Dodoens 500 jaar: picknick mee met Dodoens in Plantentuin Meise!

Op 29 juni is het exact 500 jaar geleden dat Rembert Dodoens werd geboren (1517 – 1585). Hij is één van de grootste plantkundigen van Vlaanderen en wijdde zijn leven aan onderzoek naar sterrenkunde, geneeskunde en de rol van geneeskrachtige planten. Hij publiceerde in 1554 de eerste editie van het Cruydeboeck, een boek met beschrijvingen van planten en hun toepassing. Het was één van de eerste wetenschappelijke werken die in het Nederlands verschenen. Daardoor werd de kennis beschikbaar voor iedereen die kon lezen, en niet alleen voor de mensen die Latijn kenden. De verjaardag van deze grote Vlaming gaat niet ongemerkt voorbij. Verschillende organisaties herdenken Dodoens met allerlei activiteiten.
 
Ook in Plantentuin Meise huldigen we Dodoens! In juli en augustus kan je aanschuiven aan de grote zeshoekige picknicktafel, omringd door verschillende planten die in het Cruydeboeck beschreven staan. De zes zijden van de tafel verwijzen naar de zes delen van het Cruydeboeck. Bij elke plant staat een paneel met informatie over de plant: een copie van de originele tekst uit het Cruydeboeck en leuke weetjes. Ideaal om op een mooie zomerdag je eigen picknick mee te brengen en te genieten van een zomerse maaltijd aan de grote picknicktafel met zicht op het Kasteel van Bouchout! 

De bibliotheek van Plantentuin Meise bezit een groot aantal originele werken van de verschillende uitgaven van het Cruydeboeck in het Nederlands, maar ook in andere talen.
Zowel een origineel exemplaar (editie van 1644) als reproducties van Dodoens’ Cruydeboeck en werken over de plantkunde van de 16de eeuw kan je bekijken in de bibliotheek in het Herbariumgebouw.
Ook in de Tuinwinkel ligt een origineel exemplaar uit 1644.

De start van de viering van 500 jaar Dodoens brengt Plantentuin Meise helemaal in zomerse sferen. Op 1 en 2 juli, tijdens het seizoensfeest de ZomerFloridylle, kan je in Plantentuin Meise genieten van veel zomerse activiteiten voor jong en oud.
 
We organiseren tal van activiteiten voor kinderen: creatieve mini-workshops op het Pachthof, leren klimmen als een liaan in onze grote eik met een echte boomklimmer, genieten van een minicircus, of  leren rollen als een zaadje in de circusworkshop...
Kinderen van 4 tot 10 jaar kunnen de hele zomer lang een nieuw zomeravontuur beleven met Koning Amaryllo. Hij laat ze zien wat de planten bezig houdt in de zomer! 
 
Voor de plantenliefhebbers bieden we twee gegidste wandelingen aan: plantendokter Laurent Bernaerts geeft op 1 juli om 14 uur een rondleiding in de Plantentuin waarbij hij alles vertelt over nuttige en schadelijke insecten, plantenziekten en wat je eraan kunt doen. En op 2 juli leer je alles over onze terrasplanten en hoe ze te verzorgen.
In het kasteel organiseert de Sogetsu Ikebana groep op 1 juli een workshop Ikebana voor groot en klein. Kortom, vele zotte zomerstreken in Plantentuin Meise!

Meer info op www.floridylle.be

 

500 jaar Dodoens: van 29 juni tot 31 augustus

Bibliotheek:
juli: alle werkdagen van 9 - 12.15 u en van 14 - 16 u.
augustus: enkel op dinsdag en donderdag of op afspraak 02 260 09 30.

ZomerFloridylle: zaterdag 1 en zondag 2 juli

Zie ook www.plantentuinmeise.be