De uitagenda van maart

De dagen worden weer langer, het zonnetje begint meer te schijnen…voelen jullie het ook? Wij zetten alvast de tofste tips voor trips op een rijtje voor de maand maart, de maand waarin de lente begint en waarin we weer meer buiten kunnen komen!

1. 11 maart: Familiefestival Door de bomen
Door de bomen is een leuk familiefestival in en rond het Cultuurcentrum Strombeek met theaterpareltjes, een hartverwarmende kortfilm, verrassende animaties, installaties, uiteenlopende ateliers en beestige workshops voor klein en groot. Ook het MOT tekent present met een wel heel leuke workshop fietskes plooien! Ook die lange rijen auto's beu? Met restjes ijzer, kroonkurken en stukjes elektriciteitsdraad ontwerp je jouw oplossing voor de file. Bak-, koers- of stadsfiets, het resultaat neem je mee naar huis.

2. Jeugdboekenmaand in Technopolis : Gratis experimenteerboek
Wie Technopolis in maart bezoekt krijgt in ruil voor een tekening van zijn/haar uitvinding een gratis boek met experimenten. Wie nog een tikkeltje te jong is voor een eerste uitvinding, mag ook de kleurenprent van de jeugdboekenmaand downloaden, printen en in Technopolis inruilen voor een gratis boek. Deze bijzondere actie is geldig in maart of zolang de voorraad strekt.

3. Vanaf 10 maart : Nieuwe tentoonstellingen in het SMAK
Guillaume Leblon | There is a man and more
S.M.A.K. verwierf onlangs de installatie There is a man (2016). De tentoonstelling toont naast deze ook een bredere selectie uit zijn oeuvre van de laatste 10 jaar.

Teresa Burga | An Artist or a Computer?
Conceptuele werken uit de jaren ‘70

De tentoonstelling wil inzicht bieden in het conceptuele werk van Teresa Burga (Peru) aan de hand van de installaties 4 Mensajes (1974) en Borges (1974), en een reeks tekeningen en objecten uit de jaren ’70.

Uit de Collectie | Against the Wall?
De spanning tussen sculptuur en het (onderliggende) vlak vormt het uitgangspunt van deze presentatie. Met werk van onder meer: Nairy Baghramian, Guillaume Bijl, Ann Veronica Janssens, Donald Judd, Alicja Kwade, Mark Manders, Cady Noland, Avery Preesman, Erika Rothenberg, Maria Serebriakova, Michael E. Smith, Tove Storch...

Broodthaerskabinet
Tien jaar geleden kocht S.M.A.K., met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, het werk Le Pense-Bête (1964) aan en werd zo eigenaar van de belangrijkste institutionele Broodthaers-verzameling in België. Bij gebrek aan een permanente collectiepresentatie besloot S.M.A.K. om een ruimte te wijden aan deze kunstenaar, die de institutionele rol van musea steevast poëtisch-kritisch in vraag stelde.

4. Vanaf 11 maart : 360° Show Polaris in de Cosmodrome Genk
James, een rondreizende pinguïn van de zuidpool, ontmoet de vrolijke beer Vladimir op het ijs van de noordpool. Ze worden vrienden, praten over hun thuis, kijken samen naar de sterren en vragen zich af waarom de nacht soms 6 maanden duurt op de polen van de aarde. Zij proberen dit vraagstuk samen als echte wetenschappers op te lossen door te redeneren en te observeren. Dankzij het doorzettingsvermogen van James en de geniale uitvindingen van Vladimir, slagen zij erin om een observatorium en een geïmproviseerde raket te bouwen. Tijdens hun reis rond de aarde, naar Mars en zelfs Saturnus, ontdekken ze dat de planeten gelijkenissen maar ook verschillen vertonen.

Polaris is een speelse combinatie van educatie en prachtige, soms letterlijk meeslepende effecten. Er komen verschillende astronomische concepten aan bod zoals de schuine stand van de aarde en de verschillende soorten planeten in het zonnestelsel. Na de 360° show laat de gids je kennismaken met de sterrenhemel van de avond. Een show die je niet mag missen!

5. 18 maart : Citytrailrun in Oudenaarde
Altijd al eens willen weten hoe het is om te lopen cultuur-historische en industriële gebouwen en panden van deze historische stad en ze van binnen en van buiten te verkennen? Dan is de Citytrail in Oudenaarde jouw uitdaging dit jaar! Je kiest tussen een loop van 10km of een wandeling van 5km, misschien wel een leuke uitdaging voor de rest van het gezin dat mee komt supporteren anders? Begin al maar te trainen!

 6. 24 maart : Buitengewone zonsondergang in Mechelen vanop de Sint-Romboutstoren
Mechelen eens anders dan anders bezoeken? Het kan tijdens deze buitengewone avond waarbij je samen met een ervaren gids de Mechelse trots bestijgt. Eens je boven op de Sint-Romboutstoren staat, geniet je van een Mechels aperitief, een hapje en het prachtige uitzicht. Bij mooi weer en met een portie geluk krijg je er een adembenemende buitengewone zonsondergang bovenop.

7. 25 maart Kersenbloesemfeest in de Japanse tuin in Hasselt
In de grootste authentieke Japanse Tuin van Europa word je helemaal zen tussen de klaterende waterpartijen en de kerselaars. Zin om de opening van deze mooie Limburgse plek eens mee te maken? Ga dan naar het Kersenbloesemfeest, een verrassend evenement, omdat je nooit goed op voorhand wat je te zien zal krijgen. Als je geluk hebt, staan de kersenbloesems al goed open en kan je mee genieten van zoveel bloesempracht. Allemaal duimen dus, voor een fijn en bloesemrijk evenement zodat je met het hele gezin kan mee feesten!

 

HOUD ZEKER ONZE ACTIVITEITENZOEKER IN HET OOG of volg ons op Facebook en/of Instagram voor de allerlaatste uittips!