Dagje op stap met de kids? Ga naar de Cosmodrome!

Elke maand sturen wij een Riebedebie-reporter op pad. Afgelopen maand trok reporter Heidi met haar gezin richting Genk om te genieten van een leuke daguitstap met haar gezin in de Cosmodrome.


Heidi: 'Vol spanning reden we richting Genk waar we verwacht werden in de Cosmodrome. Bij aankomst was er een ruime gratis parking, dus dat was wel superhandig! De Cosmodrome bevindt zich in Kattevennen, 1 van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal park Hoge Kempen, waar je naar hartenlust kan wandelen, fietsen (deze kan je hier ter plaatse huren) en ontspannen met het hele gezin. Vanaf de parking kom je al in de sfeer door een Planetenpad: grote borden met allerlei weetjes over bv. zon en mars.

Voor de Cosmodrome bevindt zich een minigolfterrein met 18 holes. Het is er lekker schaduwrijk door de hoge bomen en deze geven het ook een rustige sfeer. Een activiteit met pretgarantie…de hele familie wil natuurlijk de beste score behalen maar papa wint deze keer…

Een hongerke?
Van zoveel minigolfplezier krijgt een reporter honger en we gaan op zoek naar
de cafetaria, deze is gelegen op het eerste verdiep. In ‘DE KRATER’ kan je terecht voor een frisdrank, biertje of cocktail en wie honger heeft kan er kiezen uit een kleine snack tot hele menu’s. De bediening is er erg vriendelijk. Er is een binnengedeelte en buitengedeelte, dit is direct aan een grote speeltuin gelegen waar ook een springkasteeltje aanwezig is.

POLARIS
Om 14 uur worden we verwacht voor de 360° show POLARIS. Dit is een bijzondere filmbeleving waar we een ongelooflijk ruimteavontuur beleven: liggend in een comfortabele zetel komen we terecht in de wereld van James (een rondreizende pinguin van de zuidpool) en Vladimir (een beer van de noordpool). Ze worden vrienden en vragen zich af waarom de nacht op de polen van de aarde soms 6 maanden duurt. Ze besluiten op onderzoek te gaan met hun zelfgemaakte raket en gaan langs bij Mars en Saturnus en leren ons zo op een speelse manier meer over de ruimte en deze planeten.Voor kinderen is dit een geweldige ervaring. Daarna krijgen we wat meer uitleg over sterrenbeelden, heel duidelijk uitgelegd door de gids en met behulp van tekeningen.

Er zijn verschillende shows voor verschillende leeftijden, deze zijn te vinden op www.kattevennen.be.

Als de 360° show gedaan is neemt de gids ons mee naar de 'Sterrenwacht', waar een indrukwekkende drie meter lange telescoop staat te pronken op het 360° automatische draaiplatform. De gids toont hoe schadelijk de zon kan zijn met behulp van een papiertje onder de telescoop te plaatsen dat onmiddellijk begint te roken. Wauw! Je kan hier ook een cursus sterrenkunde volgen en er zijn kijkdagen waar je kan komen kijken naar de sterren.

Van oerknal tot heden
Daarna gaan we de expo ‘De Oerknal' verkennen. Hier nemen ze ons mee naar het absolute begin van de kosmos en reizen we door de evolutie van de oerknal tot heden. Je kan de expo vrij verkennen maar wij kozen voor de kindvriendelijke zoektocht met een zoekkaart (die krijg je bij het onthaal) Door middel van speelse opdrachten (bv. een raket bouwen, planeten in de juiste kleur kleuren, een planetenelectro spelen,…) leren kinderen wel heel veel op een fijne manier. Na een uurtje zoekwerk is Noor haar kaart helemaal ingevuld en mocht ze een cadeautje kiezen, leuk!
Voor we terug huiswaarts gaan is het nog even tijd voor een ijsje want het is heel warm.

Kinderen kunnen er ook een Maankamp volgen (i.s.m. Sport Vlaanderen), Adventure kamp (i.s.m. Sport Vlaanderen) of Robotkamp (i.s.m. Sport Vlaanderen) info op www.sport.vlaanderen/sportkampen.

Na deze fijne uitstap trekken we weer huiswaarts, jammer genoeg niet in onze raket…'

Voor alle info over Cosmodrome kijk je best even hier!