Museumgeheimen van het Jules Destroopermuseum

In het Jules Destrooper bezoekerscentrum wandel je letterlijk doorheen de rijke geschiedenis van de wereldberoemde koekjes uit West-Vlaanderen. Mmmmmmmm! Hoog tijd om eens langs te gaan en enkele museumgeheimen te achterhalen….

Karlien Henou werkt al 7 jaar in het Bezoekerscentrum Jules Destrooper.
"Samen met mijn collega’s Sarah en Carmen probeer ik de dagelijkse werking van het bezoekerscentrum zo vlot mogelijk te laten verlopen,” vertelt ze dolenthousiast. “Mijn dagelijkse bezigheden zijn nogal uiteenlopend. Van groepen inplannen, gidsen voorzien, grote groepen opsplitsen en voorzien van de nodige uitleg, ontvangst van de bezoekers, beantwoorden van telefoons en mails, versturen van zendingen, bestellingen doen, in mindere mate de proefbakkerij bemannen, winkel aanvullen en pakjes maken en het occasioneel geven van een demo.”

Karlien, wat kunnen we precies zien in het Jules Destrooper museum?
De bezoeker wandelt door de intussen 131-jarige geschiedenis van een iconisch koekjesmerk. In de zaal met de oude machines kan je door een raam een stukje van onze inpakafdeling bekijken. In onze cinema ruimte tonen we met onze productiefilm hoe de koekjes vandaag de dag geproduceerd worden. Na het zaaltje met WOI- postkaarten en ons grondstoffenhoekje kom je in de proefbakkerij terecht waar je verschillende soorten koekjes kan proeven met een koffie. Vergeet ook geen kijkje te nemen in ons winkeltje waar heel het assortiment uitgestald ligt.

 

Wat is jouw persoonlijke favoriete ding/stuk/plaats in het  museum?
De Leuvense stoof! Oudere mensen beginnen spontaan te vertellen over hun kindertijd toen iedereen nog zelf hun ‘lukken’ bakte op een gelijkaardige stoof. Hoe ze mochten helpen om het deeg tot worstjes te rollen en het dan een kunst was om ervan af te blijven tot het de dag erna gebakken werd. Eén keer wist een mevrouw mij te vertellen dat ze als baby zelf nog in de schuif gelegen had omdat het er lekker warm was (lacht).

Wat is het best bewaarde geheim?
Natuurlijk het recept van onze wereldbefaamde ‘lukken’ en amandelbrood. Ook van onze foodpairing receptjes zijn veel bezoekers aangenaam verrast! 

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in het Jules Destrooper Museum ?
Voor groepen hebben wij ook de mogelijkheid om een demo te boeken. Dit houdt in dat ze eerst een rondleiding krijgen met gids en er daarna 5 of 7 hapjes geproefd worden die gebaseerd zijn op foodpairing. Dat wil zeggen dat we onze koekjes gaan beleggen met een combinatie van vis of vlees, kaas en/of kruiden. De demo wordt gegeven door onze chef die ook de hapjes klaarmaakt. Hierbij wordt een streekbier of glas cava geschonken. Nadien krijgen de mensen een receptenboekje mee.

Als je een speciale wens had voor het Jules Destrooper Museum, wat zou dat dan zijn?
Dat het bezoekerscentrum nog heel wat enthousiaste koekjes liefhebbers kan bekoren met zijn mooie verhaal en hopelijk nog verder kan groeien!

Heb je nog andere favoriete musea in jullie streek?
Als natuurliefhebber ben ik graag buiten, bij vzw de Boot kan je leuke vaartochten doen. Ook kasteel Beauvoorde is een boeiende plek om te gaan bezoeken. Verder zijn er nog heel wat leuke streekmusea die zeker een bezoekje waard zijn!

Zelf het Jules Destroopermuseum eens bezoeken? Klik hier.