Op weg naar een pretpark of museum? 8 leuke dingen om je kinderen in de stemming te brengen

“Mamaaaaa is het nog ver?” Je kinderen vinden het vast fantastisch om op daguitstap te vertrekken maar de weg ernaartoe vinden ze iets lastiger. Altijd handig om een lijstje met entertainende spelletjes klaar te hebben, zoals dit bijvoorbeeld:

1. Maak voor je vertrekt voor elk kind een rugzakje klaar met leuke kleine verrassingen: leesboekjes, kleine speelgoedjes waar ze hun fantasie de vrije loop mee kunnen laten, werkboekjes, kleurboek met kleurpotloodjes, auto’s in verschillende kleuren, een mini-krijtbord…noem maar op.

2. Speel rijmspelletjes
Rijmspelletjes spelen is een dankbare bezigheid. Terwijl je onderweg rondkijkt, noem je een woordje en de kids vullen aan. Paard. Staart. Koe. Moe. Straat. Praat. En zo kan je uuuuuuuren doorgaan, wedden we?

3. Neem een luisterspel mee. Net voor we vertrokken naar Zweden kocht ik in de boekhandel een heerlijk hoorspel van Het Geluidshuis: Storm. In dezelfde reeks verschenen ook al De Nachtegaal, De Wilde Zwanen, De Mestkever, De Reisgenoot enzovoort. Het verhaal wordt verteld en gespeeld door een trosje getalenteerde acteurs met liedjes, geluidseffecten, toeters en bellen. Zeg tegen je kinderen dat ze zich gezellig achterover laten leunen in de auto, zet de volumeknop op 10 en geniet!

4. Speel verstoppertje in je fantasie
Iemand bedenkt een plekje waar hij/zij verstopt zit. Dat kan in de wasmachine zijn of in de keukenkast. De anderen raden waar hij/zij verstopt zit door vragen te stellen.

5. Speel het spelletje ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’
Begin met deze zin en noem één voorwerp, bijvoorbeeld een valies. Iemand anders voegt een voorwerp toe en herhaalt: ‘Ik ga op reis en ik neem mee: een valies en een tandenborstel. Zo ga je door tot iemand een voorwerp vergeet.

6. Woorden verzinnen met de laatste letter
Kies een categorie, bijvoorbeeld ‘dieren’. Zeg een dier en de volgende person moet met de laatste letter van dat woord een nieuw dier zeggen. Bijvoorbeeld: Varken. De laatste letter is een n dus de volgende persoon vult aan met: Neushoorn.

7. Verhalen vertellen
Laat je kinderen om de beurt iets vertellen dat ze hebben meegemaakt. Tijdens lange reizen kom je zo heel wat te weten wat ze het afgelopen schooljaar allemaal beleefd hebben, want er is tijd. Tijd om te babbelen met elkaar en vooral te genieten!

8. Zorg voor lekkers onderweg
Dit is misschien niet altijd mogelijk, maar gezonde snacks en genoeg drinken zijn een must om je kids goedgezind te houden. Vul snackdoosjes met gesneden groentjes zoals komkommers, tomaatjes en paprika of met fruitjes zoals druifjes, blauwe besjes of appeltjes. Zorg ook dat je altijd water bij hebt! Voor kleinere kindjes neem je ook best een potje mee om goed te kunnen plassen als je ergens stopt. Nooit geen wc-stress op die manier.