Dagje uit? Ga naar Planckendael met het nieuwe bonoboverblijf

Hoe kan je door de (mot)regen lopen in Azië, comfortabel flaneren door Oceanië, puffen van de warmte in de Afrikaanse savanne en dat allemaal op één dag? Simpel, kies net zoals ons een typisch Belgische zomerdag uit en vertrek naar Planckendael. Onze Riebedebie-reporter Leen Holvoet is de mama van een gezellig gezin van vier. De kinderen sinds kort allebei tieners. Samen trekken ze er graag op uit voor een uitstapje links of rechts, een wandeling door de natuur, … Het liefst gaan ze naar de bergen maar ook in eigen land weten ze zich te amuseren. Zij testten samen maar al te graag een dagje Planckendael uit!

Leen: "Ok, wie Planckendael nog niet kent, mag nu zijn hand opsteken… Wie weet nu niet dat Planckendael in Mechelen (Muizen voor de betweters) ligt en dat je er heel wat soorten dieren kan bewonderen? Maar Planckendael is veel meer dan dat. Hier geen simpele opeenvolging  van dierenverblijven maar vijf mooi aangeklede continenten, waarin de dieren verblijven die uit dat continent afkomstig zijn en decoratie en planten die zo veel mogelijk lijken op de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Een schitterend voorbeeld hiervan is het verblijf van de kolonie berberaapjes die recent naar Planckendael kwamen. Je waant je er echt in Marokko.

WERELDREIS IN EEN DAG

Je wereldreis van één dag leg je uiteraard te voet af maar je kan de weg zo avontuurlijk maken als je zelf wil. Waarom over een grindpaadje als je ook tussen de boomkruinen kan wandelen en zo de olifanten van bovenaf kan bewonderen? Of volg de spinnen in een tunnel en klim van spinnenweb naar spinnenweb. Spring over boomstammetjes, laveer tussen het riet over het water of gebruik je armspieren om een vlot naar de overkant van het water te trekken. Je kan ook sprinten en je eigen loopsnelheid vergelijken met die van een jachtluipaard. Als dat nog niet actief genoeg is, dan kan je tussenin je energie kwijt op de speeltuigen verspreid over het park.

Maar terug naar de dieren. Iedereen zal wel zijn favorieten hebben. Zelf kunnen we niet goed kiezen tussen de schattige koala’s en de kolossen van olifanten. En de witwanggibbons met hun lange slungelige armen, die waren heel interessant om gade te slaan. Ze zaten elkaar ongegeneerd te vlooien…

 

 

 

De bonobo’s hielden een house warming party en dus konden ze natuurlijk ook op een speciaal bezoekje rekenen. De bonobo’s kregen een nieuw en veel groter verblijf en het publiek kan hen bekijken vanuit mooi aangeklede ruimtes. In een nagebootst Afrikaans onderzoekscentrum leer je heel wat over deze interessante mensapen: waar ze leven, hun gewoontes, het onderzoek dat Planckendael naar bonobo’s doet,... Alles is zeer ruim en licht, zowel voor de bonobo’s (belangrijk!) als de bezoekers.

De nieuwe verblijven werden mooi ingepast in het bestaande Afrikaanse dorp. Hier vind je bijvoorbeeld een schooltje met Afrikaanse muziekinstrumenten en de winkel waar letterlijk van alles wordt verkocht. Nog niet alles is af maar het ziet er veelbelovend uit. Zo komt er bijvoorbeeld nog een nieuw speelgedeelte (voor de kinderen, niet voor de apen). De bonobo’s zelf lieten zich niet gemakkelijk op foto vastleggen want ze hadden het veel te druk.

Zelf eens rustig neer gaan zitten kan natuurlijk ook. Er staan voldoende bankjes doorheen het park. Of ga bijvoorbeeld naar de gierendemonstratie kijken op de tribune vlakbij restaurant Ooievaar en voel de roofvogels vlak boven je hoofd scheren. Of ga kijken en luisteren naar de voedermomenten. We gingen deze keer naar het voedermoment van de pinguïns en de Tasmaanse duivels en kregen daarbij een interessante uitleg van de dierenverzorgers.

Van al dat rondkijken en spelen krijg je honger als een paard en dorst als een … tja, als wat? Maar dat is in Planckendael geen enkel probleem. Er zijn verschillende restaurants en drankautomaten. In de restaurants zijn verschillende soorten gerechten te vinden en we zagen ook dat het opwarmen van een flesje geen enkel probleem vormde. Picknicken kan ook.

In Planckendael ben je gerust een hele dag zoet. Toch zin in een combinatie met een andere activiteit, of ga je gewoon all the way voor Mechelen? In Mechelen is heel wat te beleven. Om in het dierenthema te blijven: ga je vergapen aan knuffeldieren in het Speelgoedmuseum, bekijk alles vanuit de hoogte zoals een giraf van op de Sint-Romboutstoren of steek als een nieuwsgierig stokstaartje overal je neus in door met een gids op pad te gaan. Nog andere opties zijn het Provinciaal Domein Vrijbroek, de Dossinkazerne en het Museum Hof van Busleyden. En er is ook nog Technopolis!"

PRAKTISCH

Planckendael is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Parkeren is betalend.  

Doorheen het park vind je gemakkelijk je weg met de plattegrond die je aan de ingang kan bekomen. In elk continent wijzen bordjes je ook hoe je het beste wandelt om alles in dit werelddeel te kunnen zien.

Bekijk (op internet, op het bord aan de ingang of op de plattegrond) welke voedermomenten je graag wil bijwonen en plan je ontdekkingstocht in functie daarvan. Zo vermijd je te grote (intercontinentale) wandelingen kris kras door deze zoo.

Alle mogelijke info en nog veel meer is te vinden op www.zooplanckendael.be