Werken in...het Speelgoedmuseum

Wie aan het Speelgoedmuseum denkt, denkt misschien niet meteen aan werken. Het lijkt zo’n magische job waar je de hele dag mag spelen. Of dat ook zo is vroegen we aan Els, zij werkt als vrijwilliger in de shop en de speelzaal. Benieuwd hoe haar werkdag eruit ziet?

“Een werkdag in het Speelgoedmuseum is superfijn! ‘s Morgens als ik mij klaar maak om te vertrekken, voel ik al dat het een leuke dag gaat worden. Meestal sta ik in de shop en verzorg ik de speelzaal. Dat wil zeggen dat ik speelgoed verkoop en dat ik zorg dat iedereen zijn spulletjes krijgt voor alle spelletjes die er te spelen zijn in de speelruimte. Een ruilsysteem zorgt er dan voor dat alle spulletjes weer netjes terug op zijn plaats terecht komen.

“Er is heel veel speelgoed bij waar ik vroeger zelf mee gespeeld heb als kind, dat is pure nostalgie en maakt van elke werkdag een feest!”

Werken tussen zoveel speelgoed lijkt ons een magische job, wat vind je zo fijn aan de job?
Vooral de collega’s zijn enorm fijne mensen, dat alleen al maakt het magisch. En er is heel veel speelgoed bij waar ik vroeger zelf mee gespeeld heb als kind, dat is pure nostalgie en maakt van elke werkdag een feest! 

Hoe ben je bij deze job terecht gekomen?
Ik ben al 30 jaar onthaalmama en ik kom dus al heel lang in het speelgoedmuseum met mijn onthaalkindjes. Nu doe ik dat nog alleen met mijn 4 kleinkindjes. Die kennen alles van het speelgoedmuseum, je moet maar vragen waar staat dit of dat en ze weten het (lacht). Hierdoor kennen de medewerkers mij al jaren. Niet echt persoonlijk maar wel als hele goede bezoeker. Ik zorgde er ook voor dat iedereen van mijn onthaalkindjes een abonnementje had. Zo kwam ik regelmatig met één van de medewerkers in gesprek tot er werd gevraagd of ik niet zou willen werken in het museum als vrijwilliger. Ik had zoiets van: ‘Hé, dit zie ik wel zitten!’ Dan heb ik nog een half jaartje gewacht tot de laatste van mijn kleinkindjes naar school kon gaan. En nu doe ik dat een tweetal jaartjes en nog altijd met dezelfde goesting!

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben om in het Speelgoedmuseum te kunnen werken?
Inzet, geduld en liefdevol kunnen omgaan met de kindjes uiteraard!

Wat is het moeilijkste aan deze job?
Het moeilijkste? Dat weet ik niet, het gaat vanzelf bij mij.

Combineer je deze job nog met iets anders?     
Ik werk af en toe voor dienst musea voor de stad Mechelen. Ik zit daar in een pool waar je zelf mag kiezen wanneer je wil werken.

Waar haal je het meest voldoening uit?
Uit de blije gezichtjes van de kindjes en de waardering van de fijne medewerkers.

Heb je nog een leuk weetje over het Speelgoedmuseum?
Ik woon hier niet ver af en ik heb de nova nog gekend als meubelwinkel. 

Tot slot Els, wat was jouw favoriete speelgoed als kind?
Ik speelde heel graag met poppen (lacht).

Bedankt Els voor dit fijne interview!

Ook zin om te werken in het Speelgoedmuseum?
Ga dan hier eens kijken naar de vacatures.

Wil je er een leuke daguitstap van maken? Check dan via onze activiteitenzoeker alle leuke attracties en musea in de buurt!