De uitkalender van september: waar kan je naartoe?

De Grote Vakantie mag dan al een week achter de rug zijn, dat betekent niet dat je niet meer weg kan in de weekends of op woendsagnamiddag. Of misschien kan je nog wel genieten van een doordeweeks snipperdagje? Wij geven alvast een overzicht van de allerleukste activiteiten in september:
 

Zomerzoektocht Alice in Wonderland in het Vrijbroekpark in Mechelen

Beleef het magische verhaal van Alice deze zomer in het Vrijbroekpark! Eet mij… Drink mij… Alice deed het en beleefde de meest bizarre avonturen in het land onder het konijnenhol. Ga mee met de kleine Alice op raadseltocht, en ontdek de verrassende plekjes van het Vrijbroekpark. De Maartse Haas, de Grapkat en Het Witte Konijn: je komt ze allemaal tegen. Of jij de weg terug zal vinden, hangt van jou af. Bij elk van de elf tussenstops is een fragment uit Alice in Wonderland terug te vinden, een opdracht en een raadsel. Een minihuisje, een gigantische stoel, originele illustraties creëren het gevoel uit de bestseller mooi na in het park. Heb je de wandeling gedaan, vul dan onze korte enquête in. Zo kunnen we volgende zomer een nieuwe, leuke zoektocht maken. 

ONTDEK ER HIER ALLES OVER

Tomatenfestival in het Arboretum in Kalmthout

Het tomatenfestival van Arboretum Kalmthout zwaait de zomer uit met een kleurrijke openluchttentoonstelling over deze smakelijke vrucht.  In deze editie van het tomatenfestival kun je zelfs een Belgisch tintje waarnemen. Niet omwille van de vele rode, gele en zelfs zwarte tomaten, maar door de historisch belangrijke rol die onze eigen tomatentelers hadden, en nog steeds hebben, in de veredeling van deze smakelijke vrucht. In de loop van decennia zijn vele tomatenrassen hun oorspronkelijke, rijke smaak verloren van zodra ze in het commerciële circuit belandden. Maar dat tij is ondertussen gekeerd. Niet alleen topchefs, maar ook consumenten stellen hoge eisen aan de kwaliteit die op hun bord belandt. Heirloomtomaten bieden een uitweg voor wie op zoek is naar de échte smaak van tomaat. Kies je voor tomaten uit eigen land, dan kom je uit bij klinkende namen als 'Ancienne Belge', 'Belgische Gele' en 'Wilrijkse Schone'. Tijdens het tomatenfestival kun je ruim 300 tomatenrassen bewonderen. 

ONTDEK ER HIER ALLES OVER


Open Monumentendag 2020
Zondag 13 september overal in Vlaanderen

 Open Monumentendag, op zondag 13 september, wordt weer een hoogdag voor curieuzeneuzen. Alle lokale organisatoren doen hun uiterste best om een veilige Open Monumentendag te organiseren. Heb je een vraag? Neem contact op met de organisator van de activiteit die je wenst te bezoeken. Neem ook je eigen verantwoordelijkheid en ga met je eigen kleine bubbel op pad, zorg voor een mondmasker en voorzie ontsmettende handgel. Vul je zondag met een rondleiding, een wandeling of fietstocht, een degustatie of een andere activiteit en ontdek erfgoedparels in je eigen dorp of elders in Vlaanderen.

DUIK HIER IN HET PROGRAMMA


BREATHE WITH BRUSSELS

Een vijftiental bekende Brusselse attracties, zoals Mini Europa, de Basiliek van Koekelberg, het Atomium of Brussels By Water, stellen hun collectief ‘Breathe With Brussels’ voor. Samen bieden ze nog een tijdje hun zomerinitiatieven aan als een festival van activiteiten om zo de moeilijke tijden na de coronacrisis door te komen. De leden willen inspelen op de trend van vakantie in eigen land. Door toerisme in eigen land te promoten, willen ze hun sector nieuw leven inblazen.

Een heleboel van hun activiteiten, waarvan de meeste in openlucht, zijn terug te vinden op de website www.breathewithbrussels.be. De verschillende actoren van het nieuwe collectief willen het enorme potentieel van de outdoor-activiteiten in de hoofdstad ten volle benutten. Daarom staat het collectief ook open voor andere toerismespelers die zich nog willen aansluiten bij hun festival. Ga en geniet van de nazeomer in Brussel!