Meer variatie in het coronawandelen? Trek dan eens naar de Plantentuin Meise

Wil je tijdens het vele coronawandelen eens wat meer planten- en bomenvariatie, dan moet je in de Plantentuin van Meise zijn. Reporter Veerle trok er in de kerstvakantie naartoe met haar gezin en neemt je graag mee op ontdekking!

VEERLE:

'In de serre huizen vleesetende planten, koffiebomen, cactussen, palmbomen, vetplantjes en nog zo veel meer exotische flora. Ook buiten kan je je vergapen aan oude eikenbomen, esdoorns of naaldbomen. Vergeet niet op voorhand tickets te reserveren. Het bezoek wordt voor kinderen net iets leuker met de ontdek- & doe-kistjes Groen, af te halen tegenover het tuinwinkeltje in het midden van het park. Er zijn 50 kistjes en elk kistje bevat een andere opdracht. Cis en Jet gingen voor een ontdekkingskistje waarbij je met een vergrootglas details van planten moet spotten en fotograferen. Deze opdracht werd zo leuk bevonden dat er geen tijd meer was voor een ander kistje. Deze activiteit kan je wel enkel in een schoolvakantie doen, dus kom zeker nog eens terug één van de volgende vakanties om hetzelfde te doen. Ondertussen hadden we de volledige serre en een stukje van het park rondgewandeld.

TOPACTIVITEITEN VOOR KINDEREN

Tijd voor een pauze op de picknickbanken bij het tuinwinkeltje. Het winkeltje is open en naast plantjes en toebehoren staat er ook een warme drankenautomaat. Wel gepast geld bijhebben. Er is ook een frisdrankenautomaat in de open schuur tegenover het winkeltje. We sluiten ons bezoek af met een boottochtje op de kasteelvijver. Brute kracht moet bovengehaald worden om ons aan de overkant te krijgen. Dit is een toppertje voor kinderen. Ondertussen geniet ik van het zicht op het prachtig kasteel waar prinses Charlotte, de zus van koning Leopold II nog heeft gewoond. Momenteel loopt in het kasteel een expo met textielkunst over Sansevieria’s. In het tuinwinkeltje kan je trouwens mooie sansevieria planten kopen. Voor kinderen is er ook nog de zoektocht koning van Amaryllo die je kan vragen aan de kassa. Genoeg te beleven om er een halve dag voor uit trekken. We komen snel terug om ook eens de andere kistjes uit te proberen!'

 

PRAKTISCH : wat kan je nu zoal doen in Plantentuin Meise?

Wonderlijke Winteravonturen met Koning Amaryllo

Speur mee met Koning Amaryllo
Amaryllo is de koning van Botanië. Hij woont in het kasteel in de Plantentuin en heerst over alle bloemen, planten en bomen. Maar niet al zijn onderdanen slapen, zelfs niet in de winter! Speciaal voor jou verlaat Amaryllo zijn warme kasteel om je de winterse geheimen van zijn koninkrijk te laten zien.
Pik de Amaryllo-zoektocht op aan de kassa.

Expo: 'Sansevieria' Fibre Art - Over historische collecties vezel - en kleurstoffen en ... vrouwentongen

“Sansevieria Fibre Art” verbindt de historische collectie natuurlijke vezels en kleurstoffen van Plantentuin Meise op een originele wijze aan hedendaagse textielkunst met een bezielende boodschap. 22 studenten, docenten en alumni van de afdeling Textiele Kunsten van KASKA DKO (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Deeltijds KunstOnderwijs) breken met hun textiele werken rond het thema sansevieria het vrouwelijke energieveld open. Als hommage aan hun overleden docente en collega Christine Kennis geven ze op een ontroerende manier de vrouwentong een stem met een aantal tentoongestelde werken in en rond het kasteel en in de serres. In het Kasteel van Bouchout kan je de kunstwerken bewonderen, omkaderd met historische collecties van vezels en kleurstoffen en levende plan n. In de vierkante toren van het Kasteel illustreren oude botanische illustraties, herbaria, recente vezels, kleurstoffen en kleurstalen … 15 plantaardige vezels en 21 kleurstoffen. In één van de ruimtes zijn er een aantal werken tentoongesteld van Christine Kennis zelf.

In het Plantenpaleis ontdek je de verzameling vrouwentongen (Sansevieria).

 

WIE IS VEERLE?

Als kunst- en geschiedenisliefhebber probeert Riebedebie-reporter Veerle Viaene haar twee kinderen (8 en 10 jaar) de vele kunstschatten in Vlaanderen te leren appreciëren. Ze werkt voor Toerisme Vlaanderen maar in haar vrije tijd trekt ze er maar al te graag op uit voor Riebedebie. Je kan haar avonturen volgen via Instagram