Werken in...de Voerstreek

Wie aan de Voerstreek denkt, denkt misschien niet meteen aan werken. Het lijkt zo’n magische streek waar je de hele dag mag spelen, wandelen en genieten. Of dat ook zo is vroegen we aan Shanti Huynen, zij werkt als diensthoofd in het Bezoekerscentrum van Toerisme Voerstreek. Benieuwd hoe haar werkdag eruit ziet?


Hoe zit een dag in jullie centrum er voor jou uit?
We starten om 8u30, we nemen dan snel even tijd voor een kopje koffie en een kleine babbel en gaan dan van start. Onze deuren openen om 9u en vanaf dan zijn onze gasten van harte welkom. In de back-office wordt er hard gewerkt aan producten, de website up-to-date houden, social media checken, contacten onderhouden met uitbaters en toeristische overheden...

We zijn net klaar met het ontwikkelen van de jaarlijkse brochure… een zware klus, maar als het resultaat dan binnen is, zijn we erg trots! Op sommige momenten doorkruis ikzelf heel Limburg, om te vergaderen met andere diensthoofden van toeristische infokantoren en Toerisme Limburg in onze prachtige provincie. Om 17u sluiten we onze deuren en zit de werkdag erop. Het gebeurt ook wel dat er in de avonduren nog vergaderingen zijn waarbij ik aanwezig moet zijn, maar dat is niet zo heel dikwijls.

Werken op zo'n mooie locatie lijkt een magische job, wat vind je zo fijn aan de job?
De afwisseling: Geen enkele dag is hetzelfde en dat maakt het zo boeiend. Daarnaast is er de afwisseling tussen bureaubaan en echt ‘op de baan zijn’ en het contact met de gasten.

Hoe ben je bij deze job terecht gekomen?
Iets meer dan 13 jaar geleden werd ik gecontacteerd door onze vorige voorzitter of ik interesse had om in eigen streek te werken. Eerst als bediende en later, sinds 2007, als diensthoofd.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben om er te kunnen werken?
Flexibel zijn, in teamverband kunnen werken, voeling hebben met de streek en het toerisme, sociaal zijn en meertaligheid is zeker een troef: Ons kantoor heeft een belangrijke Euregionale functie, dus Frans en Duits worden regelmatig gesproken aan de balie. In Euregionale of grensoverschrijdende vergaderingen is de voertaal dikwijls Engels. Dus ook dat is een pluspunt.

Wat is het moeilijkste aan deze job?
Afstand nemen van je job.. ons team is heel erg geëngageerd, een 9-5 mentaliteit zit er bij ons niet in. Werken in het toerisme vereist een soort passie. Ik woon zelf in de Voerstreek en het toerisme is voor deze streek, naast de landbouw, de grootste economische factor, je kunt er niet om heen. Na de werkuren is het dan ook normaal dat je aangesproken wordt, en soms werkt het voor mensen ook drempelverlagend om je net dan aan te spreken, in een lossere setting.

Waar haal je het meest voldoening uit?
Als gasten tevreden terug naar huis gaan of als uitbaters je bedanken voor een goede samenwerking.

Heb je nog een leuk weetje over het de Voerstreek?
De Voerstreek is met 287,5m in Remersdaal, het hoogste punt van Vlaanderen.
De 6 zwaarste beklimmingen in Limburg, liggen in de Voerstreek

Tot slot, waar ging jij als kind het liefst op daguitstap?
Ravotten in het bos of eindeloos wandelen door holle wegen & weilanden.
Een dagje kust of Bokrijk was ook altijd een ware belevenis!

Plan je zelf een uitje naar de Voerstreek?
Ga dan zeker eens langs het Bezoekerscentrum van Toerisme Voerstreek! Shanti Huynen zal je er met open armen ontvangen!