• Meer info
  Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen

  Een mysterieus kasteel. De avond valt, Alden Biesen komt tot leven. Stap door de poort, zet je tablet aan en wandel mee in het verhaal. Heden en verleden smelten samen tot één groot avontuur vol spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten. Volg de Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir. Hij kent alle geheimen van deze historische plek. 800 jaar geschiedenis. Van de donkere middeleeuwen tot een verwoestende brand. Durf jij deze tijdreis aan?

  'Het Verhaal' is beschikbaar in Nederlands, Frans, Duits en Engels.
 • Meer info
  Gruitrode - Opglabbeek - Opoeteren (zie 5 startplaatsen op website)

  Kunnen duinen, actie en topnatuur jou verleiden? Hou je van wandelen, fietsen, ruiteren of mountainbiken? Of van klimmen door mul zand naar de top van de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen?

  Kom dan naar Duinengordel in het noordoosten van Limburg (BE). De bewegwijzerde routes zijn verbonden met die van het Nationaal Park Hoge Kempen. Duinengordel trakteert je op avontuurlijk genieten en routes met pit: een ideale setting voor een picknick, een geocachetocht of een gratis overnachting en bijzondere natuurbeleving op de eerste Limburgse paalkampeerplaatsen. Geniet van afwisselende natuurpracht en boeiende landschappen die mikken op een erkenning als werelderfgoed.

  De website is dé gids naar informatie over de verschillende startplaatsen, fietscafés, restaurants, b&b’s, hotels en lekkernijen uit de streek.

 • Meer info
  Museumkwartier (Vrijthof) 2, 3700 Tongeren

  Topstukken in het Teseum

  In het Teseum schittert de eeuwenoude kerkschat van Tongeren meer dan ooit. We spreken over een van de rijkste en oudste collecties van de Lage Landen. Uniek, met een aantal topstukken die pronken op de Vlaamse topstukkenlijst. De collectie omvat kunstobjecten van de 6de tot en met de 20ste eeuw.

  De moderne scenografie neemt de bezoeker mee voor een unieke museumbeleving. Vanuit de voormalige kapittelzaal stap je in een boeiend verhaal dat zich uitstrekt over de romaanse toren en de zolder van de kloostergang. Muzikale intermezzo’s nemen je mee naar het muziekleven van het middeleeuwse Tongeren.

  Na het museumbezoek kan je aangenaam vertoeven in de sfeervolle kloostertuin- en gang.

 • Meer info
  Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder

  Hoe geraakten mijnwerkers down under en hoe slaagden ze erin om op 800 m diepte (!) te kunnen ademen? Benieuwd hoe perslucht werd gemaakt om machines aan te drijven? Altijd al eens willen weten hoe het voelt om in een oneindige schacht te staan, of je niet meer te kunnen oriënteren in het donker? ZLDR LUCHTFABRIEK neemt je mee doorheen dit grootse ophaalmachinegebouw. Volg de stapstenen en neem een duik in het verleden.Ervaar aan den lijve de lichtkunstwerken van lichtkunstenaar Jaap Van den Elzen.

  Kom je op de tweede of vierde woensdagnamiddag van de maand kun je op het marktplein van 12 tot 17 ook de multiculturele markt meepikken. Deze markt met meer dan 170 standhouders is een begrip in Limburg en omstreken. Met zijn specifiek en divers aanbod van onder meer exotische etenswaren, stoffen en gordijnen is de markt één van de grootste van Limburg.  Occasioneel is er ook een thema markt.  

   

 • Meer info
  Thewitstraat 8, 3891 Borlo

  Borlo is één van de plaatsen waar de Amerikaanse soldaten kwamen uitrusten van het oorlogsgeweld tijdens het Ardennenoffensief in de winter 1944.

  In het museum kunt u in verschillende taferelen, een tijdsbeeld terugvinden van het  leven tijdens de oorlogsperiode 1940-1945.

