Getest en goedgekeurd : een uitstapje naar Het Leen

Wat deden Riebedebie-reporter Micheline en haar kroost afgelopen zomer op een snikhete dag? Micheline: "Binnenblijven was geen optie dus we namen een kijkje in de pocket van Riebedebie op zoek naar een uitstapje dichtbij met onze kleinkinderen van 9 en 12 jaar. Ons oog viel op Het Leen in het Meetjesland, het bosrijkste gebied van Oost-Vlaanderen." Benieuwd waar zij zoal uithingen?

MICHELINE: 'Via Eeklo kom je zo in het Provinciaal domein Het Leen. Het Leen is een voormalig militair domein met een bos van 278 ha. Voor auto’s is er een ruime gratis parking voorzien. Ben je met de bus, dan zijn de bushaltes op 200m.

De kinderen kozen ervoor om de zoektocht van 'Schatten van vlieg' te doen. Aan het onthaal kregen we de vragen en enkele kindvriendelijke tips om nadien de code van de schatkist te kunnen kraken en vol spanning de inhoud te ontdekken. De eerste vraag was al een verrassend proevertje. Dit jaar staat de zoektocht in het teken van de Smaak. De kinderen vonden het niet lekker en toch was het iets dat ze normaal super lekker vonden…. Doe maar de zoektocht en raad maar welke smaak het is. 

ZOEKTOCHT
Reken een goed uurtje voor de zoektocht. Ondertussen leer je de verschillende bomen kennen, heb je bankjes om even uit te rusten. Het laatste stuk van de tocht moesten de kinderen telkens proeven en afhankelijk van de zoet of zure smaak, volgden ze de weg rechts of links. Leuk gedaan. Zo bekom je een code voor het slot van de kist. Doe het slot open en dan krijg een verrassing! Dank je Vlieg.

Na de zoektocht was het tijd voor een ijsje en een drankje in de cafetaria want het was helle-warm. Na de verfrissing was het tijd om wat te wandelen, te spelen in het speelbos en speeltuin.

Je hebt er ook een bosinfocentrum waar de kinderen een tas kunnen huren met materiaal om dingen in het bos te onderzoeken. Er is genoeg te doen om een dagje te vullen.

Heb je zin in lokale proevertjes dan staan de neusjes of cuberdons zeker op nummer één. Het origineel recept is in Eeklo uitgevonden en ze hebben dan ook het certificaat 'streekproduct' gekregen. Zin om daarna wat te gaan shoppen? Dan kom je in Eeklo zeker aan je trekken. 

Aanraders:

  • Er zijn veel wandelstroken maar door stormschade waren alleen de betonstroken begaanbaar. 
  • Voor alle leeftijden heb je een wandelpad. Ze zijn ongeveer 4 km en aangepast aan de leeftijd. De plannetjes kan je in het onthaal krijgen. Het elfenpad van 3,5 km kan je downloaden.
  • Vergeet je verrekijker niet.
  • Eten en drinken.
  • In het Leen is er een cafetaria en een speeltuin.
  • Wil je glutenvrij logeren en eten, dan kijk je best op de volgende site voor alle info: www.glutenvrijmeetjesland.be
  • De uitbaters hebben een specifieke vorming gekregen over het bereiden en serveren van glutenvrije maaltijden.

Wil je de uitstap bekijken, dan heb je hier het plannetje.