Rosalie Coolkens (KU Leuven) wint Wetenschapsbattle in Technopolis!

Rosalie Coolkens (KU Leuven) won afgelopen vrijdag in Technopolis de felbegeerde trofee van de Wetenschapsbattle. Zij streed er tegen vier andere Vlaamse wetenschappers voor de trofee van helderste wetenschapper van Vlaanderen en dit voor een publiek van 400 lagereschoolkinderen en een erg kritische kinderjury. Gastpresentator van dienst was Maureen, gekend van De Helden. 

De finale is het sluitstuk van de vierde editie van de Wetenschapsbattle, een wedstrijd waarbij telkens vijf wetenschappers hun onderzoek presenteren op een lagere school, voor een volle zaal kinderen. In de week van 12 maart vond in elke Vlaamse provincie op een school een battle plaats. In totaal namen bijna duizend kinderen deel. De winnaars per provincie namen het vandaag tegen elkaar op tijdens de finale in Technopolis. Rosalie Coolkens (KU Leuven) won vandaag de felbegeerde trofee van de Wetenschapsbattle met haar uiteenzetting over freerunnen op school.

De Wetenschapsbattle is de enige wetenschapswedstrijd waar kinderen van zes tot twaalf jaar de baas zijn. Zij beslissen welke wetenschappers mogen deelnemen, vormen zelf een jury en stemmen voor de beste presentatie. En de wetenschappers? Die halen alles uit de kast om het jonge publiek te overtuigen. Volgens organisator Hans Van de Water (The Floor is Yours) is presenteren voor kinderen de beste leerschool voor wetenschappers om hun onderzoek helder en overtuigend te brengen.

Aan de finale namen de volgende wetenschappers deel: Steven Puttemans(KU Leuven) die robots leert zien, Wim Forceville (LUCA School of Arts) over virtual reality, Nena Testelmans (KU Leuven) over lymfeklierkanker, Rosalie Coolkens (KU Leuven) over freerunnen op school en Tijs Verbeke(Hogeschool West-Vlaanderen) over de klas van de toekomst.