Ik ga op reis en ik neem mee...de kinderen (en dat kan ook dichtbij!)

Vind jij het ook fantastisch om samen met je gezin de wijde wereld in te trekken? Met de vakantie voor de deur staat Lieselot De Smet, auteur van het boek Ik ga op reis en ik neem mee... de kinderen! stil bij enkele fijne activiteiten die je tijdens de vakantie samen met je gezin kan ondernemen. En het goeie nieuws is dat je daarvoor niet eens het vliegtuig moet opstappen want ook dichtbij valt er van alles te ontdekken.


Ken je eigen streek
Misschien ben je geen kampeerder en/of zie je een kampeertripje in je eigen tuin niet zitten? Gewoon thuis blijven en je eigen (of nabij gelegen) stad verkennen kan je toch het ultieme vakantiegevoel bezorgen. Doe net zoals op vakantie en eet 's avonds op restaurant of ga zwemmen in het zwembad van een plaatselijk hotel. (of in één van deze buitenzwembaden) Organiseer overheerlijke picknicks in een nabijgelegen park of ga bij regen dat museum bezoeken waar je doorheen het jaar, meestal door tijdsgebrek, nooit komt.

INSPIRATIE VOOR DAGUITSTAPPEN IN JE EIGEN STREEK VIND JE VIA ONZE ACTIVITEITENZOEKER

Plan een uitje met de trein

Wil je nu naar onze Belgische Kust of eerder naar een leuke stad zoals Parijs? Controleer dan zeker even de mogelijkheden om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Zonder file en daardoor volledig ontspannen kom je aan op je bestemming. Bovendien vinden kinderen de treinrit meestal geweldig waardoor het ontdekken al start van zodra je je huis verlaat.

Fietsvakantie
Plande je al een autovakantie in? Overweeg dan om fietsen mee te nemen. (Of huur ze ter plaatse.) Laat ter plaatse de auto zoveel mogelijk aan de kant staan en ontdek de wereld al fietsend. Voor kinderen is dit bovendien vaak veel leuker dan wanneer je met de auto rondrijdt. Nog geen vakantieplannen? Wat dacht je van een volledige fietsvakantie? Vertrekken aan je huis met de fiets en al fietsend een roadtrip maken. Nog avontuurlijker wordt het als je je kampeermateriaal meeneemt. Vooraf over de route nadenken (en vooral controleren of je makkelijk aan een slaapplaats komt) is wel aangewezen.
 
Vakantie in eigen tuin
Reizen, dat betekent niet altijd dat je naar een andere land moet trekken. Je tent opzetten in eigen tuin en doen alsof je op een camping bent, bezorgt een kind het absolute vakantiegevoel. Net zoals op een camping in Zuid-Frankrijk rooster je 's avonds marshmallows boven de barbecue en kruip je allemaal samen in één tent om te luisteren naar de geluiden van de nacht tot iedereen in een diepe slaap dommelt.
 
Steek de grens over
Houd je van de zee en wil je eens iets anders dan onze Belgische kust? Wanneer je de grens naar Nederland oversteekt, word je getrakteerd op prachtige stranden met vooral gigantisch veel plaats om zandkastelen te bouwen en te vliegeren. Ook rollebollen in de duinen is er altijd een optie. Ga je richting Frankrijk dan is Normandië een aanrader. Je kan je kinderen er heel wat meegeven over onze oorlogsgeschiedenis en er zijn ook erg fijne stranden.
 

Meer weten over reizen met kinderen? Ontdek het in het boek van Lieselot De Smet 'Ik ga op reis en ik neem mee... de kinderen!'
uitgegeven bij Lannoo, 144 blz, 16,99 euro.