Staycation à volonté? In een provinciedomein is het elke dag congé

Reizen binnen ons eigen land? Staycation à volonté? Trek dan elke week of elke dag naar een ander provinciedomein, want dat is altijd een feest. Als inspiratie voor deze zomer presenteren wij een reeksje provinciedomeinen mét enkele highlights: coronaproof, budget-én klimaatvriendelijk!


1. Ga op Vleermuizensafari in de Palingbeek in Ieper
Op een boogscheut van Ieper, temidden van een glooiend en bosrijk landschap, ligt het Provinciedomein De Palingbeek. Poelen en moerassen, oud en jong bos, boomgaarden en bloemrijke graslanden, ligweiden of een speelplein wisselen elkaar af. Uitgestrekte bewegwijzerde wandelpaden brengen je naar de mooiste plekjes. Onze Riebedebie-reporter Renilde trok net voor de lockdown richting De Palingbeek. Renilde: “Je kan er wandelen, picknicken en er zijn heel wat speelpleintjes te ontdekken met de kinderen. En je kan er natuurlijk ook iets drinken in de cafetaria. We waren eerder al eens in het toeristische deel van het provinciedomein, dus deze keer kozen we voor de andere kant van De Palingbeek, startend vanaf de parking van het bezoekerscentrum,” aldus Renilde.

2. Hossen in de bossen
“Het provinciedomein voorziet een aantal leuke wandeltochten voor gezinnen. Zo kozen wij voor de Vleermuizensafari. In deze safari ga je op zoek naar de Bat Five, in plaats van de Big Five in Afrika (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard, buffel). Voor 4 euro kan je een rugzakje ophalen met daarin het opdrachtenboekje, een diploma, een uitknipbare vleermuis, een potlood en een badge. Die haal je gewoon op bij de start in het bezoekerscentrum. De wandeltocht is maar 3 km lang. Toch deden wij er een dikke 2 uur over, omdat de dochters de opdrachten telkens helemaal wilden uitvoeren. Op een aantal plekken hangen kastjes met vleermuizen in waar opdrachten aan gekoppeld zijn met actieve opdrachten in het domein zelf, zoals om het vlugst het brugje over lopen. De opdrachten vormen zo een leuke meerwaarde, maar eigenlijk is het ook leuk om  er gewoon te gaan wandelen. De paadjes lopen door het bos met stukken waar je de bergjes op en af mag lopen. We deden dus echt van hossen in de bossen! Een dikke vette aanrader!”
Alles weten over De Palingbeek?
Check zeker ook eens www.west-vlaanderen.be/domeinen/palingbeek voor je vertrekt.

3. Bezoek het Trollenbos en test het blotevoetenpad uit in De Schorre
Een uitstapje naar Provinciedomein De Schorre is altijd een feest. Ontdek de waaier aan mogelijkheden in dit recreatiedomein, een put vol pit! Alsof er magie en mythologie mee gemoeid was, namen zeven Scandinavische trollen hun intrek in een ‘Magisch Trollenbos’ in De Schorre. Maar je hoeft niets te vrezen: de reuzen zien er misschien groot – tussen de vier en achttien meter hoog - en stoer uit, in het echt zijn ze lief en doen ze geen vlieg kwaad. Op vraag van Tomorrowland en De Schorre wekte de Deense kunstenaar Thomas Dambo de trollen tot leven. Met oude pallets, gerecycleerd hout, afgebroken takken en omvergevallen bomen, maakt hij de meest wonderlijke creaties en mythische wezens die over de hele wereld opduiken. Echt heel fijn om er een langs te wandelen (en leuke foto’s te nemen uiteraard!). Of wat dacht je ervan om het gloednieuw blotevoetenpad Barrevoetspad uit te testen? Dit pad is zo'n 850 meter lang, ligt verscholen in de natuur en is een prikkeling voor alle zintuigen. Reporter Lobke testte het voor de lockdown uit met haar gezin:

"Wanneer we in de Schorre aankomen, lopen we even langs het congrescentrum De Pitte om meer info te bekomen over het blotevoetenpad want het staat nergens aangegeven. Wie wil kan daar ook voor 6 euro een rugzakje krijgen om je schoenen in te steken, een handdoekje en zeep om je voetjes te wassen na afloop. Maar wij waren goed voorzien en hadden dat allemaal zelf bij. Dat er weinig signalisatie is, is een bewuste keuze horen we daar, om te vermijden dat occasionele wandelaars het pad zouden plattrappen. Aankomen doe je bij de waterpompen, waar je rustig de voeten kan wassen en de schoenen terug kan aantrekken. Tijdens de wandeling moet je niet alleen wandelen, maar vooral ook goed voelen en ruiken. Want je wandelt niet alleen langs verschillende mossen, water, kleibroden en kiezeltjes, ze hebben er ook zo'n 300 kruiden aangeplant. Ontdek onderweg ook de prachtige beelden van Carving Cis, die de titel heeft van beste Belgische kettingzaagkunstenaar! Verder ruik je onderweg onder meer munt, citroenverbena en kruiptijm. Een grote wilgeniglo van ongeveer zes meter diameter, ingericht met boomstronkjes, is de eindhalte van de wandeling. Conclusie? Deze wandeling is een echte aanrader voor natuurliefhebbers en gezinnen!"
Alles weten over De Schorre?
Check zeker eens www.deschorre.be

