Leuke museumtip: Op stap met Staf Stekel in Texture

Museum Texture ontwikkelde het gezinspakket 'Op stap met Staf Stekel'. Dit parcours is absoluut een aanrader voor gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar! Met Staf Stekel is een bezoek aan Texture, museum over Leie en Vlas, een echte belevenis en bovendien steken de kinderen al spelend heel wat op over de wondere wereld van het vlas.

Mieke Ally trok net voor de eerste lockdown richting Texture Kortrijk met haar kroost. Benieuwd wat zij van dit museumbezoek vonden?

Mieke: “Bij onze aankomst merkten we het al: Texture is een heel mooi gebouw waar je het industrieel verleden direct aanvoelt bij het binnenkomen en een heel mooi museum, een échte aanrader om eens te doen met je kinderen! Staf Stekel woont in het museum en nam ons mee op pad. Lena (10) en Belle (8) kregen allebei een invulboekje met leuke opdrachtjes. Staf Stekel neemt zo de kinderen mee doorheen het museum: 3 verdiepingen, 3 mooie kamers waar je op een heel fijne en laagdrempelige manier wordt meegenomen in de wondere wereld van het vlas. Zo verzamelden ze cijfers om de geheime code te kraken.”

Drie kamers vol verrassingen : van ruiken tot proeven

“Wat waren wij onder de indruk! In de wonderkamer op het gelijkvloers maak je op een interactieve manier kennis met alle vlastoepassingen. We vonden het ook heel fijn dat we mochten ruiken (‘wat een geur!’), voelen (‘ooh, dat voelt raar aan’) en zelfs proeven (‘mmm, mama, die choco is toch ook wel echt lekker’). Dit maakt een museumbezoek voor kinderen echt leuk! In de microscoop zagen we hoe de verschillende soorten textiel er uit zien, aan de stoffenbank leerden we bij over wat allemaal in stoffen wordt verwerkt: “Mama, dat geloof je nooit, er zit ook plastiek (PET-flessen) in deze trui!”

 

Terug in de tijd

Op de 1e verdieping, in de Leiekamer, gingen we terug in de tijd. We werden meegenomen in de geschiedenis en de wereld van de vlasboeren en vlasindustrie. Regio Kortrijk had blijkbaar de perfecte bodem, het ideale klimaat, om het beste vlas ter wereld te produceren. Met mijn West-Vlaamse roots herinnerde ik me dit nog uit de geschiedenislessen van 25 jaar geleden. Toch waren zowel de meisjes als ikzelf aangenaam verrast hoe sterk vlas onze  regio domineerde. Toen het laatste cijfer van de geheime code was gevonden, holden de meisjes terug naar de ingang. Zo konden Lena en Belle het geheim slot openen en kennismaken met de echte Staf Stekel. We sloten ons museumbezoek af met een lekkere pannenkoek (oh ja, ook hier is vlas in verwerkt) en een warme chocomelk in het gezellige Kaffee Damast in dit oude fabriekspand, een heel gezellige bistro! Een echte aanrader! 

Zelf eens uitproberen? 

In Texture wacht Staf Stekel de kinderen op! Hij woont in het museum, haalt allerlei fratsen uit en neemt hen mee op stap! www.texturekortrijk.be

Kinderen tot 12 jaar bezoeken Texture gratis, boekje+gadget Staf Stekel € 2,00.

Op naar Krokuskriebels!

Je zou het bijna vergeten... maar de krokusvakantie komt eraan én dat betekent een nieuwe editie van Krokuskriebels. Van zaterdag 13 februari tot en met zondag 21 februari organiseert de Gezinsbond al voor de tiende keer dit familievriendelijk museumfestival. Negen dagen lang kunnen families met kinderen in maar liefst 102 musea deelnemen aan ruim 140 activiteiten. Eentje om aan te kruisen in je vakantieplanner!  

En ja, natuurlijk doen ook ze in Texture mee! We zijn dan ook fans van het eerste uur. We rollen met plezier de rode loper uit voor gezinnen en we hebben voor hen een superkriebelend aanbod in petto! Benieuwd wat het zal worden? Houd dan zeker de website in het oog!

Wie zijn wij?

Mieke Ally (38) heeft West-Vlaamse roots en woont met haar meisjes Lena (11) en Belle (9) in Vosselare in Oost-Vlaanderen. Samen gaan ze graag op stap: van een leuke wandeling tot een uitstapje naar zee of de Ardennen. Of wat dacht je van een museumbezoek of een daguitstap naar dierentuin of pretpark? Liefst kiest ze een familievriendelijke plek! Daarom zijn ze grote fan van Riebedebie want daar doen ze altijd leuke ideetjes op.