  Enkele bijzonderheden van het museum :  Perchingtank, Austervliegtuig, Duitse en US vliegtuigmotoren, Luchtmachttafereel, inval door de Duitsers in België, medisch materiaal,  meer dan  mannequins.

  Gelegen op slechts 60 km van Ardennenoffensief

  Mogelijkheid ter plaatse overnachting in eigen hotel. www.pachthof.com

   

 • Meer info
  Grote Markt z/n, 3800 Sint-Truiden

  Dit jaar viert Sint-Truiden by lights zijn 4de editie. Deze magische wandeling wint elk jaar aan nieuwsgierige bezoekers. Laat je meeslepen en volg de lichtklinkers langs verlichte historische gebouwen in de 6 de monumentenstad van Vlaanderen.

  Van 10 september 2017 tot en met 14 februari 2018 kan je elke vrijdag, zaterdag en zondag genieten van deze avondwandeling. Je kan een wandelplan verkrijgen op de dienst Toerisme of op de voorziene locaties. Voor diegene die graag wandelen met een smartphone in de hand kan je ook onze gratis app downloaden via Ojoo. Vertrek- en eindpunt: Grote Markt Sint-Truiden.

  Start: Grote Markt z/n, 3800 Sint-Truiden
  Wanneer: 1 september 2017 tot en met 14 februari 2018: elke vrijdag, zaterdag- en zondagavond vanaf zonsondergang
  Prijs wandelplan: gratis, verkrijgbaar bij Toerisme Sint-Truiden, stadhuis

  Sweet lights
  Wandel jij liever met een gids? Dan kan je gebruik maken van onze Sweet lights arrangement. De gids leidt je doorheen de magische plekken in onze stad, onderweg geniet je van een hapje, drankje en leuke animatie.

  Deel je foto’s met ons door gebruik te maken van #stbl

  Wanneer: 15 september 2017 tot en met 10 februari 2018, elke vrijdag en zaterdag.
  Start rond 19.30 u.
  Prijs: € 12 pp

  Gratis wandelplan kan je downloaden -  www.toerisme-sint-truiden.be/bylights
  Meer info: Toerisme Sint-Truiden, Grote Markt Sint-Truiden

  +32 (0) 11 70 18, info.toerisme@sint-truiden.be, www.toerisme-sint-truiden.be

 • Meer info
  Pley 13, 3798 's-Gravenvoeren

  Dit is de perfecte uitvalsbasis om de Voerstreek te ontdekken!

  In de permanente en gratis Natuur-Educatieve tentoonstelling leer je meer over fauna en flora, folklore, geologie, cultuur en tradities, streekproducten enz. Allerlei spellen, schuifvensters, puzzels, geluiden, foto's en films geven een aantal geheimen van de prachtige Voerstreek prijs. Wist je dat de dassen en wijngaardslakken echte Voerenaars zijn? Dat maretakken hier als kerstballen in de populieren hangen? De schuiframen, driedimensionale kijkers, tunnels, deurtjes, puzzels, geluiden, lichtjes en foto’s van de natuur-educatieve tentoonstelling geven een aantal geheimen van die prachtige Voerstreek prijs. 4 Voerenaars verwelkomen de bezoeker in hun eigen dialect. Een panoramisch zicht en een film geven al een aantal geheimen prijs. Aan de hand van schuifpanelen leer je meer over geologie, ondergrond en landschap. Bijzonderheden op gebied van flora en fauna sla je – letterlijk “spelenderwijs” – in je geheugen op. Puzzels, knopjes, tunnels, geluiden en lichtjes laten je kennis maken met een aantal “speciale gastheren”, zoals de das, de wijngaardslak, de forel, de vroedmeesterpad, de vuursalamander, ed. “zuiderse en kalkminnende” plantensoorten houden van de Voerstreek, zoals de maretak, wilde marjolein, orchideeën, kamperfoelie, trosvlier, …. Maar niet alleen de natuur zal je boeien, de dorpen met hun monumentale en historische gebouwen en vakwerkhuizen zijn op zich al een bezoek aan de streek waard. Mooie foto’s op rollen en een staaltje van vakwerk zullen je niet onberoerd laten.

