Survivalgids om Open Monumentendag te overleven met kinderen

Voor wie er nog aan twijfelde: Open Monumentendag is een echte familiedag waarop je samen met het hele gezin fascinerende monumenten kan bezoeken. Op heel wat locaties worden leuke activiteiten georganiseerd op maat van families met kinderen. Wij raden jullie dus aan om vooral gezinsvriendelijke activiteiten te kiezen zodat jullie deze hoogdag overleven met jullie kroost, een overzichtje:

1. Ontdek het gezinsparcours Kazerne Dossin
Dit interactieve belevingsparcours stuurt kinderen samen met hun (groot)ouders op pad doorheen het museum. Gewapend met een bosje sleutels gaan ze op zoek naar kistjes die ze op strategische plaatsen in het museum kunnen terugvinden. Op basis van de inhoud van die kistjes en de opdrachten die daarbij horen, ontdekken ze stap voor stap het verhaal van Simon Gronowski.
Meer info over Kazerne Dossin op Open Monumentendag

2. Ga op zoek naar de verborgen schatten van het Vrieselhof
Ben je avontuurlijk aangelegd? Ontdek dan de verborgen schatten van het kasteeldomein Vrieselhof. Speciaal voor Open Monumentendag ontwikkelde Erfgoed Voorkempen een geocachwandeling die je de mooiste plekjes leert ontdekken. Het domein is vrij toegankelijk tussen 10 en 18u. Parkeer op de parking van het domein en start meteen aan de geocachtocht.
Tip: vergeet je wandelschoenen en smartphone niet.
Meer info over het Vrieselhof op Open Monumentendag

3. Natuur en avontuur voor de allerkleinsten
Onder begeleiding van onze natuurgids worden de allerjongsten onder ons meegenomen op een voormiddag vol ontdekkingen en avontuur. Wandelschoenen zijn aangewezen, en denk er aan: natte voeten horen bij een avontuur! Vertrek aan het Veltmanshuis.
Meer info over Voeren op Open Monumentendag

4. Volg de workshop ‘Grandioos Groen’ voor kinderen
In het MOU in Oudenaarde kunnen kinderen terecht in het kinderatelier waar knutselactiviteiten op het programma staan. In de tentoonstelling ‘Grandioos Groen’ is ook een leuke zoekopdracht voorzien.
Meer info over het MOU op Open Monumentendag

5. Miraculeus of natuur-lijk? Playmobil-expo 'Idesbald-leeft'
Idesbald leidde in de 12de eeuw de Duinenabdij als derde abt. Dat hij na zijn dood verder zou verheerlijkt worden door de monnikengemeenschap en ver daarbuiten, dat heeft de man nooit geweten. Maar hij heeft het voor een stuk te danken aan de natuur. Hoezo, de natuur? Toen de monniken van Ten Duinen de staat zagen van het lijk bij opgravingen in de 17de eeuw, was het ongeschonden. Medici in die tijd dachten nochtans dat een lichaam amper een eeuw bewaard kon worden met natuurlijke middelen. Langer was bovennatuurlijk. Er kwam zelfs een welriekende geur uit zijn kist. Vandaag weten we dat zijn lichaam intact bleef door de loden kist. De “welriekende geur” waarover men toen schreef, zou wel eens kunnen komen van de kruiden die mee de kist in gingen. Dat mirakel en vele andere droegen bij tot de Zaligverklaring van de Idesbald eind de 19de eeuw. Je ziet het allemaal afgebeeld met Playmobil-figuurtjes in de expo ‘Idesbald Leeft!’. Je allerlaatste kans om deze zomertopper te zien, daarna gaan alle monnikjes terug hun doos in. Een aanrader!
Meer info over Ten Duinen op Open Monumentendag vind je hier