Waarom je 11 november naar de Vredesdag moet gaan

11 november is Wapenstilstand en die dag staan we allemaal stil bij herdeking van de 'Groote Oorlog!' Wij raden je aan om die dag massaal richting de IJzertorensite te trekken en deel te nemen aan de 90ste IJzerbedevaart en de theaterwandeling in en rond de IJzertoren, in een regie van Kathelijn Vervarcke...

WAAROM JE DIT JAAR NAAR VREDESDAG MOET GAAN:

Er is een parallel circuit voor kinderen
De kinderen worden meegenomen in een interactief toneelstuk rond het thema ‘Wapenstilstand’. Ze vertrekken vanuit de vraag hoe het mogelijk is dat men op het ene moment op elkaar moet schieten en op het andere moment niet meer mag schieten. Om dit tastbaar te maken focussen we op erg jonge soldaten die de absurditeit van het verbod om nog te schieten om 11 november niet begrijpen.

Je kan er deelnemen aan een theaterwandeling
Dit jaar worden twee waargebeurde verhalen uit de Groote Oorlog gespiegeld aan twee hedendaagse verhalen. Op die manier wordt aangetoond dat het oorlogsleed universeel is, of het nu over de Eerste of de Tweede Wereldoorlog gaat of over de vluchtelingencrisis die we vandaag kennen.

'Vijf Zusters'
In ‘Vijf Zusters’ ontmoeten we Camillo Morelli, een classicus die onderluitenant bij het 8° reggimento Alpini was. Om scherp te blijven schrijft hij een gedicht in het Latijn over zijn 5 zusters (Quinque sorores), die op nieuws van hem wachten. In de nacht van 14 op 15 september 1916 neemt hij deel aan een gevaarlijke missie van vrijwilligers om de troepen van de Kaiser te verrassen op de top van de Col Torondo, die de Val di Fiemme beheerst. Zijn 5 zussen vernemen geen nieuws en kunnen enkel smachtend wachten, zoals in zijn gedicht.

'Van de oorlog hoor ik niets'
Het toneelstuk ‘Van de oorlog hoor ik niets’ is een verwerking van het dagboek van Marie Desaegher, een dove vrouw uit Boezinge. Ze is 25 als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en haar eigen oorlog beleeft en strijdt. Ze hoort immers het geweld niet waar ze midden in zit, ze hoort evenmin de verhalen van de vluchtelingen en de soldaten. Ze ziet echter alles gebeuren en voelt zich in het tweede oorlogsjaar geroepen om haar oorlogsindrukken neer te schrijven. Het oorlogsverhaal van Marie Desaegher neemt een dramatische wending wanneer ze op 22 april 1915 in de Duitse gasaanval verstrikt raakt.

'Nujeen en de suikerziektepatiënt'
Op de dag dat een driejarige jongen verdrinkt en aanspoelt op een Grieks strand, waagt ook Nujeen Mustafa de oversteek met haar rolstoel in een rubberboot. Nujeen is spastisch en leert zichzelf Engels via soaps. Wanneer de burgeroorlog uitbreekt moet ze Kobane in Syrië ontvluchten. Geholpen door haar zus maakt ze de uitputtende overtocht via Turkije naar Griekenland, komt ze vast te zitten in Hongarije, ervaart ze mensonterende situaties en weet ze uiteindelijk Duitsland te bereiken.
Een Belgische jongen probeert zich in te denken hoe hij het met zijn suikerziekte zou redden in de situatie van Nujeen.

'Stramme botten'
Anita werd bij de inval van het Rode Leger in Pruisen brutaal verkracht door de soldaten. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vlucht ze naar Keulen. Daar bouwt ze een nieuw bestaan op waarin ze zich nooit meer door een man laat aanraken en haar geheim aan niemand toevertrouwt. Wanneer ze in haar oude dag in een bejaardentehuis terechtkomt waar Russische verplegers haar moeten wassen, slaat de paniek en de woede weer toe.

PRAKTISCH

  • Voormiddaggedeelte:
    11.00u: theaterwandeling met aansluitend de 90ste IJzerbedevaart
  • Namiddaggedeelte:
    13.00u: 90ste IJzerbedevaart met aansluitend de theaterwandeling

M.m.v. Celia Bogaert, Bas Bulteel, Kobe Chielens, Andrea Croonenberghs, Wim Danckaert, Felix Van den Broeck, Jonas Van Thielen en vele anderen.

Toegang: 10 euro. Inbegrepen: 90ste IJzerbedevaart, theaterwandeling, museum, programmaboek.

Inschrijven vooraf NOODZAKELIJK door overschrijving op BE86 4743 1005 2150 met vermelding “11 nov. – aantal pers. – deelname voor- of namiddag”.

Meer info over het Museum aan de Ijzer vind je via onze website of hier