5 x geweldige tentoonstellingen om deze zomer nog te bezoeken

Deze maand nog snel een gaatje dichten in je cultuur? Dan raden wij aan om deze maand eens te passeren of een ommetje te maken langs één van deze 5 geweldige zomerexpo’s:

1. Beauty of the Beast
Nog tot 15/09 kan je in het Kasteel van Hingene deze prachtige tentoonstelling gaan bezoeken. De kunstgeschiedenis begint met dieren: meer dan 30.000 jaar geleden werden ze al door mensen vastgelegd in muurschilderingen. In de eeuwen daarna hebben dierlijke afbeeldingen vooral een symbolische functie. In de middeleeuwen figureren dieren op allerlei schilderijen, maar vanaf de 17de eeuw worden ze heuse hoofdrolspelers. Ga het zelf zien en geniet van de schoonheid van dieren in al zijn opzichten.
Meer info over het Kasteel van Hingene vind je hier

2. Once upon a time
Of het nu gaat om zak- of halshorloges, “knollen” of kuiphorloges, de geëmailleerde uurwerken uit de jaren 1650-1850 zijn stuk voor stuk meesterwerkjes in miniatuur. Hun decors werden met groot vakmanschap gerealiseerd door getalenteerde ambachtslieden en dompelen de toeschouwer onder in de modes en smaak van toen.
Nog tot zondag 17/09 wordt in de expositie ‘Once upon a time’ ingezoomd op enkele van de meest charmante kleinoden uit de rijke verzameling van oude horloges, met name de geëmailleerde uurwerken (1650-1850). De aandacht gaat uit naar de vakbekwaamheid van de emailleurs, de meesten onder hen Frans-Zwitsers, die met hun emailleerwerk eenvoudige uurwerken tot kostbare juweeltjes omvormden. Het tentoonstellingsparcours wordt opgeluisterd door een twintigtal weelderige jurken in papier van de Belgische ontwerpster Isabelle de Borchgrave, replica’s van kledingstukken uit die tijd. De jurken behoren tot de collectie “Papiers à la mode” waarin de artieste 300 jaar modegeschiedenis doorkruist, van koningin Elisabeth I tot Coco Chanel.
Meer info over het Jubelparkmuseum vind je hier

3. Timeless Beauty
Tot 31/08/17 kan je in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren de expo 'Timeless Beauty' gaan bezoeken. In deze tentoonstelling worden authentieke objecten en intrigerende teksten van Romeinse auteurs geconfronteerd met de sensuele foto's van kunstfotograaf Marc Lagrange. Samen brengen ze je in de ban van vrouwelijk schoon. Hoe maquilleerden dames zich tweeduizend jaar geleden? Welke sieraden droegen ze? Wat zat er in een Romeinse beautycase? Gebruiksvoorwerpen en educatieve films tonen hoe vrouwen uit het oude Rome zich mooi maakten en verzorgden. Aansluitend vertellen moderne vrouwen over de manier waarop ze hun lichaam beleven.
Meer info over het Gallo-Romeins Museum vind je hier

4. Grandioos Groen
Het MOU-museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen-stelt voor de eerste maal een bijzonder genre binnen de 16de-eeuwse wandtapijtkunst tentoon, ‘de Koolbladverdures’ . Dit genre is een ongekende parel binnen de 16de-eeuwse wandtapijtkunst. Twaalf wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen, Geraardsbergen en Brussel zijn in het MOU tentoongesteld. Deze bijzondere verzameling wordt bovendien gepresenteerd in de statige 14de-eeuwse lakenhalle. Het doel van dit genre wandtapijten is de natuur binnenshuis brengen. Al in de Oudheid werd de natuur getoond in muurschilderingen en andere wanddecoratie. In onze contreien is tijdens de Bourgondische periode de natuur in de huiskamer binnen gebracht met Millefleurstapijten, dat zijn decoratieve wandtapijten met kleine bloempjes. Dit genre kende al vlug een opvolger in een nieuw type van groenwerk, met name de Koolbladverdure. Nog tot 1 oktober kan je gaan genieten van deze verrassende collectie wandtapijten.
Meer info over het MOU-museum vind je hier

5. Onze Vissers – het DNA van het zilte leven
Nog tot 7 januari 2018 kan je in het Het NAVIGO-museum de expo ‘Onze vissers- Het DNA van het zilte leven’ gaan bekijken. Een toptentoonstelling die een intrigerend en omvangrijk beeld schept van de zeevisserscultuur. Wie waren onze vissers, en wie zijn ze nu? Rond de visserij hangt een bijna mysterieus aura. Vissers jagen op voor landrotten onbekend terrein: de zee. Tegelijkertijd trekt de zee aan en fascineert ze ontelbare kunstenaars, schrijvers en fotografen. De expo bekijkt de zeevisserijcultuur dan ook vanuit verschillende ogen, met een diep respect voor de weinige vissers die er nog zijn en voor de vele die er zijn geweest. ‘Onze vissers’ toont tientallen historische foto’s en objecten uit private en museale collecties en een selectie van de beste beelden die ooit van en door de Belgische vissers gemaakt werden. Ook verzamelt de expo kleurrijke verhalen en nooit eerder gehoorde anekdotes uit de mond van vissers en vissersvrouwen. Zo krijgen de bezoekers een beeld van de bewogen geschiedenis van de visserij en krijgen ze een nostalgische kijk bij de visser thuis. Voor de kinderen is er een zoektocht voorzien, voor verschillende leeftijdsniveau's van 3 t.e.m. 14 jaar.
Meer info over het NAVIGO-museum vind je hier