Maandag is Museumdag in Mechelen

Wist je dat de meeste Mechelse musea en attracties in Mechelen open zijn op Maandag?
Ideaal voor een uitstap met het gezin op een eerste vakantiedag in de Krokusvakantie binnenkort of een extra dagje verlof bijvoorbeeld?  Onze Riebedebie-reporter Veerle Viaene testte het voor jou uit!

VEERLE:
"Onderweg naar Mechelen met de auto luisteren we naar het hoorspel “Margareta’s buren”, gratis te downloaden via de app van het Geluidshuis. Dit zeer grappige hoorspel geeft ons wat historische achtergrond voor een bezoek aan het Hof van Busleyden. We parkeren in parking Tinel langs de ring op 350 meter van Hof van Busleyden. Busleyden is ook makkelijk met de trein te bereiken. Afstappen doe je in dat geval in station Mechelen-Nekkerspoel waarna het nog 10 minuten stappen is. De gevels van het paleis zijn prachtig gerestaureerd en het museum binnenin brengt je terug naar de tijd dat Mechelen het centrum van de Renaissance en het humanisme was. Het wil ook een blik werpen op Mechelen vandaag en in de toekomst. We worden zeer vriendelijk ontvangen aan het onthaal en krijgen de nodige uitleg over het familieparcours. De kinderen krijgen een soort van adventskalender. In elke zaal moeten ze een luikje met een opdracht opendoen. In de zalen met de gouden luikjes staat er een gouden box met een opdracht of spelletje. Deze zijn allemaal echt leuk en juist lang genoeg voor mijn dochter van 8 en zoon van 10.

"IK WIL NOG EENS TERUGKOMEN MAMA!"
Reken zeker twee uur voor het museumbezoek als je ook nog de tijd wilt nemen om alle museumstukken te bewonderen. Op het einde kan er ook nog een besloten hofje geknutseld worden. De maagjes knorren echter te hevig om hiervoor nog tijd te nemen. “Ik wil zeker nog eens terugkomen” zegt dochter Jet.


 

OP NAAR DE VLEESHALLE VOOR HONGERIGE MAAGJES

In Mechelen ligt alles dicht bij elkaar, ideaal om te voet te verkennen. Voor de lunch stappen we naar de recent geopende foodmarket De Vleeshalle. Voor elk wat wils hier: Aziatische maaltijdsoepjes en Ierse Christmas pies voor de volwassenen en pizza’s voor de kinderen. Alles is echt van goede kwaliteit. De kinderen kunnen er eens rondlopen en het is er gezellig en warm zitten. Zeker een aanrader!

UITZICHT OVER MECHELEN VANOP DE SINT-ROMBOUTSTOREN

Met het buikje vol trekken we naar de toren van de Sint-Romboutskathedraal. Ideaal om er de extra calorieën wat af te werken. In de bezoekersgids die je aan de kassa krijgt, staan een aantal zoekvragen voor de kinderen in elke ruimte van de toren. Zij vinden een wedstrijdje om ter eerst de toren op echter al spannend genoeg. Op nog geen vier minuten staan ze boven het uitzicht te bewonderen. Ik kom ettelijke minuten later aan. Op de terugweg nemen ze gelukkig wat meer tijd om de klokken, de beiaard en de kraan te bewonderen. Ook de kerstsfeer en tijdelijke maaninstallatie in de kathedraal is het bekijken waard. Afsluiten doen we met een drankje in één van de vele cafeetjes op de Grote Markt. Jammer dat er geen tijd meer is voor het speelgoedmuseum, maar daar komen we zeker nog eens voor terug op een vakantiemaandag."

WIL JE ZELF EENS OP UITSTAP NAAR MECHELEN? CHECK DAN VIA ONZE ACTIVITEITENZOEKER ALLE LEUKE TIPS VOOR MECHELEN TRIPS.