Historium Brugge lanceert Virtual Reality Laboratorium

Onder impuls van technologiereuzen zoals Samsung en Facebook gaat de ontwikkeling van Virtual Reality de laatste maanden razendsnel vooruit. Voor Historium Brugge biedt deze technologie interessante nieuwe mogelijkheden om het Brugge van de Gouden eeuw terug tot leven te brengen. Met de lancering van een Virtual Reality Laboratorium met Oculus TM Rift DK2 brillen, verrast Historium deze lente met de creatie van een historisch authentieke virtuele belevingswereld.

Concreet zullen bezoekers van Historium vanaf 1 april online kunnen reserveren voor een exclusieve deelname aan de Virtual Reality beleving. De lancering van het Virtual Reality Laboratorium omvat een tijdelijk project dat plaats zal vinden in de maanden april en mei in een bijgebouw van Historium Brugge. Met haar Virtual Reality Laboratorium wil Historium Brugge het grote publiek betrekken bij de verdere ontwikkeling van dit innovatieve project. De bedoeling is om feedback te verzamelen om te onderzoeken op welke wijze Virtual Reality op termijn geïntroduceerd kan worden in het vaste parcours van Historium. Historium wil ook onderzoek doen naar het effect en de mogelijkheden van Virtual reality als historische beleving.

Het is de eerste Virtual Reality beleving in België waarbij een virtuele wereld wordt gecreëerd die historisch correct onderbouwd is en waarbij fysische effecten en een geïntegreerde audiocommentaar in het Nederlands, Frans of Engels de beleving versterken. Bezoekers zetten een apparaat op dat verbonden is met een ingebouwd beeldscherm (de VR-bril) en een koptelefoon. Hiermee kijkt men niet gewoon naar beelden op een scherm: men staat er als het ware middenin. Bovendien kan de bezoeker zijn hoofd bewegen om het beeld vanuit een andere hoek te bekijken en rondom zich kijken.

Verdwenen monumenten in 3D terug opbouwen

Om dit project te verwezenlijken, besloot Historium Brugge samen te werken met het bedrijf Oculus TM voor de hardware en met Sevenedge, een digitaal media bedrijf, voor de ontwikkeling van de software. De afgelopen maanden werd dan ook hard gewerkt aan een nieuw soort beleving waarbij verdwenen plaatsen en gebouwen uit de Middeleeuwen gereconstrueerd werden aan de hand van CGI (computer gegenereerde beelden) ontworpen in Realtime 3D. Zo werden de Sint-Donaaskerk en de imposante Waterhalle (beiden afgebroken in de 18de eeuw) waarheidsgetrouw nagebouwd en zal de bezoeker de kans krijgen deze iconische plaatsen terug te bezoeken. Het recreëren van de oude Brugse binnenstad werd gebaseerd op de historische kaart van Marcus Gerardus. Historium Brugge deed grondig geschiedkundig onderzoek onder toezicht van een historisch comité bestaande uit prof. dr. Wim Blockmans, dr. Noël Geirnaert en dr. André Vandewalle

Historium Brugge wil met deze unieke lancering geschiedenis toegankelijker maken voor het grote publiek. De combinatie van geschiedkunde en technologie moet een bezoek aan Historium Brugge leuk, uniek en interactief maken voor jong en oud.

Praktisch

De Virtual Reality beleving bouwt verder op de thema’s die in het Historium zelf te zien zijn. Wie wil reserveren voor het Virtual Reality Laboratorium dient daarom eerst Historium te bezoeken om zo vertrouwd te geraken met de inhoud en het verhaal. Reken voor een bezoek aan het Historium op 1 à 1,5 uur.

Reservaties voor een bezoek aan het Virtual Reality Laboratorium zijn mogelijk van 1 april tot 31 mei 2015 voor bezoekers die online een ticket voor Historium Brugge kopen. Een bezoek aan het Virtual Reality Laboratorium is gratis en optioneel.

De beleving in het Virtual Reality Laboratorium duurt 3 tot 8 minuten en vindt plaats in de bijgebouwen van Historium (ingang via het centrale binnenplein van Historium Brugge). Achteraf wordt aan alle bezoekers gevraagd om een korte enquête in te vullen.

Toegangsprijs Virtual Reality Laboratorium: GRATIS bij aankoop online ticket én na reservatie

Meer praktische info: www.365ontdekkingsdagen.be/attractie/historium-brugge en www.historium.be