6 onmisbare expo's van onze Vlaamse Meesters die je deze zomer nog moet bezoeken

Van Eyckjaar in Brugge en Gent en Bruegel die 450 jaar overleden is. 2020 is hét ideale moment voor toeristen om onze Vlaamse Meesters te gaan (her)ontdekken. Toch zal een bezoek aan een (kunst)museum er deze zomer heel anders uitzien dan je gewoon bent, want heel wat (kunst)musea moeten zich aan heel strikte voorwaarden houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan! Wie een museumbezoek plant, bereidt zich dus best even goed voor!


1. Bezoek Van Eyck in Brugge
Musea Brugge heeft twee van Jan Van Eycks bekendste werken in de collectie: De ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele en het ‘Portret van Margareta van Eyck’. Recent verwierf Musea Brugge bovendien een 'Maria met kind in een interieur', geschilderd door een navolger van Van Eyck.
Deze drie werken worden, naar aanleiding van het Van Eyckjaar 2020, samengebracht in deze tentoonstelling. Recente onderzoeksresultaten, herbekeken archiefstukken en een intrigerende archeologische vondst laten een nieuw licht schijnen op het leven en de wereld van Jan Van Eyck in de 15e eeuw. Via infraroodreflectografische- en macro-XRFbeelden, kijk je bovendien naar de samenstelling van de verflagen en de eerste tekening op het paneel en ontdek je meer over het werkproces van de schilder. Van Eyck was een opvallend figuur in het bruisende middeleeuwse Brugge. Een bekend schilder met naam en faam die zijn werken voor het eerst ook zelf signeerde. In deze tentoonstelling kijk je met de ogen van een tijdgenoot naar Van Eyck, zijn oeuvre en zijn opdrachtgevers. Maak kennis met een schilder met sterrenstatus in een bruisende metropool!
Tot 6 september 2020 in het Groeningemuseum in Brugge
www.museabrugge.be
 

2. Van Eycks kleuren in design
Waar komt kleur vandaan? Hoe maak je kleur? Wat is de impact van kleur? Voor het Van Eyck-jaar in Gent brengt het museum een grote tentoon­stelling over ­vernieuwend en divers kleurgebruik. De expo vertrekt van­uit Jan van Eycks on­­geziene ­schakeringen en laat zien wat kleur betekent voor heden­daagse designers.


Wandel doorheen de 8 kleurgroepen van Van Eyck in een pigmenten­parcours. Zo'n 100 design­stukken tonen je hoe licht, materie en patronen een effect hebben op kleur. Je loopt langs inspirerende kleur­experimenten uit product- & textiel­ontwerp, keramiek en glas­kunst. In een aantal onderzoeks­projecten testen ­designers hoe ze kleur kunnen ­beïnvloeden en welke invloed kleur heeft op ons. Ervaar zelf de kracht van kleur in de ­experience rooms. Elf designers kregen elk een kamer om te werken rond het thema kleur en zin­tuigen: ze laten je onder meer kleur zien, proeven en horen. De ­speciaal ont­wikkelde ruimtes laten een ­spectrum aan ­belevingen los op groot en klein. Een tentoonstelling over vernieuwend kleurgebruik, waarin heden en verleden met elkaar worden verbonden!
www.designmuseumgent.be

3. Dag Jan! Het kleine rijk van Jan Van Eyck
In 1432 legde de grote Jan van Eyck de laatste hand aan zijn meesterwerk De Aanbidding van het Lam Gods. En de rest is geschiedenis. De stad Gent, waar het Lam Gods nog steeds thuis is, zet ‘haar’ Vlaamse Meester in 2020 in de schijnwerpers met OMG! Van Eyck was here. Dat stadsfestival brengt van Eyck en zijn rijke oeuvre dichter bij ons allemaal, jong én oud. Zo vertelt de tentoonstelling Dag Jan dat verhaal op kindermaat, met een knipoog naar de hedendaagse skate-cultuur. Ze toont de middeleeuwse wereld van Jan van Eyck vanuit het perspectief van een jongere van vandaag. In De Wereld van Kina, het Gentse natuurmuseum voor kinderen en jongeren, komen de bezoekers kamer na kamer meer te weten over de grootmeester, zijn ongeëvenaarde portretten, zijn Lam Gods, zijn schildertechnieken, atelier en vele avonturen in vreemde landen. Via kijkkasten, vitrines, video-animatie, weetjes en een interactief parcours worden bezoekers op een speelse en leerrijke manier ondergedompeld in de wereld van een van de grootste schilders uit de westerse kunstgeschiedenis.

Dag Jan, de hele zomer en nog  tot 31 december 2020 in de Wereld van Kina in Gent
www.dewereldvankina.stad.gent

4. Ontdek Bruegel in Openluchtmuseum Bokrijk
Ook deze zomer krijg je opnieuw de kans om ‘De wereld van Bruegel’ in Bokrijk te (her)ontdekken. Via een interactieve game bekijk ook jij het leven door een Bruegelbril. Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526/28-1569) ontwierp zijn schilderijen als een spel waar je samen naar kijkt. Het zijn puzzels waarin men allerlei verhalen en betekenissen kon ontdekken. Als voorwerp van gesprek leidden ze ook tot discussies. Bovendien leverde Bruegel commentaar op de actualiteit. Ook ons houdt Bruegel een spiegel voor. Bokrijk nodigt jou daarom graag uit een game te spelen aan de hand van een van zijn schilderijen: De strijd tussen Carnaval en Vasten. Het wemelt er van de scènes, figuren, voorwerpen… Speel jij mee?
Daarnaast is er ook een inspirerend Bruegelparcours. Dankzij dit parcours waan je je in een schilderij en ontdek je op verrassende wijze hoe actueel zijn werk nu nog steeds is.

