Leuk met de kinderen: een fietstocht naar West-Vlaanderen

Een fietstocht met kinderen te moeilijk? Niet voor het gezin van Riebedebie-reporter Veerle! Zij deed een tweedaagse fietstocht naar hun oma in het verre West-Vlaanderen met haar kroost en zag dat het goed was!

VEERLE:
'Al lang droomt Cis (10 jaar) om tot bij oma uit het 'verre' West-Vlaanderen te fietsen. Iets meer dan 100 km ligt ons Pajots dorpje Strijtem verwijderd van Rekkem aan de Franse grens. Wijselijk beslissen we er een tweedaagse van te maken. Via de app VlaFiets van Vlaanderen Fietsland stippelen we de route via knooppunten uit. Handig in deze app is dat je logies langs de route kunt zien. Oudenaarde bevindt zich iets over de helft van de afstand en lijkt ons als stad van de Ronde van Vlaanderen de ideale overnachtingslocatie. We kiezen voor het aantrekkelijke familiearrangement van Hotel Leopold.

De eerste kilometers gaan vrij vlotjes op het jaagpad langs de Dender. Na 17 km verlaten we de Dender in Zandbergen en rijden we richting de Vlaamse Ardennen. De geregelde beklimmingen leveren ons prachtige vergezichten op. ’s Middags zoeken we een leuk picknickplaatsje en dat vinden we in Zegelsem. Wedden dat u nog nooit van deze Brakelse deelgemeente gehoord hebt? Zegelsem heeft niettemin zijn eigen vissersclub met zonnig terras en restaurant. Na een uurtje pauze kruipen we verkwikt terug op ons stalen ros. Nog 15 km te gaan naar Oudenaarde. De eerste kasseistrook dient zich aan, gevolgd door… nog een kasseistrook. Daarbovenop krijgen we een fikse regenbui die ons helemaal het Ronde Van Vlaanderen gevoel geeft. Uitgeregend komen we in Oudenaarde aan. Blij zijn we als we onze familiekamer met zicht op de Schelde binnengaan. De regendouche en de warme chocomelk brengen ons terug op ons positieven. Nu genieten van wat rust in onze prachtig ingerichte kamer met zalige bedden en elk ons eigen TV-screen. De kamer heeft ook een goed uitgeruste kitchenette. De andere helft van ons gezin zorgt vanavond voor de catering want Cis krijgen we met die vermoeide beentjes niet meer naar het restaurant.

Op naar het Centrum van de Ronde van Vlaanderen
Wel krijg ik hem nog naar het Centrum van de Ronde van Vlaanderen. Verrast is hij dat de eerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen uit onze eindbestemming Rekkem kwam. Rekkemnaar Paul Deman won de eerste Ronde in 1913. De vintage fietsen, bekers, truitjes en de volgwagen weten de nodige aandacht te trekken. We herkennen op de filmpjes enkele plekken waar we vandaag zelf gefietst hebben! Hoogtepunt is op het podium staan met Remco Evenepoel en Wout van Aert.

Na een hemelse nachtrust gaan we voor een stevig ontbijt in het hotel. Het buffet biedt een ruime keuze: eitjes met spek en worst, verschillende granola’s, koffiekoeken, fruitsla… Ze zijn hier duidelijk gewoon om wielrenners te ontvangen. De ontbijtzaal/bar is helemaal in wielersfeer ingericht en rondom ons ontbijten heel wat mensen in fietstruitjes. Het hotel beschikt ook over een ondergrondse fietsenparking waar je je fiets veilig kunt opbergen. Dag twee beginnen we terug langs het water, deze keer de Schelde. In Avelgem rijden we af richting Kortrijk via het Guldensporenpad, gelegen op een oude spoorweg. We verlaten het pad in Moen en rijden het glooiende landschap van Moen, Sint-Denijs en Bellegem in. Nog 10 km te gaan richting Rekkem. Ook nu worden we de laatste kilometers vergezeld van wat regen. Moe maar voldaan bereiken we de eindmeet. 103 km op de teller. Dat heb je fantastisch gedaan Cis!'

Tips:
Een hele dag met een rugzak rijden is niet zo aangenaam. Daarom schafte ik me een bagagedrager aan die je aan je zadelpen kunt vastmaken.

Voor wie meer tijd in Oudenaarde kan doorbrengen is er nog heel wat te beleven. Ontdek de geschiedenis van Oudenaarde in het MOU in het prachtige stadhuis aan de hand van een leuke familiezoektocht. Of trek naar het avonturenpark van The Outsider en beleef één of meerdere avonturen in the 7 summits. Archeologen in spe kunnen hun hartje ophalen op de erfgoedsite in Ename.'