Hier moet je naartoe in de maand mei

1. Dag van het Natuurgroen
4 mei - Hasselt

Midori no hi (みどりの日) is de Japanse dag van het natuurgroen. In Japan wordt deze dag gebruikt om samen te komen met de natuur en dank te tonen voor alles wat wij van haar krijgen. Ook in de Japanse Tuin tonen we graag respect voor al het moois wat de natuur ons heeft gegeven. Daarom vieren we op 4 mei in samenwerking met Domein Kiewit de weldaad die wij van de natuur hebben mogen ontvangen.

2. Stoomtreinfestival
4 en 5 mei - Maldegem

Stoomtreinen zijn iets uit het verleden, maar toch niet helemaal. Het museumstation in het Oost-Vlaamse Maldegem is nog steeds uitvalsbasis van enkele rijvaardige stoomlocomotieven! Elk jaar starten we ons rijseizoen in mei met het Stoomtreinfestival, dit jaar op 4 en 5 mei 2019. Er zullen op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei 2019 maar liefst 7 stoomlocomotieven reizigers vervoeren in rijtuigen uit de jaren ‘30 met pluche zetels of houten banken. Nieuwsgierig welke locomotieven je aan het werk kan zien? Raadpleeg dan het overzicht materieel & activiteiten.

3. 50 jaar domein Puyenbroeck
5 mei - Wachtebeke

Dit jaar bestaat Puyenbroeck 50 jaar! Kom op zondag 5 mei en vier deze verjaardag met gratis activiteiten en muziekoptredens. Op de verschillende locaties van het domein zijn er meer dan 50 activiteiten: float in cinema, volkswagen karaoké, vintage kermis, retro golfwedstrijd, fototentoonstelling 50 jaar Puyenbroeck, workshop bike trial en nog veel meer!

4. Mijnzondag in het Mijnmuseum
5 mei
- Beringen
Tijdens de MIJNZONDAGEN word je mijnwerker voor één dag! Ontdek ruimtes die enkel tijdens de Mijnzondagen toegankelijk zijn voor individuele bezoekers en gezinnen. Neem een kijkje in de historische gebouwen die normaal gesloten blijven voor individuele bezoekers! Kijk achter de muren van onze badzaal en betaalzaal. Ontdek waar de mijnwerkers hun loonzakje kregen, waar ze elkaars rug wasten, waar ze hun doorweekte plunje te drogen hingen… Na deze uitgebreide tour ga je samen met je gids nog de ondergrondsimulatie* verkennen.

5. Air Games op het Zilvermeer
12 mei - Mol

Waaghalzen opgelet want dit weekend strijkt deze spectaculaire hindernissenloop neer op het Zilvermeer. Meer informatie kan je vinden op de website van Air Games.


 

 

6. Plastic Soep, wat een troep!
Van 4 tot 12 mei - domein Raversyde Oostende

Tijdens de Week van de Zee, georganiseerd door de provincie West-Vlaanderen, wordt van 4 tot 12 mei het afvalprobleem in zee belicht. We staan er vaak niet bij stil, maar veel plastic komt uiteindelijk in zee terecht. Het vergaat nooit meer en wordt één grote plasticsoep. Vissen, schildpadden en zeehonden hebben hier last van. Als natuurpark wil Raversyde dit graag mee onder de aandacht brengen. Speciaal voor kinderen is er een workshop waar je een uniek plasticvrij geschenk kunt maken. Zet je mama in de bloemen en maak zelf je geschenk zonder plastic. Je tovert bloempotten en glazen bokalen om tot een bijzonder geschenkje. Daarna zaai je kruiden in je eigen creatie.
De workshop gaat door in ANNO 1465 van 10.30 tot 17U en is gratis (inkom museum is niet inbegrepen).

7. Feestweekend in het vernieuwd Gruuthuusemuseum
24 en 25 mei - Brugge

Het Gruuthusemuseum neemt je mee doorheen de geschiedenis van Brugge aan de hand van de rijke collectie verfijnd vakmanschap. Topstukken zoals wandtapijten, kant, zilver en houtsnijwerk, maar ook grote en kleine persoonlijke verhalen maken de geschiedenis tastbaar. Van de middeleeuwse handelsmetropool tot de 19de eeuwse heropbloei en de werelderfgoedstad vandaag: ontdek wat Brugge tot Brugge maakt. Laat je tijdens het bezoek verbluffen door de rijke detaillering in de architectuur en de verrassende zichten op de stad.