Een superleuk programma voor een weekendje Maasvallei

Wat zouden jullie ervan denken om ons eens te laten leiden door kinderen zelf? Zij zien een omgeving met een heel andere blik. Wat interesseert hen? Wat vinden ze leuk?
Het onbekende Maasland daagde onze Riebedebie-reporter en haar kleinkinderen uit om het samen te ontdekken. De kleinkinderen waren in the mood om eens een natuurtrip te doen. Micheline: "We waren vol verwachting en dat was terecht. Niemand van ons had die streek al verkend!"


Micheline: "Wij nemen jullie daarom graag mee op onze trip. We vertrekken in Lanaken om dan langs de Maas de volgende dorpen en steden te doen: Rekem, Maasmechelen, en Dilsen-Stokkem!"

LANAKEN

Hier geraakten we via Toegangspoort Pietersheim Neerharenweg 12 Lanaken
Met een kabouterpad (3 km) . Voor de bloei van de heide, ben je er best half augustus. Dit jaar was de bloei pover door de hitte. Volgend jaar zullen we zien of ze niet te veel schade opgelopen hebben. Er is een grote speeltuin (ook voor kinderen met een beperking) en een kinderboerderij. Wil je een eindje fietsen, kan je er een fiets huren.

Het recreatiepark Jocomo is een aanrader voor de groteren en heeft ook campingplaatsen!

De kleinkinderen zijn verzot op water dus gingen we op zoek naar de veerponten. Die leidde ons naar het landelijke Nederland. De voetgangers veerponten zijn van: Uikhoven naar Geulle aan de Maas

Je kan een 10-vaarten kaart kopen voor 5 euro op de veerpont. De schipper vraagt wel om met gepast geld te betalen. Mooie zichten gegarandeerd voor een spotprijs en een belevenis voor de kleintjes. Een aanrader voor de liefhebbers van fotografie. De kinderen vonden het dan ook super. Je voelt zo de rust van Limburg over je komen.

Houd zeker ook eens een tussenstop in Rekem dat in 2008 uitgeroepen werd als mooiste dorp van Vlaanderen. Het is een rustig dorpje. Ideale plek voor een korte pauze!

MAASMECHELEN

Wlekom in de streek van het Nationaal Park Hoge Kempen!
Er zijn 50 bewegwijzerde wandellussen die starten aan de toegangspoorten dus konden we genieten van de prachtige natuur. Zelfs de kleinsten waren onder de indruk. Tussendoor kan je halt houden voor een picknick. Succes verzekerd!

Praktisch

Hoofdtoegangspoort Connecterra Zetellaan 54 Maasmechelen

Nationaal Park Hoge Kempen Zetellaan 54 Maasmechelen

Toegangspoort Mechelse Heide Joseph Smeetslaan 280 Maasmechelen

Micheline: "Onze kleinkinderen verkozen te blijven wandelen boven het winkelen in het bekende winkelcentrum 'Maasmechelen Village'. Wij hadden het vroeger al eens  bezocht dus volgden we hen. Het winkelcentrum is echter wel een aanrader voor een dagje shoppen met een hapje en een drankje!"

In Dilsen-Stokkem vertoefden we ook even en daar blijft de boodschap. Je kan er proeven van de 'Maaslander' een wijn gemaakt van Jonagold en druiven. Met de fiets-en voetveer ben je zo in Nederland en kan je verder fietsen of wandelen in het “buitenland”. De overzet-bootjes op zich zijn een attractie. Een aanrader van jewelste!

MAASEIK

Micheline: "Deze streek hebben we verkend zonder de kleinkinderen erbij. Een speciale stad waar je zeker een heel weekend kan verblijven. We vonden het zelf spijtig dat de kindjes niet mee waren.

In het vvv-kantoor kan je het regionaal Archeologisch museum en het Apotheekmuseum bezoeken. De kinderen kunnen een bolderkar vol opdrachten krijgen voor de kinderzoektocht in Maaseik.. Daarna krijgen ze een leuke verrassing. In de kelder van het kantoor is een gezellige en kleurrijke ontdekkingskamer ingericht waar je met de kinderen kan knutselen. Dit moet wel onder leiding van volwassenen gebeuren. Zeker doen!

Achter de apotheek heb je een Kruidentuin en als souvenir kan het Maaslands Kruidenzout kopen. De geur neemt je mee naar het zuiders gevoel van Limburg. Het is een mengeling van tijm, wilde marjolein, laurier, salie, kaasjeskruid, zeezout en peper. De kruiden groeien langs de Maas.

Buiten op de markt staat er een fototentoonstelling van de eerste wereldoorlogbelevenis in Maaseik.

Maaseik is ook geschikt voor de shoppers en de levensgenieters. Wij gaan er zeker nog terug maar dan met de kleinkinderen!"

OPHOVEN

Micheline: "Je moet absoluut ook eens paseren via Marec. Je vaart Vanuit de jachthaven De Spanjaard in Ophoven-Kinrooi op de Limburgse Maas. Wel even de data van vaarten even checken op de website van Marec."

BREE

Micheline: "Hier kan je heel veel sportieve activiteiten doen, zowel voor volwassenen als kinderen. Het is de startplaats van een mountainbike-lus voor beginners en geoefenden in de Molenstraat 56.

Ga zeker ook eens langs de Kim Clijsters academy in de Watertorenstraat 16 Bree

Echt een bezoekje waard, ook voor de niet-liefhebbers van tennis. Het centrum is gelegen in prachtig park met speeltuigen voor kinderen. De stad Bree heeft een Finse piste aangelegd die s’avonds verlicht is. Er is ook een fit-o-meter. Dus voor de jeugd is er zeker genoeg te doen!"

BOCHELT

Micheline: "Een paradijs voor de fietser. Dat geldt trouwens voor heel Limburg. Je kan je route kiezen via foto’s op de Limburg Fietsparadijs app

Breng zeker ook eens een bezoekje aan de Alpaca-boerderij

Of wat dacht je van de Brochelter Brouwerij in de Dorpstraat 53?"

WAAR KAN JE SLAPEN?

Jocomo Parc : voor de kampeerders
Maastrichterweg 1 A Lanaken

Eurotel Lanaken: zalig hotel om uit te rusten en op een paar km van de Nederlandse grens en Maastricht.
Koning Albertlaan 264 Lanaken

WELKE FACIILITEITEN IN LIMBURG MOET JE ZEKER EENS PROBEREN

Limburg is het fietsparadijs bij uitstek. De meest gekende startplaatsen met gratis parking zijn: Bochelt, Bree, Kinrooi, Maaseik en Opglabbeek.

Passeer zeker eens langs de kantoren Rap op stap (RoS) Limburg: Genk, Lommel en Maasmechelen
Zij helpen bij het uitzoeken van een uitstap of vakantie voor iedereen die omwille van een laag inkomen een klein budget heeft om een uitstap te doen. Ze geven tips bij het budgetteren en uitzoeken van vervoer. Ook voor praktische vragen kan je bij hen terecht.

LIMBURGPAS

1 Limburgpas is voor 4 personen en je kan ze krijgen in de vvv kantoren. Je krijgt daarmee korting of een consumptie.

Voor ons was het zeker een begin van vele activiteiten in Limburg en zeker tot weerziens!

Bedankt voor alle toffe tips Micheline! Je kan alles via dit kaartje consulteren, zo kan je de trip van Micheline en haar kroost zelf eens uitproberen:

Via dit kaartje op Google Maps kan je het hele programma gewoon achterna doen, veel plezier!