Een goedgevuld programma voor een weekendje Westhoek met oma en opa

Elke maand stellen wij voor jou een goedgevuld dagprogramma samen in samenwerking met onze Riebedebie-reporters. Micheline De Schryver uit Laarne neemt je deze maand mee naar de Westhoek.

Micheline: 'België is zo'n mooi land en Vlaanderen heeft zoveel mooie hoekjes. Wij gaan graag een paar dagen weg, zowel met ons beiden als met de kleinkinderen tussen 11 en 3 jaar. Ik wil ze graag een stukje van ons land laten zien. Aan de hand van een leuke boekje waarin ze onze uitstappen noteren en een souvenir erbij stoppen, maken we een leuke herinnering voor later." Samen met haar man (64) neemt Micheline (61) uit Laarne je graag mee naar haar verborgen plekjes aan de hand van een leuk dagprogramma.'

Micheline: 'Als je me zou vragen: “wat is er in de Westhoek te doen?” dan zou ik alleen  'het oorlogsverleden' als antwoord geven.

Wanneer ik wat verder kijk en echt eens naar de Westhoek ga, dan blijkt er een hele hoop te zien en te doen. Laten we er maar eens aan beginnen en vooral genieten. Je waant je er in het Zuiden. De rust en de gezelligheid is niet te beschrijven.'

Micheline: 'De Westhoek is zo groot dat je hem best in 2 stukken bezoekt: het Noorden en het Zuiden. Totaal verschillend van elkaar. We beginnen in het Noorden en volgen de driehoek Veurne – Diksmuide – Lo Reninge – West Vleteren. De tweede driehoek is Watou – Poperinge – Kemmel met het heuvelland – Dranouter – Wervik – Passendale. Ieper is groot genoeg om apart te doen of je kan hem ook meenemen in één van de twee lussen. Aan jullie de keuze.'

In het Noorden kan je volgende plekjes bezoeken:

VEURNE

* Bakkerijmuseum: kinderen vinden het super om in het oude winkeltje te spelen en de ouders vinden het nostalgisch om bakgerief te herkennen van vroeger. Het is ook zeer leerrijk in verband met het ganse bakgebeuren. Een aanrader!

Waar? Albert I-laan 2 Veurne

* Jachthaven: gelegen aan de rand van de historische stad.

DIKSMUIDE

* Jachthaven: ligt aan de Ijzertoren.

* Ijzertoren: Echt een aanrader en trek er gerust 2 uur voor uit. Het is een geheel van films en interactieve zaken. De klim naar het dakterras is zeker de moeite om te doen. Je neemt best de lift naar boven en bezoek je elk verdiep neerwaarts. Wat een uitzicht!!!

Waar? Ijzerdijk 49 Diksmuide

* Natuurgebied de Blankaart: Tijd voor een picknick of een drankje in de cafetaria van de Blankaart. Prachtig domein.

Waar? Iepersteenweg 56 Wouwmen

LO-RENINGE:

* Koekjesmuseum De Stroopere: De zoete zonde!!! Heerlijk voor de fijnproevers. Je krijgt er een ganse brok geschiedenis van de familie en de oorsprong van de gekende koekjes. De uitleg is zeer kindvriendelijk opgevat. Op het einde kan je de koekjes volop proeven met een kopje koffie. Je ziet zeer originele recepten en in het winkeltje kan je onmiddellijk de nodige koekjes kopen.

Waar? Gravestraat 5 Lo-Reninge

WEST-VLETEREN:
Gekend voor de fameuze trappist in het café In de Vrede aan de Sint-Sixtus abdij.

Waar? Donkerstraat 13 West-Vleteren

Totaal anders is het zuidelijke deel van de Westhoek:

WATOU:
Watou is gekend voor zijn Picon. Je vindt er plaatsen waar je leuke volkssporten kan proberen. Zeker eens doen!

POPERINGE:
* Hopmuseum: Zeer duidelijk parcours waar je van hop tot bier uitgelegd krijgt. Voor de jongeren is er een zoektocht die toch niet zo gemakkelijk is als ze lijkt. Oogjes open dus….

Waar? Gasthuisstraat 71 Poperinge

* Begin van de volkssportenroute

KEMMEL:

* Het Labyrinth: gezellig kindvriendelijk eetcafé in het centrum met terras, binnentuin en volksspelen in het weekend.

Waar? Dries 29 Kemmel

* Bayernwald: Moet je zeker bezoeken met de kinderen. Het is een nagebouwd loopgravenparcours met vragen en weetjes voor de jongeren. Het geeft je een zeer goed belevenisbeeld.

Waar? Sint-Laurentiusplein 1 Heuvelland-Kemmel

HET HEUVELLAND:

* Laten we hier volop genieten van de wijngaarden. Lekkere wijn voor de liefhebbers. De wijnroute is 24 km. fietsplezier, alhoewel een electrische fiets aan te raden is.

