11 leuke dingen om te doen bij regenweer

De weerman voorspelt niet zo’n goed weer vandaag. Zit je met je handen in het haar? Nergens voor nodig? Wij verzamelden 11 regenbestendige uittips voor kinderen: van de leukste binnenspeeltuinen en zwembaden tot zoektochten in musea. En onthoud goed: “Rain is just confetti from the sky!”

1. Doe eens een belevingsparcours
Het [F] Experience Museum is een interactief en multimediaal belevingsparcours over folk en volksmuziek. Je maakt er kennis met de muziek en de geschiedenis dmv beeld- en geluidsfragmenten, computers met touchscreens, liedboeken, dansvloer, getuigenissen, muziektapijt, enz. Zowel kenners als liefhebbers, jong en oud kunnen er terecht voor enkele uurtjes muzikale fun.

2. Bezoek het Hopmuseum met de tablet
Met de tablet als gids kunnen jong en oud het verhaal ontdekken van de hopteelt en het bier in oorlogstijd. Hoe verging het de Poperingse hopboeren en de brouwers tijdens de Eerste Wereldoorlog? Werd er nog veel hop geteeld? En wie is die hopduvel ook al weer? In deze tablet tour ga je op stap met brouwerszoon Joseph Lahaye. Het is een tocht vol spelopdrachten en luisterverhalen. Ontrafel jij het dilemma?

'Het dilemma van Joseph' is geschikt voor kinderen tussen 10 en 14 jaar en kan zowel individueel met het gezin als in groep gespeeld worden. Gezinnen kunnen gratis de tablets ontlenen aan de balie van het Hopmuseum. Wie met een (school)groep komt, reserveert op voorhand.


3. Houd een verkleednamiddag en ga zo naar het Historium
Heb je zo’n oude verkleedkoffer boordevol toffe oude kostuums van weleer? Laat je kinderen helemaal löss gaan door er een superverkleedparty van te maken. En daarna trek je zo naar het Historiuim in Brugge! De historische belevingsattractie Historium neemt je mee op een tijdsreis naar Brugge anno 1435, waar je een impressie krijgt van hoe Brugge eruit zag in de middeleeuwen. Door middel van audiogidsen word je rondgeleid in je eigen taal doorheen de themakamers. Het is meer dan zien en horen. Je stapt in het verleden en ruikt, voelt, ervaart wat er toen was. Je staat als het ware in de oude haven of het atelier van meester-schilder Van Eyck. Als dat niet cool is?

4. Ga spelen op de speelzolder van ’t MOT
Happe de houtworm neemt je mee in de wondere wereld van het hout. Ontdek op de speelzolder spelenderwijs hoe hard hout is, hoe een boom er vanbinnen uitziet en wat er allemaal mee wordt gemaakt. Laat de architect in je los en bouw de hoogste toren of word houtmuzikant en maak zelf muziek. De speelzolder kan gecombineerd worden met Speuren met Molly de mot. Dit is ook een mooie activiteit voor een verjaardagsfeestje.


5. Ga dino’s spotten in het Museum voor natuurwetenschappen
De Galerij van de Dinosauriërs is de grootste zaal van Europa die volledig in het teken staat van de dinosauriërs. Tientallen exemplaren op een oppervlakte van meer dan 3000 m² vertellen hoe ze ontdekt werden, leefden en evolueerden … De dinosauriërs verschenen op het einde van het trias, bijna 230 miljoen jaar geleden. Tijdens het juratijdperk werden ze steeds talrijker en soortenrijker en bevolkten ze alle continenten. Op het einde van het krijt, 65 miljoen jaar geleden, stierven ze uit. Maar zijn ze nu echt verdwenen? Dat is niet zo zeker ...
Ga als je durft!


6. Plonsen in de modder
Trek je regenpak en je laarzen aan en laat je helemaal gaan in de plassen en de modder! Je hoef niet altijd binnen te zitten bij regenweer hé! De Averegten in Heist-op-den-Berg is hier een zeer geschikte locatie voor want daar kan je terecht in een heuse natuurlijke speelplaats om heerlijk met modder te spelen, plezier gegarandeerd!

7. Ga naar het Speelgoedmuseum
Het Speelgoedmuseum heeft een van de meest uitgebreide speelgoedcollecties van Europa. Je vindt er speelgoed van overal ter wereld, zowel van vroeger als nu. Een bezoek aan het museum is meer dan kijken alleen: je kan er traditionele spelletjes spelen en historische momenten zoals de Slag bij Waterloo herbeleven alsof je er zelf bij was. Een ideaal uitje om tijdens een regenachtige dag te doen nietwaar?


8. Ga zwemmen
Zoek het allercoolste zwembad bij jou in de buurt en ga een namiddagje zwemmen. LAGO Dommelslag in Overpelt bijvoorbeeld is zoveel meer dan enkel een zwembad! Sportievelingen kunnen terecht in het 25m-bad (6 banen). Voor jong en oud is er sensatie in de unieke wildwaterbaan, het golfslagbad en de spectaculaire bandenglijbaan van maar liefst 110 meter lang. De allerkleinsten worden verwend in de verwarmde kinderbaden met kleurrijke waterspeeltuin. Pret verzekerd! Ook in Lier is er zo’n leuk zwembad, LAGO De Waterperels en in Beveren vind je LAGO De Meerminnen. Of wat dacht je van een bezoekje aan het zwembad van Gent  LAGO Rozebroeken met een buitenbad dat 365 dagen per jaar toegankelijk is, het verwent de durvers tijdens de winterperiode. En het aanbod is nu uitgebreid;, voor dezelfde prijs kan je ook eindeloos genieten in de warme lagune (34°) met water- en luchtmassage, een stroomversnelling en whirlpool. Sauna’s, een stoombad en een hamam brengen ontspanning voor iedereen.

9. Doe mee aan een kinderpoëzieroute
 Zin in een uniek bezoek aan de museumcollectie? De kinderpoëzieroute is een parcours langs tien topwerken uit het MSK, samengebracht met tien gedichten van bekende Vlaamse en Nederlandse schrijvers. Al spelend met taal en beeld leer je met het gezin meer over poëzie, over kunst en over de collectie van het museum.
Ga in het MSK (Gent) kan je op tekeningentocht en zoeken naar tekeningen van grote kunstenaars.

10. Bezoek het Atomium
Ook bij regenweer een toppertje! Wie dit nog nooit gedaan heeft, moet maar eens de glazen lift of de kleurrijke roltrappen nemen tot in de hoogste bol. Het uitzicht over Brussel is werkelijk adembenemend!

11. Ga naar het huis van Alijn in Gent
Dit huis werd eeuwen geleden gebouwd voor arme vrouwen, maar is ondertussen al een tijdje overgenomen door Pierke Pierlala. Op woensdag en zaterdag kan je er genieten van een show van deze rasechte Gentenaar. Echt een leuke activiteit voor kindjes! Het huis is bovendien helemaal vernieuwd!