Getest en goedgekeurd : een weekendje met vrienden naar de Vlaamse Ardennen

Elke maand sturen wij een Riebedebie reporter op pad op zoek naar de leukste plekjes van ons land. Afgelopen maand trok Mieke Declercq richting Vlaamse Ardennen, benieuwd naar haar tips voor trips?

Mieke: "Ons gezin bestaat uit mijzelf, mijn Nederlandse echtgenoot Ronald (40) en Fleur (7 jaar). Reizen en op stap gaan is zowat het liefste wat we doen en we hebben onze reisgenen dan ook met veel liefde aan onze dochter doorgegeven. Alhoewel we heel graag met onze rugzak naar verre oorden trekken, ontdekken we ook supergraag leuke plekken dichtbij huis.

Ik probeer altijd leuke uitstappen in elkaar te botsen met een combinatie van een leuk museum, een zoektocht doorheen een stad en een mooi natuurgebied. En we proberen altijd een originele overnachtingsplaats te vinden; liefst een originele slaapplek met een hoekje af,zoals slapen in een safaritent of treinwagon."


"Zowel de volwassenen als de kids zijn het er over eens dat dit de uitstap van het jaar was."

Op vriendenweekend richting Ronse

Mieke: "Sinds een aantal maanden hebben wij vriendenweekend ingevoerd! Lees: een zomers weekendje weg in Belgiëm et de boezemvriendinnen, elk met één of meerdere kinderen. En de partner? Die mag ook mee!"

Mieke: "Dit jaar kiezen we voor een weekendje Ronse. Op zaterdagavond spreken we af aan de jeugdherberg van Ronse waar we die avond ook zullen overnachten. De familiekamers zijn eenvoudig maar we hebben een grote keuken ter beschikking. De kinderen hebben bovendien een gigantische speeltuin en als we de deur uitstappen zitten we direct midden in het groen en vlakbij een wandelknooppuntenroute.

Met een picknick en een rugzak trekken we richting het Muziekbos. Een mooi natuurpark op een getuigenheuvel en middenin de glooiende hellingen van de Vlaamse Ardennen. De kinderen lopen kletsend voorop en zoeken met plezier het volgende wandelknooppunt. In het bos zijn er ook een aantal speelzones aangelegd met leuke houten speeltuigen voor de kinderen."

Mieke: "In de namiddag hebben we een afspraak bij de Ijsmolenhoeve, net aan de overkant van onze jeugdherberg. Op de boerderij kan je terecht voor verschillende workshops. Uit het grote aanbod (van slagroomtaart gooien, deathrides, dieren verzorgen...) kozen wij voor Bubble Bal en teambuilding. Bubble Bal is eigenlijk voetbal waarbij jij zelf de bal bent. De instructeur helpt ons allemaal in een plastic bal en zo proberen we een goal te scoren. Superleuk voor groot en klein! Nadien doen we nog wat aan teambuilding. En we sluiten de namiddag af met een overheerlijk ijsje!

Niemand van onze groep is ooit in Ronse geweest, dus op zondagochtend gaan we op ontdekkingstocht doorheen de stad. Speciaal voor wat kleinere kinderen kan je bij de toeristische dienst de ‘speurtocht Rosalie’ halen, waarbij je doorheen de stad en de belangrijke gebouwen verschillende dieren moet vinden. De trekpleister in de binnenstad is de crypte, waar de relikwieën van Sint-Hermes worden bewaard. Hier kwamen ze al in de middeleeuwen van heinde en verre naartoe om genezing te vragen. De crypte heeft mooie zuilen en prachtige muren in natuursteen. En tijdens de warme zomermaand biedt de crypte heerlijke verkoeling! De kinderen vinden de crypte eerst best spannend, maar spelen al snel verstoppertje in de verschillende grafkamers. Iets oudere kinderen kunnen ook nog het ‘creepy crypte’ spel spelen en de antwoorden zoeken op de originele vragen."

Het toppunt van ons weekendje weg moet echter nog komen. We rijden naar Michelbeke, in de buurt van Brakel waar we een ‘avontuurlijke alpacawandeling’ hebben gereserveerd bij Eco Snooze. We worden hartelijk welkom geheten door Mieke en we worden meteen meegenomen naar de weide waar we kennis mogen maken van de baby’s. Als alpaca’s al snoezige beesten zijn, dan hebben hun baby’s en kleintjes een nog hoger knuffelgehalte. Het ijs is direct gebroken en we zijn klaar om met de grotere alpaca’s kennis te maken.

MIeke: "We mogen als groep eerst de alpaca’s samendrijven en daarna een halster omdoen. Daarna mogen we het prachtige natuurgebied rond hun boerderij ontdekken. Ieder kind krijgt een alpaca aan de leiband en we gaan op stap langs mooie paadjes tegen. Midden in hun bos komen we ook nog langs een kweekplek voor oesterzwammen en shitakes.

Er wordt niet alleen gewandeld, maar ook geknuffeld, af en toe eens een hindernis genomen en ook nog zalige een loopwedstrijdje gehouden. En uiteraard wordt er heel veel gefotografeerd!

Zowel de volwassenen als de kids zijn het er over eens dat dit de uitstap van het jaar was. Voor een heerlijke ontspannen  en boeiende namiddag tussen de dieren in de natuur, is dit dus een ideale plek!

Besluite? Onze weekendje Ronse met kinderen en vrienden is meer dan geslaagd!"

Meer leuke tips voor trips in de Vlaamse Ardennen? Houd onze ACTIVITEITENZOEKER in het oog!