9 fantastische uitstapjes om uit uw kot te komen tijdens de paasvakantie

Wij willen natuurlijk niet dat je kroost zich verveelt deze schoolvakantie! Bovendien voorspelt de weerman stralend weer komende week…dus geen excuus om thuis te blijven. Voor jou op een rijtje gezet: 14 toptips om uit uw kot te komen met je (klein)kinderen.


1. Back to the fifties in het Speelgoedmuseum
Op 17 april is het exact 60 jaar geleden dat onze hoofdstad de wereldtentoonstelling Expo 58 mocht ontvangen. Tijdens de paasvakantie gaan we even terug naar deze bruisende periode en nog wel in het Speelgoedmuseum!  Speel met het speelgoed van je ((over)groot)ouders in de interactieve mini-expo. Ontdek de spannende zoektochten en doe mee met de leukste workshops. Tijdens het slotfeest op 14 april waant jong en oud zich echt in de fabulous fifties! Wedden dat je in de speelgoedkist nog heel wat leuke stuks hebt zitten die in de jaren vijftig het levenslicht zagen?

2. Op z’n paasbest in Technopolis
Als je zoekt naar een meer originele uitdaging dan zoveel mogelijk paaseieren rapen (of opeten), dan ben je in Technopolis, ook in Mechelen, aan het juiste adres! In Technopolis beleef je opstellingen die je er op je paasbest doen uitzien: laat je haar rechtop zetten met elektriciteit, scan jezelf van kop tot teen in 3D, stap binnen in onze spiegelgrot of caleidoscoop of zet onze virtual reality bril op je snoet en trotseer de Grand Canyon. Zin in nog meer avontuur? Zet dan eens een vliegtuig aan de grond of fiets op een kabel op 5 meter hoogte. In Technopolis vind je de ene uitdaging naast de andere!

3. Wandelen over bomen in het Arboretum
Bekijk de tuin van het Arboretum in Kalmthout vanuit een ander perspectief! Wandelen over bomen is een vijftig meter lang stammenpad uit populier, magnolia, robinia, berk en kerselaar en vormt een permanent initiatief. Het pad voor de hele familie ligt wat verstopt tussen bodembedekkende bamboe. Avontuur verzekerd!

4. Op naar Tervuren!
Geen fijnere plek om de lente en de paasvakantie te vieren dan in het park van Tervuren, een prachtig stukje natuur met een rijke geschiedenis. Of haal je fiets uit de garage en ontdek het Zoniënwoud, een gedroomd fietsgebied. Tip nummer 3: het Arboretum, je maakt er een reis rond de wereld via 700 boomsoorten. Ook tijdens het Paasweekend valt er in Tervuren vanalles te beleven. Komende vrijdag en zaterdag huppelen de Paashazen vrolijk rond in het handelscentrum, op Paaszondag vliegen de paasklokken over het park en kunnen kinderen tot 6 jaar op zoek naar grote, kleine, bruine en witte eitjes.

5. Seafront goes chocolate
Nog meer paaspret op donderdag 5 april want dan organiseert Seafront een grote Paasei Zoektocht voor de kleinsten. Bovendien werd de Russische duikboot nagemaakt in chocolade (creatie van de jonge chef chocolatier Oliver Van Nueten) en maak je tijdens de paasvakantie kans om deze lekkernij mee naar huis te krijgen. Raad het juiste gewicht van deze chocolade Foxtrot duikboot, en je mag smullen van dit gigantisch groot vaartuig.  Kinderen tot en met 10 jaar kunnen zich dus uitleven tijdens de grote Paasei Zoektocht op 5 april om 11u. stipt.  De paashaas brengt een bezoek aan Seafront en zal honderden chocolade paaseieren verstoppen voor onze kleine piraten.

6. Een paasvakantie in tropische temperaturen en toch dichtbij huis: het kan!
Met een winter die uitblonk in sombere, koude dagen snakken heel wat Belgen naar de nodige warmte. Niet in het minst onze kinderen en jongeren, zij tellen echt af naar een paasvakantie vol ravotten, batterijen opladen en uitblazen. Hét geheim van heel wat gezinnen? Een dagje LAGO, vanwege de stevige dosis waterpret, de heerlijke temperaturen en de grote toegankelijkheid. Laat die dure vliegvakantie naar het zuiden voor wat het is, met LAGO wordt die onvergetelijke paasvakantie een eitje!

7. Volg een leuke workshop bij Texture
Zoek je nog een last-minute workshop voor de paasvakantie? Dan zijn er nog enkele plaatsjes vrij op 5 of 12 april ‘Flock je t-shirt’ in het Texture. Je vindt die prints op t-shirts maar saai en onpersoonlijk? Je bent op zoek naar een eigen touch? Doe dan mee met deze workshop en pimp met flockfolie jouw t-shirt tot een hip en uniek stuk in je kleerkast. Breng je eigen t-shirt mee en laat je fantasie de vrije loop. Geef het een tweede leven en tover het om tot jouw lievelingsstuk. Inspiratie nodig voor flockpatronen? Kijk vooraf eens op Google of Pinterest!

8. Paasfestival in Bokrijk
Tijdens de paasvakantie beleef je het Openluchtmuseum op z'n paasbest! Ontdek met het hele gezin oude paasgebruiken, bezoek de jonge dieren of waag je aan een spelletje eierenrollen, eierestafette of mastklimmen. Op woensdagnamiddag trakteren ze je op kindertheater, met op 4 april de voorstelling 'Octaaph' en op 11 april 'De sissende sleutel'. Maak je graag kennis van ons 'levend erfgoed? Ga dan zondag mee op stap met de boer voor een rondleiding achter de schermen.

Naast deze extra paasactiviteiten kan je uiteraard tijdens de paasvakantie ook genieten van de vaste Bokrijkprogrammatie. Zo kan je een lederen vingerpop maken, zelf een potje draaien of een vogelvoederkastje timmeren. Ook kan je binnenkijken bij het mandenatelier en de smidse. Of misschien kom je de herder en zijn schapen wel tegen!

Op paaszondag en paasmaandag vier je samen met de Bokrijkacteurs Pasen zoals dat meer dan 100 jaar geleden gebeurde. En op zondag 8 april vindt de allereerste Ketnet-fandag plaats met optredens, een superspannende speurtocht en ontmoetingen met de wrappers, de Helden, Kaatje en de Ketnetband.

9. Zoo of life: musical over de Zoo van Antwerpen!
Een musical over liefde tussen mensen, over liefde tussen mens en dier. Zoo of life is een spetterende musical over de Zoo van Antwerpen, naar aanleiding van hun 175ste verjaardag. Met Jelle Cleymans en Ghost Rocker Tinne Oltmans in de hoofdrollen. Meer redenen heb je niet nodig om te gaan kijken (van 3 tot 15 april, Antwerpen). Tickets vind je hier!