Op wonderlijke voyage in Gent

Dat wij al eens graag ver op reis gaan en de wereld ontdekken, dat weten de mensen die ons goed kennen al wel. En dat corona daar een serieus stokje voor gestoken heeft de afgelopen jaren, tja, dat is ook geen nieuws meer. Dus als er dan een expo opduikt met de naam ‘Wonderlijke voyage’, dan moeten wij daar gewoon een kijkje gaan nemen. Gaan jullie mee naar de Sint-Pietersabdij in Gent?

Sint-PietersabdijGent
Sint-PietersabdijGent
Sint-PietersabijGent

Exact 300 jaar geleden maakt Gentenaar Michael De Febure de reis van zijn leven. In 1721 stapt de 58-jarige priester aan boord van het schip Sint-Pieter en vertrekt mee op handelsmissie naar Oost-Indië. Nooit anders kwam hij van onder zijn kerktoren, dus hij beleeft onderweg flink wat nieuwe avonturen. Zijn wonderlijke ervaringen schrijft hij minutieus neer in een reisdagboek dat tot op vandaag bewaard is gebleven. En precies dat dagboek is de rode draad doorheen de expo. Verwacht geen suffe expo, maar een aaneenschakeling van piraten, van walvissen en andere zeedieren, van honger en scheurbuik, maar ook van het kleurrijke India, en nog veel meer.

Van bij de ingang wandelen we doorheen lange abdijgangen richting de refter, waar het allemaal te doen is. Die is immers omgebouwd tot een heus schip. En dat mag je letterlijk nemen. Want de projectie aan de muren geeft je effectief het gevoel dat je je op een schip bevindt. Geen expo voor mensen met een gevoelige maag dus.  

 

Sint-PietersabdijGent
Sint-Pietersabdij

Vanuit een achttiende-eeuwse Gentse woonkamer vertrekken we op pad, gewapend met een audioguide, en de dochter ook nog met een verrekijker en zoekboekje. We volgen de dialogen met de kapitein en maken stormen, muiterijen en piraterij mee van op de eerste rij.
De Gentenaar hield onderweg ook alle dieren bij, die hij zag, en ook die komen uitgebreid aan bod in de expo.

Na 7 maanden belandt de bemanning in Zuid-Indië. En wij dus ook. Het scheepsinterieur verruilen we voor het warme Azië met kleurrijke stoffen; geurige kruiden en een specerijen. En uiteraard ook andere gewoonten, waar de priester serieus aan moet wennen.
 

Sint-PietersabijGent

Bezoek je ook de rest van de abdij?

Onze conclusie: de expo is een aanrader, zeker ook voor gezinnen. Naar ons gevoel liepen we niet meer in het Gentse rond, maar waren we echt op een schip ergens onderweg naar de andere kant van de wereld.
Wij bezochten de expo op een zonnige zaterdagnamiddag, en waren absoluut niet het enige gezin met kinderen. Meer zelfs: kleine kinderen zullen hier volgens mij de tijd van hun leven hebben, op zoektocht met de verrekijker om toch maar die ene schildpad te vinden.

Nu we er toch waren, besloten we om ook nog even een kijkje te nemen in de rest van de Sint-Pietersabdij. We mochten zelfs een kijkje nemen in de vip-ruimte helemaal in de nok van de aanpalende Sint-Pieterskerk, wat best wel indrukwekkend was. Ook de magische tuin, die ook een onderdeel is van het bezoek aan de abdij, vonden we echt tof.
PS de Sint-Pietersabij is één van de 'Historische Huizen' van Gent, net als bijvoorbeeld het Gravensteen, wat ook een superleuke plek is om te bezoeken, met de leukste audioguide ooit!

Sint-PietersabdijGent

Praktisch

De expo ‘Wonderlijke voyage’ is verlengd en loopt tot halverwege april in de Sint-Pietersabdij in Gent.
Voor jonge matrozen is er een leuk zoekboekje voorzien; vanaf een jaar of tien kunnen ze op ontdekking met de audioguide, die zeer levendig ingesproken is. Kinderen tot 12 jaar bezoeken de expo gratis, en tieners aan een heel zacht prijsje.