* Commandobunker: Voor de oudere kinderen en geïnteresseerden in de Koude Oorlog. Minder geschikt voor de kleintjes.

Waar? Lettingstraat 64 Heuvelland-Kemmel

DRANOUTER:

Tijd voor een drankje of een hapje?

WERVIK:

* Tabakmuseum: Tabak ten tijde van de oorlog in het centrum van de tabaksteelt. Tieners kunnen de tabak betasten en ruiken. Een grote verzameling van reclame-borden en oud rokersgerief.

Waar? Koestraat 63 Wervik

Probeer eens de toebakspalullen: een pannekoek met tabakslikeur.

* Natuurgebied De Balokken: Een eiland aan de Leie en dat te bereiken is via de rode Balokkenbrug die achter het tabaksmuseum bevindt. Heel gemakkelijk te bereiken. Je kan parkeren op de parking van het museum.

PASSENDALE:

* De Oude Kaasmakerij: Museum over de traditie van het kaasmaken. Parcours met tast- en reuk-ervaring. Je kan er ook je stukje kaas kopen.

Waar? ’s Graventafelstraat 15A Passendale

* Memorial Museum Passchendaele 1917: Zeer leerrijk en het geeft een duidelijk beeld van de eerste wereldoorlog. Aangrijpend. De ondergrondse loopgraven zijn wat beangstigend voor de kleintjes onder de 7 jaar. De buitenloopgraven daarentegen zijn zeer aan te bevelen voor iedereen. Trek er gerust 2 uur voor uit.

Waar? Berten Pilstraat 5A Zonnebeke

IEPER:

* Menenpoort: Elke avond om 20 uur stipt hoor je daar de last post. Daar krijg je kippenvel van. Ook de kindjes worden er stil van.

* Flanders field museum: Je ziet en hoort de verhalen van de mensen die tijdens de oorlog geleefd hebben, aan de hand van interactieve verhalen. Het verloop van de oorlog wordt duidelijk.

Waar? Grote Markt 34 Ieper

* Jachthaven

* Belforttoren: Als je het Flanders field bezoekt, klim je verder tot in de toren, waar je een weids zicht hebt op de omgeving.

* Vergeet niet de ieperse katjes en de kattenklauw te proeven.

OP ZOEK NAAR ENKELE ONTSPANNENDE PLEKJES IN DE BUURT?

* Bellewaerde: Daar is geen uitleg bij  nodig. Iedereen kent het zeker en dus een aangename afsluiter van een weekendje westhoek.

Waar? Meenseweg 497 Ieper

* Zonnegloed: Heerlijk dierenpark met vele activiteiten. Dieren met een minder leuk verleden krijgen hier een warme thuis.

Voor de kinderen zijn er doe-opdrachtjes, speeltuinen en rustplaatsjes.

Waar? Kasteelweg 22 Oostvleteren

OVERNACHTEN?

Na een volle dag heb je natuurlijk nood aan rust. Die kan je vinden in

* Middelkerke Hotel Excelcior

Een aangenaam hotel gelegen in het centrum van Middelkerke.

Gratis WiFi, ontbijt tot 11 uur met zeezicht of op het terras.

Tramhalte van de kustlijn en parking aan de deur. Vlak aan het strand.

Echt een aanrader om de dag aan de zeekant te beëindigen!

Waar?  De greefplein 9a Middelkerke

* Best Western Ambassador Hotel

Goed hotel op 450 m. van de Grote Markt en station van Menen. Er is een warm en koud ontbijtbuffet en je kan altijd een lunchpakket aanvragen. Gemakkelijk voor de dagtrip.

Waar? Wahisstraat 42 Menen

En voor de kampeerders en camperaars zijn er vele campings

* Camperplaats Zillebeke

Op 2,4 km van het centrum van Ieper.

Let op! Max 48 uur staan. Daarna gaat de slagboom niet meer open en volgt automatisch een bekeuring.

Waar? Zillebeekvijverdreef Ieper

* Camping Jeugdstadion

Op 10 minuutjes wandelen van het centrum van Ieper, via een binnenpadje. Zeer proper en rustig gelegen.

Waar? Bolwerkstraat 1 Ieper

Veel te doen in de Westhoek hé! Geniet er vooral van. Veel plezier!

TIP: Boek je verblijf via Myhotelcard. Wie een Myhotelcard  in huis heeft, kent altijd dat ontspannen gevoel dat je altijd een weekendje weg kan. MyHotelCard is dé manier om jezelf en je gezin het hele jaar door  te verwennen. Ideaal voor een jong gezin als dat van ons, want het is betaalbaar waardoor je toch met vijf op hotel kan voor een lage prijs. Wij vinden dit een dikke vette aanrader!

VIA GOOGLE MAPS VIND JE HET HELE DAGPROGRAMMA OP KAART: