Erfgoeddag? Hier kan je naartoe!

Yay het is weer Erfgoeddag! In Vlaanderen en Brussel kan je dan een hele dag musea, archieven, erfgoedbibliotheken en restauratoren bezoeken. Heel wat musea organiseren expo’s, workshops, wandelingen en concerten. En niet onbelangrijk: alle activiteiten zijn gratis!


 

Kiezen is het thema van Erfgoeddag

"Welke objecten houden we bij en waarom? Welke laten we toe om te verdwijnen?" Op al deze vragen probeert Erfgoeddag dit jaar een antwoord te bieden. Elke organisatie kiest zelf hoe ze het thema in hun activiteit verwerken.

Ook voor kinderen

Voor sommigen klinkt Erfgoeddag als een saaie boel. Toch is het een ideale activiteit voor het hele gezin. Heel wat organisaties doen die dag een extra inspanning om het voor groot én klein leuk te maken. In het programma wijst ‘Vlieg’ je de weg naar kindvriendelijke activiteiten: wandelingen, vertelmomenten, spelletjes. En niet te vergeten...zondag 22 april belooft een stralende dag te worden ideaal om met het hele gezin erop uit te trekken.

Waar sturen wij je naartoe?

Oude liefde kiest voor piepjonge redder
Tijdens Erfgoeddag zijn kinderen koning in Oudenaarde. 6- tot 12-jarigen, kleine peuters en kleuters palmen als jonge redders de interactieve expo Oude liefde in en ontpoppen zich tot dappere redders van ons erfgoed. Het Erfgoedcentrum Ename daagt hen uit om te klimmen als een monumentenwachter, te graven als een archeoloog of te zeilen als een molenaar. 

Zoeken naar het compromis in Bakkerijmuseum Veurne 
Altijd al willen weten welk collectiestuk de poetsvrouw kopzorgen bezorgt? Of welke waarde ons bakerfgoed nog heeft voor de jeugd? Op Erfgoeddag richt het Bakkerijmuseum in Veurne de spotlights op tien verrassende personen. Allemaal kozen ze wat zij belangrijk vinden om te bewaren voor toekomstige generaties. Tijdens een fijne vertelwandeling krijg je de kans om de collectie door hun ogen te bekijken. Nadien kruip je zelf in het kieshokje en bepaal je mee de toekomst van het museum. In ware verkiezingsstijl, want iedere mening telt.

Collectieplan
De locatie waar VVV-Eeklo vroeger huisde, het Heemmuseum in het Leen, was eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen. Als gevolg van de provinciale hervormingen moest VVV-Eeklo noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd gezocht én gevonden bij Stad Eeklo. Tot 2019 kan VVV-Eeklo terecht in het Jeneverhuis. Er is wel één voorwaarde: er moet een collectieplan worden opgesteld én de collectie moet teruggebracht worden tot de essentie. En daar kan jij bij helpen.

Verkiezingen
De publieks- en collectiemedewerkers van het Huis van Alijn moesten dit jaar niet al te lang nadenken over de activiteit die ze voor Erfgoeddag op touw zouden zetten. Al gauw werd duidelijk dat ze het publiek zouden laten kiezen welk voorwerp het best de afgelopen twintig jaar definieert en bijgevolg een plaats moet krijgen in het museum.

Meer info op: www.erfgoeddag.be