5 toptentoonstellingen die je niet mag missen in 2018

2017 was een mooi jaar maar ook in 2018 zijn er weer heel wat musea en kastelen die hun deuren openzetten voor een toptentoonstelling, een overzichtje:


1. She walks in beauty - Olivier Theyskens in het MOMU

Tot 15 april kan je in het MoMu naar de expositie Olivier Theyskens – She walks in beauty. Deze expo neemt je mee op ontdekkinsgreis met een van de meest intrigerende Belgische ontwerpers: Olivier Theyskens. De tentoonstelling traceert zijn creatieve evolutie doorheen twintig jaar in de modewereld, zijn vakmanschap en de verschillende sferen van zijn werk doorheen een veelheid aan silhouetten die de geest van de haute couture ademen. Van de donkere romantische kant van zijn vroege collecties die hem internationale faam opleverden, tot de nieuwe visie op couture die hij bij Rochas uittekende, zijn meesterschap van patroon en textielbewerking bij Nina Ricci, zijn Amerikaans avontuur bij Theyskens’ Theory en de heropstart van zijn eigen label, Olivier Theyskens, verraden alle silhouetten de hand van de meester.
Praktisch en meer info vind je hier

2. Apenstreken in het Museum voor Natuurwetenschappen
Dring door tot in het hart van de jungle en ontdek de uitbundige leefwereld van maar liefst zestig verschillende primaten. Sta oog in oog met de mannetjesgorilla, observeer de orang-oetan, ga op zoek naar de allerkleinste primaat – de dwergmuismaki – of bewonder hoe vindingrijk de chimpansee termieten vangt! Begrijp hoe apen zich verplaatsen, wat ze eten, hoe ze communiceren en op mekaar reageren. De mens leeft moeilijk samen met andere primaten. Wat kunnen we doen om de zwaar bedreigde apen te beschermen? APENSTREKEN brengt zestig prachtig opgezette exemplaren* bijeen, met adembenemende foto’s, filmpjes en interactieve schermen. Een expo voor alle leeftijden, waarkinderen ook zelf de aap kunnen uithangen! Tot 26/08 te bezichtigen, dus je hebt nog wat tijd.
Praktisch en meer info vind je hier

3. Stille wateren in de Plantentuin Meise
"Ik voel altijd dezelfde melancholie bij stille waters, een speciale melancholie met de kleur van een vijver in een bos, een melancholie die zich niet laat wegdrukken, dromerig, langzaam, rustig."
Gaston Bachelard, L’Eau et les rêves, een essay over de verbeelding van de materie.
Dominique Rousseau, papierkunstenaar, exposeert in het kasteel van Bouchout "Stille Wateren". Hij verzamelde planten in de Plantentuin en maakte er een serie papieren kunstwerken van. "Ik monteer de opeenvolgende lagen van plantenvezels, vermengd met afdrukken en pigmenten. Ze vormen laag na laag de fossiele geologie van mijn werk. Er is een match te zien in dit spel tussen materialiteit en immaterialiteit, tussen de verschijning van een beeld en het water dat aanvoert, onthult, verspreidt en ontbindt. Het is het water dat de vormen van de aarde tekent en beeldhouwt
Te bezichtigen tot 22/04 in de Plantentuin Meise.
Praktisch en meer info vind je hier

4. Fleurs des Dames in kasteel d'Ursel
In april 2017 zette de Koninklijke Unie van Floristen van België met Fleurs des Dames het volledige kasteel in de bloemen. Een dertigtal bloemenkunstenaars gaven er gedurende vier dagen het beste van zichzelf. Ze brachten zowel imposante bloemeninstallaties als kleine intieme tafereeltjes rond het thema ‘Fairytales’. Het evenement lokte enkele duizenden bezoekers naar het kasteel. Geen nood als je er toen niet bij kon zijn, want Fleurs des Dames is opnieuw te gast in het kasteel. Noteer het weekend van 13 april 2018 alvast in je agenda!
Praktisch en meer Info: www.fleursdesdames.be

5. Tentoonstelling over Wereldoorlog I en het dorp Loppem
In het kasteel van Loppem opent in juli 2018 een tentoonstelling (met catalogus) over Wereldoorlog I en het dorp Loppem. Daarin wordt ook de figuur van Albert van Caloen als burgemeester belicht. Het verblijf van koning Albert I en koningin Elisabeth en de vorming van de Regering van Loppem zullen tevens uitvoerig aan bod komen. Eentje om te noteren in jullie agenda!
Praktisch en meer info vind je hier

Blijf in 2018 zeker Riebedebie.be volgen om op de hoogte te blijven van alle laatste nieuwe expo's en evenementen.

Op zoek naar musea en tentoonstellingen? Probeer onze activiteitenzoeker dan even uit.