  De Voerstreek kent een roemrijk verleden dat reeds 3500 jaar voor Christus start. Dat dit verleden tot op vandaag nog steeds zijn sporen nalaat, kan je zelf vaststellen in de permantente en gratis historische-cartografische tentoonstelling. De verre voorouders van de Voerenaars maakten pijlpunten uit vuursteen, de Romeinen kenden hier goed hun weg dichtbij Tongeren en Aken. Wie de andere bezetters, heersers en bewindvoerders waren, ontdek je in deze overzichtelijke tentoonstelling.

  TIP: leen zeker 1 van de gratis audiogidsen, zij geven uitgebreid uitleg bij elk paneel.

 • Meer info
  Maastrichtersteenweg 212, 3770 Riemst

  Belevingscentrum De Brug van Vroenhoven

  Eén brug, 2 boeiende verhalen

  De brug over het Albertkanaal in Vroenhoven is een bijzondere plaats. Twee verhalen komen er samen: • het begin van de Tweede Wereldoorlog, precies op deze plek; • de wereld van de kanalen en de binnenvaart. Het gloednieuwe belevingscentrum over WO II en de binnenvaarten vertelt die twee verhalen op boeiende wijze.

 • Meer info
  Pley 13, 3798 's-Gravenvoeren

  De Voerstreek groepeert 6 kleine dorpjes: van west naar oost: Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. Op een totale oppervlakte van 50 vierkante kilometer wonen ongeveer 4100 inwoners.

  De Voerstreek, adembenemende landschappen, beschermde natuurgebieden, kerken, kastelen en boerderijen, vakwerkhuizen, veldkruisen en kapellen, het spoorwegviaduct afgewisseld met fauna en flora maken deze streek zo speciaal. 125 km aan bewegwijzerde wandelpaden laten je de streek te voet ontdekken. Hou je van flinke kuitenbijters of avontuurlijke mountainbikeroutes? Doorkruis de Voerstreek dan zeker op de pedalen.

  De Voerstreek is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de eurgio of de wijdere omgeving, denk hierbij aan de cultuursteden Maastricht, Tongeren, Luik en Aken. Ook de wijdere omgeving zoals de Hoge Venen en de Ardennen liggen vlakbij.

  Toerisme Voerstreek is 7/7 geopend en beschikt over een hele waaier aan wandel- en fietskaarten. Informatieve brochures van de Voerstreek en de Euregio.

  Start je bezoek aan deze prachtige streek in het Bezoekerscentrum Voerstreek, dé ideale springplank voor een kort of langer verblijf in deze prachtige streek.

 • Meer info
  Toegangspoort Kattevennen, Planetariumweg 19, 3600 Genk

  Kattevennen is 1 van de 6 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen, met als natuurthema de macrokosmos. Naast een bezoek aan de Cosmodrome, met zijn adembenemende audiovisuele 360° shows, kan je er ook fietsen, wandelen of minigolf spelen. Daarnaast kan je lekker relaxen op het gezellige terras van brasserie De Krater met zicht op speeltuin de Speelplaneet. Kortom: heerlijk genieten van rust en ontspanning in deze bosrijke omgeving.

  De Cosmodrome , een 360° full dome zaal, is dan weer de Limburgse poot van de Vlaamse volkssterrenwachten. Ben je klaar voor een spannende ontdekkingstocht langsheen sterren, planeten en andere mysterieuze fenomenen? De Cosmodrome garandeert je een fascinerende en spannende uitstap... Onder begeleiding van Astrorangers woon je er een wervelende Cosmodromeshow bij en breng je een bezoek aan de 3 meter lange telescoop in onze sterrenwacht.