Getest en goedgekeurd: op daguitstap naar Bulskampveld

Elke maand sturen wij een Riebedebie-reporter op pad. Reporter Leen Holvoet trok met haar gezin terug naar haar roots. "De fiere West-Vlaamse mama van dit gezin probeert af en toe haar kroost en man in te wijden in de West-Vlaamse klassiekers. Deze keer was Bulskampveld in Beernem aan de beurt," zegt Leen. Nooit van gehoord? In West-Vlaanderen is dit bos met kasteel, kruidentuin, speeltuin, vijver, taverne, …, een begrip. Concrete aanleiding van ons bezoek: Expeditie Bulskampveld, een nieuw parcours dat we samen met nieuwe bergschoenen inspeelden.

Leen: "Een bos, daar kijken onze kinderen niet van op. We wonen dan ook in de bosgemeente. Wat maakt het bos van Bulskampveld dan speciaal? Het bos is zeer uitgestrekt. Typisch zijn de rechte dreven. In mijn herinnering waren ze superlang en daar is nog niets aan veranderd. Dus voor heerlijk lang wandelen, in de koelte onder de kruinen, moet je hier zijn.

De kruidentuin en het vogelopvangcentrum zijn er ook nog steeds. Er is ook een boerderij. De koetjes zorgen voor de melk die je ter plekke kan verorberen onder de vorm van … ijsjes.

En natuurlijk is ook het kasteel er nog. Dat heet nu wat plechtiger het bezoekerscentrum. Hier vind je een geanimeerde tentoonstelling en je kan er ook terecht voor info over alles wat er in het provinciedomein te beleven valt. Er worden bijvoorbeeld workshops georganiseerd. Het aanbod leek heel interessant met een proevertjeswandeling in de kruidentuin, een activiteit met elfen en feeën in het bos,...

OP EXPEDITIE IN BULSKAMPVELD
We werden er ook vriendelijk geholpen door een medewerkster die ons een grote overzichtskaart bezorgde van alle Expedities die in Bulskampveld en de errond liggende gemeentes te ontdekken zijn. Voor de Expedities in Wingene, Kruiskerke, Oostkamp… zullen we nog een andere keer moeten terugkomen want vandaag staat de Expeditie in het provinciedomein op het programma.

Maar wat houdt Expeditie Bulskampveld juist in? Volgens de overzichtskaart mogen we ons verwachten aan “bewegen in de natuur, fantasierijk stappen en ontdekken en avontuurlijke wandellusjes met speelnatuur en spelprikkels”. Dat gingen we eens uitproberen! Maar eerst moesten we de start van dit alles in dit grote bos vinden. De mascotte van de Expeditie, een gele stier, wijst gelukkig de weg. De stier verwijst naar de oorsprong van de naam Bulskampveld (‘bulnas campa’ betekent ‘veld van de stieren’). Een megaversie van de gele stier bewaakt flink de ingang van het kasteel maar het parcours start een eindje verder.

Vlakbij een kapelletje vinden we het stiertje op houten evenwichtsbanen en speelelementen. Eén van de opdrachten bestaat er in om met de ogen dicht de weg te zoeken langs een touw. Balanceren boven gemene braamtakken is niet zo eenvoudig maar gelukkig lopen we vandaag geen nieuwe sandalen maar bergschoenen in... Ook wandelen door een sprookjesachtige tunnel van groen hoort er bij.

De Expeditie is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar (en ouders, grootouders,…). Onze kinderen van 9 en 11 konden het parcours makkelijk zonder hulp aan. Jonge kindjes zullen misschien een begeleidend handje nodig hebben. Het hele parcours met het gele stiertje is mooi opgezet en op maat ingepast in de bosomgeving. Het geheel is bovendien uitgevoerd met inheems hardhout dat splintervrij zou zijn.

Na het parcours waren de kinderen nog niet uitgespeeld want ook het speelplein op het grote grasveld moest uitgeprobeerd worden. Klimmen en klauteren, schommelen, … daar kunnen de kinderen eindeloos mee bezig blijven. Zelf zochten we een plekje op het terras van de taverne. Ideaal om op adem te komen bij een drankje terwijl je het speelplein toch in de gaten kan houden. In de taverne kan je ook lekker eten of snoepen van een dessert.  

Het Landschapspark Bulskampveld biedt nog veel meer mogelijkheden. Het maakt deel uit van het Brugse Ommeland. Deze regio kan met de fiets ontdekt worden via fietsknooppunten. Ook wandelen is uiteraard mogelijk in deze groene omgeving. En wie nog meer wil gaan bezoeken in het Brugse Ommeland moet in Damme zijn (met het Uilenspiegelmuseum en boottochten) of het kasteel van Torhout. Brugge is ook niet ver.

Maar voor ons zat ons uitstapje er bijna op. Bij het terugwandelen naar de parking hoorden we plots geritsel in het bos. Stilletjes slopen we over een bospad wat dichterbij, tot we twee mooie herten tussen de bomen zagen staan. Een magische momentje in dit mooie bos…'

PRAKTISCH

Wie Bulskampveld met de auto wil bezoeken, voert gewoon 'Bulskampveld' in op de GPS. Parkeren kan (gratis) op de parkings Aanwijs en Driekoningen. Die laatste ligt vlakbij de taverne en Expeditie Bulskampveld. Als erg lang wandelen er om één of andere niet in zit, is Driekoningen het handigst.

We kozen voor stevige schoenen en speelkleren. De mama van dit gezin stelde goedkeurend vast dat dit kledingadvies ook terug te vinden is op de overzichtskaart.

Meer info en een afprintbare plattegrond zijn hier te vinden.