. Ontdek je graag de andere troeven van het Hageland? Heel wat brouwerijen en wijnboeren stellen graag hun deuren voor je open.