Duizenden klaprozen in Plantentuin Meise... en nog veel meer

Op 11 november 2018 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Plantentuin Meise herdenkt dat heel de maand november met een kunstwerk van duizenden klaprozen die samen een gigantische vredesduif vormen – een symbool van leed, maar ook van hoop. 

Samenwerking

Na de Grote Oorlog werd het voor de mensheid steeds duidelijker hoe belangrijk vrede en een goede samenwerking zijn.
Ook Plantentuin Meise draagt samenwerking hoog in het vaandel. De 'Duizenden klaprozen voor de vrede ' en het event WeDigBio! zijn hier twee mooie voorbeelden van. 
 

Duizenden klaprozen voor de vrede:
 
Plantentuin Meise herdenkt de vrede heel de maand lang met een kunstwerk, een vredesduif, van +- 500 vierkante meter, gevormd door 5000 klaprozen. 
De klaprozen werden gemaakt van de rode doppen van petflessen. Het unieke procedé om de dopjes om te vormen tot bloemblaadjes werd ontwikkeld door plantentuinmedewerker en creatieve duizendpoot Pieter Franck. Hij werkte hiervoor samen met verschillende organisaties.
 
Jeugdhuis Aalst, dat normaal zakken vol dopjes van petflessen in alle kleuren inzamelt voor het BCG (Belgisch Centrum voor Geleidehonden), sorteerde voor de Plantentuin de rode dopjes eruit. Vrijwilligers smolten en krulden de rode dopjes om tot bloemblaadjes. Vervolgens monteerden leerlingen van BuSO Sint-Franciscus in Roosdaal de gesmolten dopjes met veel zorg tot heuse klaprozen.
 
De vredesduif is het best te bewonderen vanop het dak van het kasteel van de Plantentuin. 

WeDigBio
 
Op 11 & 12 november organiseert Plantentuin Meise het event WeDigBio! Meerdere wetenschappelijke instituten ter wereld zetten hier hun historische collecties – ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed – op de voorgrond.
Plantentuin Meise geeft – symbolisch op deze 11 november – de Belgische herbarium specimens van de klaprozenfamilie (Papaveraceae) vrij op het burgerwetenschapsplatform DoeDat.
 
Tijdens deze twee dagen kan het publiek binnenspringen in de Brabantzaal van het kasteel vanaf 13 u. om samen met medewerkers van Plantentuin Meise de etiketgegevens van de Belgische papavers in te voeren. 

...En nog veel meer!

Ook de rest van de maand november staat Plantentuin Meise in vuur en vlam.

Vanaf eind oktober opent de expo 'Het Porselein-Herbarium' van Thérèse Lebrun. Deze kunstenares verzamelt zaden, twijgen en droge vruchten in de natuur. Al deze elementen voegt ze samen met porseleinpapier, een heel dun, wit materiaal dat doorschijnend wordt als het gebakken is. Ze bouwt haar werk op met kleine stapjes, als een borduurwerk. De werken van porselein maken een tere indruk. Ze doen denken aan kindersouvenirs; fossielen, strandvondsten of langzaam opgebouwde kalksteenformaties.

Op 2 & 3 november gaat voor de tweede keer de Griezeltocht door. Een spannende tocht langs de donkerste plaatsen ...wie durft?! Onderweg, in Resto de Oranjerie, kan het publiek op deze avonden terecht voor een lekkere maaltijd of stevige hap bij een goed glas in een uitzonderlijk stemmig kader. Ook op het einde van de Griezeltocht, op de sfeervolle Erekoer van het kasteel, kan iedereen nog genieten van een drankje en een hapje.

De orchideeëncursus, gegeven door Bart van de Vijver, wetenschapper van de Plantentuin, opent voor de liefhebber de onbekende wereld van de wilde orchideeën in onze streken. De cursus wordt gegeven op vier woensdagavonden in november.

Op 10 november speelt de theatergroep Bos Vermist de voorstelling 'Roodkapje , het sprookje voorbij'. Het volwassen Roodkapje maakt zich zorgen over de teloorgang van de natuur om zich heen. Zij schreef een boek met haar visie en oplossingen. Roodkapje voert het publiek via verschillende verrassende settings naar een ontluisterende waarheid. Voer voor de hersenen in een amusante verpakking!

Op maandag 19 november organiseert Plantentuin Meise opnieuw een wetenschapscafé, in het kader van het Europese Big Picnic-project rond voedselzekerheid.
De Plantentuin buigt zich over een uitdagende vraag: Is biologische landbouw beter? En wat wordt dan precies verstaan onder ‘beter’? Denken we aan onze gezondheid, onze portemonnee, het milieu of het wel en wee van de boeren?
Dit keer kiest de Plantentuin voor de formule van het ‘Reversed Science Café’: geen sprekers vooraan en een publiek dat enkel maar moet luisteren, maar experts en leken die samen discussiëren en het gesprek sturen. Iedereen is welkom!

Op 25 november doet Plantentuin Meise mee aan de Dag van de Wetenschap. Wetenschappers tonen het publiek met veel enthousiasme waar zij mee bezig zijn. Onder meer op het programma: Hoe smaakten bananen in 1950? Drinken we nog koffie in 2050?