Hier moet je naartoe op Erfgoeddag

Erfgoed een saaie boel? Erfgoeddag breekt een lans voor gezinnen. Vergeet al die vooroordelen en trek er met het gezin op uit. Heel wat organisaties doen op Erfgoeddag een extra inspanning om het jou - en de andere leden van je gezin, groot en klein - naar de zin te maken. Maak je borst nat voor wandelingen, geleide bezoeken, concerten, spelletjes, vertelmomenten en nog veel meer.  Wij maakten een opsomming van de allerleukste activiteiten:


1. Erfgoedweekend Brugge
Noteer dit weekend alvast in je agenda voor een nieuwe editie van het Erfgoedweekend. Tientallen Brugse vakmannen en -vrouwen, lokale organisaties en erfgoedspelers pakken uit met hun ambachtelijke erfgoed. Meer dan 90 activiteiten staan op het programma: demonstraties en workshops, wandelingen, fietstochten, tentoonstellingen, lezingen en gezinsactiviteiten. Het centrale infopunt op zaterdag en zondag bevindt zich in het Rijksarchief en vormt de perfecte uitvalsbasis om het programma te verkennen.
Erfgoedcel Brugge is de lokale coördinator van Erfgoeddag Brugge en werkt samen met zowat 60 partners. Ook Musea Brugge biedt een ‘vakkundig’ programma, je vindt het allemaal terug op de website.

2. Rondleiding in het kasteel van Alden Biesen
Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richt de Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Vakmanschap, ambachtelijkheid en cultureel erfgoed. Dat is in Alden Biesen niet ver te zoeken. In het kader van de Erfgoeddag wil de landcommanderij de bezoeker graag laten kennis maken met zijn waardevolle erfgoed. In 1971 werd de waterburcht door een brand volledig verwoest. De restauratie ervan is een fraai staaltje van vakmanschap. Enkele ruimtes werden vakkundig gerestaureerd naar het voorbeeld van de vertrekken van de landcommandeur die er woonde in de 18de eeuw. Maak o.m. kennis met de unieke plafondschilderingen, de fraai uitgewerkte stucplafonds, de schouwen en de zolders. Een professionele gids leid je rond. Een unieke ervaring!

3. Erfgoeddag in het Hof Van Busleyden
Na de heropening krijgt Museum Hof van Busleyden opnieuw de rol van uitvalsbasis voor ontdekkers van het Mechelse erfgoed. In de museumtuinen kan iedereen zelf de handen uit de mouwen steken aan de vele doe-tafels of een babbel slaan met makers van vandaag in het praatcafé. In de salons van de levende bib vertellen experts hun favoriete verhaal of anekdote. Volg hun weg naar Erfgoeddag via de blog.

4. Een verzameling van verfijnd vakmanschap in Abdijsite Herkenrode
Tijdens Erfgoeddag demonsteren ambachtslui hun kunnen en leggen we de linken tussen hun vakmanschap en het leven in de abdij. Kinderen steken in een aantal workshops zelf de handen uit de mouwen en natuurlijk kan iedereen proeven van het lekkers dat uit de bakoven komt. Ga  demonstraties bewonderen van volgende ambachten: klokkenmaken, boekbinden, steenbeeldhouwen, bronsgieten, letterkappen, kalligrafie, houtbeeldhouwen, weven, pottenbakken, tegels in keramiek, houtdraaien, glas-in-lood, lederbewerking, werking watermolen, brood bakken, borduren, kantklossen en landbouw. Vind alle info op hun website.

5. Groot evenement in ’t MOT in Grimbergen
Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van vakmanschap, meesterschap, leren en maken. Dit past uiteraard volledig in het kraam van het MOT! Aan het Guldendal staat een groots evenement op het programma rond het vakmanschap van hout, de belangrijkste grondstof in het pre-plastieken tijdperk. Alle activiteiten zijn gratis!

6. Hoe maakt u het in het Bakkerijmuseum
Erfgoeddag 2019 richt de schijnwerpers op vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen. Geen betere plek om Erfgoeddag te beleven dan het Bakkerijmuseum dus! 2019 is bovendien Bruegeljaar: het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Vlaamse meester overleed. De taferelen die Bruegel neerzette, getuigen niet enkel van een sterk staaltje vakmanschap, ze bevatten  ook interessante inzichten in de eetcultuur van de 16de en 17de eeuw. In het Bakkerijmuseum word je op Erfgoeddag teruggeflitst naar het verleden.

7. De kunst van het maken in het Sportimonium
Erfgoedliefhebbers krijgen op deze erfgoedhoogdag antwoord op de vraag hoe iets gemaakt is?! Docenten van de Universiteit Antwerpen opleiding conservatie – restauratie ontrafelen deze vraag voor jou en delen met plezier hun expertise. Je wordt ondergedompeld in de kunst van textiel- en metaalrestauratie. Aan de hand van onze collectiestukken gaan we na hoe ze gemaakt zijn en worden er voorbeelden, tips, suggesties geformuleerd. Maar je mag eveneens zelf jouw erfgoedschat meebrengen. Vind alle activiteiten terug op de website.

8. Constructies nabouwen met KAPLA in Ten Duinen
In 2019 staat het Abdijmuseum in het teken van het middeleeuwse bouwbedrijf. In juni start de expo Bouwen voor de eeuwigheid, waarin de bouw van de gigantische Duinenabdij in al haar facetten wordt belicht. Speciaal voor gezinnen brengt het museum als voorsmaakje een activiteit waarbij je constructies van de abdij nabouwt met KAPLA® plankjes. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar met minstens één begeleidende (groot)-ouder.

9. Erfgoedwandeling in Duinengordel
Op en rondom de Oudsberg valt er zondag een heleboel te beleven: aanschouw er oude ambachten en bijzondere acts, doe mee met workshops en de Erfgoedwandeling of ... maak er een ritje op de kameel. Wist je trouwens dat deze duin ook gerekend wordt als onroerend erfgoed? Meer nog, ze is kandidaat UNESCO Werelderfgoed!

10. Wonderlijk gemaakt in het DIVA
Grijp deze allerlaatste kans om gratis Wonderkamer I: Axel Vervoordt te ontdekken. Na Erfgoeddag sluit deze expo definitief de deuren. Of bezoek de vaste opstelling DIVA, a Brilliant Story. In het DIVA Atelier toont kunstenaar Peter Vermandere, wiens werk bij DIVA wordt getoond, de kneepjes van zijn ambacht.