Technopolis start nieuwe schooljaar met online scholenwedstrijd!

Technopolis lanceert naar aanleiding van het nieuwe schooljaar de online scholenwedstrijd Pitch and Play. Leerkrachten en leerlingen uit de 3e graad secundair onderwijs krijgen de kans om mee te bouwen aan een nieuwe interactieve opstelling oftewel exhibit voor Technopolis. Het gaat om een primeur in het Vlaamse onderwijsveld, want de wedstrijd verloopt via een online gamification platform dat een virtuele ondernemersomgeving simuleert. Technopolis streeft zo naar een online community die via co-creatie mee vorm geeft aan de toekomst van Technopolis.
 
Pitch and Play 
Leerkrachten en leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. ASO, TSO, BSO of KSO kunnen zich dit schooljaar gratis inschrijven voor de online scholenwedstrijd Pitch and Play. Tot en met 20 oktober kunnen teams (bestaande uit één leerkracht en max. 25 leerlingen) zich inschrijven om een nieuwe exhibit voor Technopolis te ontwerpen. Niet zomaar een exhibit, maar een die past binnen de nieuwe strategische visie van Technopolis waarin de klemtoon op toekomstige technologieën ligt.
 
De teams nemen deel aan de wedstrijd via een online gamification platform van Venture Spirit, waarbij speltechnieken worden toegepast in een niet-spelomgeving. De deelnemende leerlingen en leerkrachten wagen zich aan een ondernemingsspel, ook wel Venture Game genoemd. Dat is een erg populair spel bij scholen én heel wat grote bedrijven, waarbij de deelnemers een durfkapitaal krijgen van investeerders. Hiermee starten ze een virtuele activiteit op, in dit geval de creatie van een exhibit voor in Technopolis. Via het platform kunnen de teams vlot en constructief kunnen samenwerken: ze starten gesprekken, stellen vragen en geven feedback.
 
Co-creatie en online community
Door scholen te laten meebouwen aan de toekomst van Technopolis, zet het doe-centrum een flinke stap richting co-creatie en het uitbouwen van een online community, een streefdoel waar Algemeen directeur Stephane Berghmans bij zijn aanstelling in het najaar van vorig jaar al de nadruk op legde.
 
“Technopolis zal de komende jaren verder uitgroeien van een doe-centrum naar een co-creatiecentrum. We halen als het ware de buitenwereld naar binnen en betrekken die bij de toekomst van Technopolis. We streven naar een online community met een passie voor innovatie en toekomstige technologieën die via co-creatie vorm geeft aan het Technopolis van de toekomst dat minder en minder gebonden is aan de fysieke grenzen van de – al zeg ik het zelf – fantastische plek in Mechelen.” – Stephane Berghmans, Algemeen directeur van Technopolis
 
Wordt vervolgd…
Pitch and Play gaat op 27 oktober officieel van start met een speciaal event in Technopolis. De deelnemers krijgen van 6 november 2017 tot en met 23 maart 2018 de tijd om hun ontwerp voor de nieuwe exhibit te finaliseren. Tijdens het spel zal elk team zijn ‘exhibit van de toekomst’ verdedigen en optimaliseren. De winnaar wordt op 30 maart 2018 bekend gemaakt. Vervolgens wordt de exhibit in samenwerking met het winnende team gefabriceerd. De inhuldiging volgt op 25 juni 2018.
 
Het winnende team krijgt de eer zijn exhibit in Technopolis te zien schitteren én ontvangt ook heel wat mooie prijzen. De scholen maken kans op een digitaal bord, een 3D-printer en digitaal lesmateriaal. De leerlingen maken kans op een party met een bekende dj of festival- en filmtickets.

Meer info hier.
Filmpje hier.