Plantendag

Het was een moeilijke en uitdagende zomer voor menig tuinier. Gelukkig kun je nieuwe moed en inspiratie opdoen, én nieuwe planten kopen tijdens de Plantendag in Arboretum Kalmthout. Je ontmoet er in één keer zo’n veertig standhouders, de allerbeste plantenkwekers uit België en omstreken. Elk brengen ze een variatie aan bijzondere, nieuwe en zeldzame tuinplanten en zijn ze specialist binnen hun segment. Aan hun standen krijg je praktische tips en professioneel tuinadvies. Kortom, de plantendag is een niet te missen evenement voor iedere bloem- en plantenliefhebber! Er zijn gratis rondleidingen om 14 uur en uiteraard is het volop genieten van die eerste herfstdagen in de arboretumtuin.

Museum Night Fever

Museum Night Fever

De heetste cultuurnacht van het het jaar staat op 22 oktober terug op het programma. Al meer dan 10 jaar openen verschillende Brusselse musea tijdens Museum Night Fever 's nachts hun deuren. De verrassende interacties tussen museumcollecties en (jonge) kunstenaars zorgen voor een unieke ervaring. Op het parcours tussen de musea is de ambiance ook gegarandeerd.

Nocturne met live pianomuziek in Gallo-Romeins Museum

Op uitnodiging van het Gallo-Romeins Museum maakte neoklassiek pianist Wouter Dewit een soundscape voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Imperium Romanum’. Die brengt hij eenmalig live op zaterdagavond 22 oktober.

Griezelen met Halloween

Halloween is griezelen en snoepen! Laat je op zaterdag 29 oktober langs een wandelparcours van 3,5 kilometer verrassen met vuur, dansshows, griezelacts voor jong en oud en kraampjes met lekkers in De Gavers in Geraardsbergen. Bestel jouw tickets voor 15 oktober en geniet van een vroegboekkorting. Het aantal deelnemers is beperkt tot 6 500!

Herfstspeurtocht Kastanjefeest

-

De mooie collectie kastanjes van Arboretum Kalmthout heeft zin in een feestje en zoekt kinderen om mee te feesten! Volg reuzengrote confetti’s en doorkruis de tuin, los onderweg raadsels op, speel kastanjespelletjes en maak muziek voor de bomen! Onderweg leer je bij over de wilde én de tamme kastanjes uit de hele wereld. Trek je stapschoenen of regenlaarzen aan en maak er samen een vrolijk herfstfeest van! Ideaal voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Zomerzoektocht Rivierenhof ‘Mysterie in de dierenwereld’

-

Er heeft zich een mysterieuze verdwijning voorgedaan op de Kinderboerderij van het Rivierenhof. Om dit mysterie op te lossen heeft de boer jouw hulp hard nodig! Ga jij op zoek naar de dader? Wie van de dieren in het park kan dit gedaan hebben? Aan de hand van het deelnameboekje Zoektocht 'Mysterie in de dierenwereld' ga je samen op pad door het park. Onderweg onderzoek je mogelijke daders, locaties en voorwerpen om zo het antwoord te vinden en het mysterie te ontrafelen.

Tentoonstelling: My Little Pony: 40 jaar magie

Tentoonstelling: My Little Pony: 40 jaar magie

-

Vanaf vrijdag 24 juni t.e.m. vrijdag 30 september loopt in het Speelgoedmuseum van Mechelen de tentoonstelling " My Little Pony: 40 jaar magie". Deze unieke expositie neemt je mee doorheen 40 jaar geschiedenis van de bekende speelgoedlijn. Kleine ponyliefhebbers in huis of wil je gewoon zelf lekker nostalgisch doen? Dan mag je dit niet missen!

150 jaar doorkijkhaag

-

Charles Van Geert, kweker van bijzondere bomen, plantte in 1872 als een prestigieus visitekaartje voor zijn bedrijf een doorkijkhaag naast het historische Vangeertenhof van het provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. Jarenlang bepaalde deze doorkijkhaag aan weerszijden van Van Geerts boomkwekerij, het straatbeeld aan het station van Calmpthout. Na beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween de haag, maar 150 jaar na de eerste aanplantingen groeit er nu opnieuw een volwaardige doorkijkhaag in het arboretum. Naar aanleiding hiervan kunnen de bezoekers van Arboretum Kalmthout het hele verhaal erachter ontdekken - en dat mag men letterlijk nemen - in een kleine maar intrigerende buitententoonstelling.

Terra Nova 2022

Terra Nova 2022

-

In de zomer van 2022 bundelt de provincie Antwerpen weer de krachten voor de 15e editie van "Terra Nova". In haar verschillende groen-en recreatiedomeinen ontdek je tal van originele activiteiten en beleef je buitengewone overnachtingen. Ben jij klaar voor een zomer vol "speciallekes"? 

Europa Oxalá

-

Het woord oxalá is een prachtig leenwoord uit de Portugese taal dat de betekenis van Inch'Allah overbrengt. Het komt voort uit een eeuwenlang integratieproces, een idee van hoop, van wording en van het bouwen aan een toekomst. De tentoonstelling Europa Oxalá  in het AfricaMuseum in Tervuren toont het werk van 21 Europese kunstenaars, allen tweede of derde generatie. Deze kunstenaars, geboren en getogen in een postkoloniale context, reflecteren over hun erfgoed, hun herinneringen en hun identiteit.