Common Ground opent in Museum Hof van Busleyden.

Twee maanden na de eindejaarstentoonstelling glaskunst opent het IKA Mechelen een nieuwe expo in het Museum Hof van Busleyden. Dit keer verzamelden ze 87 studenten uit 5 Vlaamse academies voor een gemeenschappelijke tentoonstelling rond juweelkunst.

5 Deeltijdse Kunstonderwijsinstellingen uit de steden Antwerpen, Etterbeek, Sint Niklaas, Sint Truiden en Mechelen houden van 31 augustus tot 10 oktober een kunstexpo in de ondergrondse zaal van Museum Hof van Busleyden.

‘Common Ground’ is niet toevallig de titel van deze expo. Het zoeken naar gemeenschappelijke grond, dat is uitdaging die de docenten aan hun studenten voorschotelden. Wat betekent ‘common ground’? Wat geeft mij grond? Met wie en met wat voel ik me het meest verbonden? Waar liggen mijn wortels? Welke grondlaag voedt mijn creativiteit? Deze ontdekkingstocht leidde sommige studenten naar iets dicht bij huis of naar een gebeurtenis uit de geschiedenis, zelfs naar een museumcollectie.

Met juwelen als medium gaven studenten artistiek vorm aan dierbare gedachten, herinneringen of dromen. “Juweelkunst bestrijkt een verbazend breed gamma aan technieken en materialen. Dat kan je op deze expo zien.” zegt Björn Siffer. Het zoeken naar betekenissen en vormen, het experimenteren met materialen, de gevoeligheid van texturen, de grootte, zelfs de geur van ieder stuk zijn belangrijk voor het eindresultaat. Elk juweel draagt een eigen verhaal en zorgt voor een ontmoeting tussen ideeën, plaatsen en mensen.

“De zoektocht en het aftasten van al deze mogelijkheden eindigt in de presentatie van de kunstwerken die de studenten creëerden. Die kan je bewonderen tijdens de gratis tentoonstelling in de ondergrondse zaal van ons toekomstig Museum Hof van Busleyden. Er zal ook een begeleidende cataloog aangeboden worden” zegt Björn Siffer.

Deelnemende scholen:

. Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA) DKO, Antwerpen
. Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) DKO, Mechelen
. Academie voor Beeldende Kunst (RHok) DKO, Etterbeek
. Stedelijke Academie voor Schone Kunsten DKO (SASK), Sint-Niklaas
. Academie Haspengouw (AH) DKO, Sint-Truiden

 

Praktisch - Common Ground
31/08/2017 – 8/10/2017
Gratis

Openingsuren:
Donderdag 17u - 21u
Vrijdag, zaterdag, zondag van 11u - 18u

Museum Hof van Busleyden
Ingang via de Sint-Jansstraat, Mechelen

Meer info:

muse.mechelen.be/common-ground en www.ikamechelen.be