Wielercollectie Suske Verhaegen weldra in De Schorre

Op donderdag 3 mei sloot gedeputeerde bevoegd voor Groen- en recreatiedomeinen, Jan De Haes, in naam van de provincie Antwerpen een overeenkomst met wielerverzamelaar Suske Verhaegen. APB De Schorre zal vanaf nu deze zeer waardevolle collectie van Verhaegen beheren en conserveren. Ook wordt er een interessante wisselwerking tot stand gebracht tussen deze collectie en die van het museum ‘ De Velodroom’ dat in de zomer geopend wordt.

De provincie wil samen met Provinciaal Recreatiedomein De Schorre nog meer het vrijetijds- en functionele fietsverkeer promoten. Dit alles past in het kader van het Europese project ‘Blue Hubs’: een multimodaal watergebonden overstappunt dat inzet op o.a. fietsen, openbaar vervoer en watervervoer. Daarom opent De Schorre eind juni 2018 een nieuw wielermuseum ‘De Velodroom’, met de ondersteuning van Toerisme Vlaanderen. Ook zal een pop-up wielercafé onder de naam ‘De Musette’ haar deuren openen. “Het fietsbelevingscentrum zet echter op nog meer in dan enkel het stimuleren van alternatief vervoer en de toeristische promotie van de Rupelstreek. Het is een garantie voor het bewaren van een belangrijk stuk erfgoed van ons Vlaams wielerpatrimunium,” zegt gedeputeerde Jan De Haes.

De bijzondere verzameling van het Kempens Wielermuseum zal voortaan deel uitmaken van de groeiende collectie van De Schorre met o.a. de verzameling van Paul van Bommel. De verzameling van Suske Verhaegen is een waardevolle aanvulling dankzij de vele unieke stukken van o.a. Van Looy, Wellens, Mc Ewan en Virenque. Deze collectie zal deels tentoongesteld worden in ‘De Velodroom’, dat haar deuren opent op 23 juni. ‘De Velodroom’ is gelegen aan de Rupeldijk en maakt deel uit van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. De rest van de collectie van Suske Verhaegen zal op permanente basis in Grobbendonk voor het publiek te bezichtigen zijn.

“In een regio zoals Vlaanderen, waar de wielersport eigenlijk deel uitmaakt van het folkloristisch DNA is een goede collectiebeheer van dit roemrijke wielerverleden een morele plicht. Met de ondertekening van deze overeenkomst doen we hiermee dan ook een goede aanzet,” sluit gedeputeerde De Haes af.

Meer info op www.develodroom.be en op de facebookpagina ‘fietsbelevingspunt De Velodroom’.