Tip: Download de Erfgoedapp
Verdiep je in 'De wereld van Bruegel' dankzij de erfgoedapp van Faro. Op elke halte op het Bruegelparcours kan je er mee aan de slag.
Download de app via de appstore.
www.bokrijk.be

5. Bekijk via een VR-bril de 16e-eeuwse skyline op de Brusselse Hallepoort
Elke bezoeker aan de tentoonstelling ‘Terug naar Bruegel - Beleef de 16e eeuw’ krijgt een virtual reality-bril die je in de wereld van de Vlaamse grootmeester onderdompelt. Daardoor krijg je niet alleen een speciale kijk op de voorwerpen op de schilderijen, maar kan je ze ook aanraken, voelen en zelfs ruiken. Het lijkt echt alsof je zelf de 16e eeuw bent binnengestapt. De kroon op het werk is ongetwijfeld het panorama dat zich ontrolt vanop de borstwering van de Hallepoort, de voormalige stadspoort van Brussel. Je ontdekt er iconische gebouwen en door telescopen doemt een virtuele skyline van het 16e-eeuwse Brussel op. Een haast levensechte beleving, begeleid door informatie in zes talen.

 

Riebedebie-reporter Katrien bezocht net voor de lockdown ‘Terug naar Bruegel - Beleef de 16e eeuw’

Katrien: “De titel dekt niet echt de lading; dat moeten we toch eventjes meegeven. Het is niet Breugel zelf die centraal staat maar wel de tijd van Breugel. Je gaat dus terug naar de tijd waarin Breugel leefde en dit op een bijzonder originele manier. Op de tweede én de derde verdieping van de Brusselse Hallepoort krijg je een VR-bril opgezet en neem je, vertrekkend uit een viertal schilderijen van Breugel - jaja, hij doet toch wel mee -, een tijdreis naar de 16de eeuw! Toegegeven, als je staat te wachten om zo een VR-bril aangemeten te krijgen, lijkt de tijd traag te gaan, maar eenmaal de bril op, vliegt de tijd zo voorbij. Echt mooi gedaan. Je wordt meegezogen in het verhaal. Missie geslaagd dus. Tijdens het wachten, kan je gerust nog wat snuisteren in de vele kijkkasten die er te zien zijn. Vergeet zeker niet om ook naar de bovenste verdieping te gaan. Daar kan je genieten van een uitzicht over dit deeltje van Brussel. Nee, van daaruit heb je geen vergezicht maar wel onder andere een zicht op de koepel van het Justitiepaleis of zelfs het Atomium. Altijd leuk. En mocht je het afvragen, denk maar niet dat de 'verrekijkers' die op een muur gericht zijn, verkeerd geïnstalleerd zijn (wat wij dus wel dachten) , Kijk er maar eens in en je zal - opnieuw - verbaasd zijn. Je krijgt namelijk een blik op hoe Brussel er in de 16de eeuw uitzag.

Conclusie van ons bezoek? 

Ondanks het feit dat we verwacht hadden meer over Breugel te weten te komen, kunnen we echt wel aanraden om eens in de Hallepoort binnen te gaan. Het is dik de moeite, het gebouw alleen al ! En natuurlijk ook de VR-experience was zeker het ommetje waard.”

 Terug naar Bruegel - Beleef de 16de eeuw’ loopt de hele zomer lang en daarna nog tot en met 18 oktober 2020 in de Brusselse Hallepoort
www.kmkg-mrah.be/nl/hallepoort

6. Bezoek Bruegel. The Originals - de meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB
450 jaar na zijn dood, spreken de meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude nog steeds tot de verbeelding. De renaissancemeester was een scherpzinnig observator van zijn tijd; de rijke, fascinerende en woelige zestiende eeuw. Bruegels carrière was kort – hij stierf rond zijn 40ste levensjaar – en vandaag kennen we slechts een veertigtal schilderwerken van zijn hand. Dit maakt hen uiterst zeldzaam en waardevol. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bewaren – na Wenen – de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld. In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes. Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen en navolgers.
www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/bruegel-the-originals

Meer Vlaamse Meesters?
Uitgesteld, maar niet verloren!

Zet alvast volgende data in je agenda: 

Iedereen Rubens, Sint-Martinuskerk Aalst
Vanaf 27 september 2020 – www.iedereenrubens.be

Nieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal in Gent eert de terugkeer van het Lam Gods
Vanaf 21 maart 2021 -
www. visit.gent.be/nl/zien-doen/het-nieuwe-bezoekerscentrum-sint-baafskathedraal

Nog te bezoeken van thuis uit
Tijdens corona konden we niet uit ons kot, maar kon je vanuit je kot wel naar het Stay At Home Museum. Heb je na je bezoek nog kunsthonger? Curators en directeurs gidsen jou persoonlijk langs de topwerken van van Eyck, Bruegel, Rubens en andere Vlaamse meesters. Welkom in het ‘Stay At Home Museum, en geniet van je bezoek. www.flemishmasters.com/nl/evenementen/stay-at-home-museum