Stage bouw zelf je oven - Het MOT

Het MOT organiseert in september 2018 weer de populaire Stage bouw zelf je oven. Dat is een driedaagse stage voor al wie zelf een bakoven wil leren bouwen. De deelnemers krijgen eerst een volledige uitleg over het bouwproces. Vervolgens bouwen ze in groepjes van vier en onder toeziend oog van een ervaren ovenbouwer stap voor stap zelf een oven. De verschillende bouwstadia van ovenvloer, ovengewelf en ovenmond worden uitgelegd en in de praktijk omgezet. Na de stage kunnen de deelnemers thuis zelf aan de slag gaan.

Wat is een bakoven?

Een bakoven is een oven die met hout warm gemaakt wordt en waar brood in gebakken wordt. Ze zijn gemetseld en worden geïsoleerd met leem. Je vindt ze in achtertuinen, op boerenerven, langs de weg,... Ze kunnen volledig vrij staan of zijn een onderdeel van een bakhuis. In zo’n oven kan je de heerlijkste broden, taarten en pizza’s bakken.

Een populaire stage

Er is duidelijk vraag om zelf zo’n oven te leren bakken. Gedurende 10 jaar (2005-2015) vond de stage om de twee jaar plaats. Het aantal kandidaat-ovenbouwers bleef stijgen. Om aan de vraag tegemoet te komen werden in 2016 twee sessies van de stage georganiseerd. Ook dit jaar, in 2018, vinden er twee sessies plaats.

Inschrijvingsprocedure

In het verleden verliep de inschrijving telefonisch op een vaste datum en uur. Kandidaat-deelnemers bleven soms lang aan de telefoon en raakten niet tijdig binnen, omdat de stage in een minimum van tijd volzet was.

Daarom gooit het MOT het vanaf dit jaar over een andere boeg. Het museum heeft gekozen voor een eerlijke loting waarbij iedereen dezelfde kansen heeft en zich niet meer vrij moet houden om telefonisch in te schrijven. De trekking gebeurt individueel. Voorinschrijven kan tot zondag 8 april. Op dinsdag 10 april vindt de loting plaats, met een originele trommel voor loting uit de collectie van het MOT.

 

Praktisch

Voor wie?

Voor iedereen die een bakoven wil leren bouwen

Wanneer?

Team A: van maandag 17 t.e.m. woensdag 19 september 2018 van 8.30 tot 17.30 uur.

Team B: van maandag 24 t.e.m. woensdag 26 september 2018 van 8.30 tot 17.30 uur.

Waar?

het MOT | Guldendal

Guldendal 20, 1850 Grimbergen

Prijs?

250 euro per deelnemer

Inbegrepen:

  •           een ervaren ovenbouwer als lesgever;
  •           alle grondstoffen en benodigdheden;
  •           water, koffie en thee;
  •           1 gratis toegangsticket tot het MOT.

Inschrijven?

Inschrijven is verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 per team.

De inschrijving verloopt volgens een nieuwe, strikte procedure waarbij de deelnemers door trekking worden uitgeloot.

Meer informatie over de inschrijvingsprocedure op www.mot.be