 


 

4. Op Expeditie Bulskampveld met je gezin
Verschillende bewegwijzerde wandelroutes laten je kennis maken met Provinciedomein Bulskampveld in Beernem met een prachtig bos-en parkgebied en de heidegebieden van het domein. Riebedebie-reporter Leen trok net voor de lockdown met haar gezin richting Beernem om er Expeditie Bulskampveld uit te testen. Deze expeditie stuurt je doorheen het speelbos en daagt jou en je evenwicht uit! Raak je over de gracht? Kan je met je ogen dicht het touw volgen zonder te struikelen over de takken? Blijf je met beide voeten op de omgevallen boomstam? Ravotten en balanceren is de boodschap! Bij dit stukje hoort ook een zintuigelijke wandellus die werkelijk al je zintuigen prikkelt en je op een andere manier doet kijken naar het bos, doet voelen aan het water, laat ruiken aan de bloemen, de geluiden laat observeren én je ook écht laat proeven!.

LEES HIER MEER: GETEST EN GOEDGEKEURD: EXPEDITIE BULSKAMPVELD


Van ravotten tot spelen
Leen: “Volgens de overzichtskaart mogen we ons verwachten aan ‘bewegen in de natuur, fantasierijk stappen en ontdekken en avontuurlijke wandellusjes met speelnatuur en spelprikkels’. Dat gaan we eens uitproberen! Vlakbij een kapelletje vinden we de mascotte van de Expeditie op houten evenwichtsbanen en speelelementen. Eén van de opdrachten is om met de ogen dicht de weg te zoeken langs een touw. Balanceren boven gemene braamtakken is niet zo eenvoudig, maar gelukkig lopen we vandaag geen nieuwe sandalen maar bergschoenen in. Ook wandelen door een sprookjesachtige tunnel van groen hoort er bij. De Expeditie is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar (en ouders, grootouders,…). Onze kinderen van 9 en 11 konden het parcours makkelijk zonder hulp aan. Jonge kindjes zullen misschien een begeleidend handje nodig hebben. Onze kinderen vonden het meer dan geweldig! Fijn om weten: dit lusje is ook toegankelijk voor rolwagens en buggy’s.”

“Na het parcours waren onze kinderen nog niet uitgespeeld, want ook het speelplein op het grote grasveld wilden ze uittesten,” vertelt Leen. “Klimmen en klauteren, schommelen… daar konden onze kinderen eindeloos mee bezig blijven. Zelf zochten we een plekje op het terras van de taverne. Ideaal om op adem te komen bij een drankje terwijl je het speelplein toch in de gaten kan houden. In de taverne kan je trouwens ook lekker eten of snoepen van een dessert. Bulskampveld, ons zie je zeker nog eens terug.”
Alles weten over Bulskampveld?
Check zeker eens www.west-vlaanderen.be/domeinen/bulskampveld


Om de verspreiding van het coronavirus maximaal te beperken:
Enkele tips:

 1. Hinder anderen niet, je houdt best nog altijd minimaal 1,5 meter afstand van andere sporters en bezoekers.

 2. Je betaalt activiteiten best met Bancontact of contactloos.

 3. Voor water-en sportactiviteiten:  kleed je best al thuis om. De kleedkamers op de domeinen blijven voorlopig gesloten.

 4. Neem handgel en mondmaskers mee. Op plekken waar de afstand niet gegarandeerd kan worden, draag je best een mondmasker. 

 5. Kijk zeker ook altijd op de desbetreffende website van het provinciedomein dat je wenst te bezoeken  voor je vertrekt. 

 

Meer beleven in een provinciedomein? Ontdek onze 10 coronaproof tips:

 1. Bezoek samen met je kleuter de kinderboerderij in het Provinciedomein Rivierenhof in Deurne. Online reservatie via https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/rivierenhof/kalender-rivierenhof.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/provinciale-groendomeinen-regio-antwerpen/kalender/bezoek-de-kinderboerderij.period_1.html verplicht!  
 2. Het Provinciedomein Zilvermeer in Mol is bekend om zijn hagelwitte strand, maar je kan het domein ook ontdekken vanuit de hoogte. Je kan er via een zipline tussen de boomtoppen en over de grote roeivijver zweven. 

 3. Overschouw de pracht van Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw of kijk vanop een korte afstand naar de vogels op het meer vanuit de uitkijktoren. 

 4. Durft je kleuter nog niet goed het grote zwembad in? In de waterspeeltuin op het zandstrand van Provinciedomein De Halve Maan in Diest beleeft hij of zij dolle pret op een veilige manier.

 5. Op het yogapad in Provinciedomein De Ster in Sint-Niklaas doe je eenvoudige yogaoefeningen op verschillende rustpunten rond de visvijver alleen of met je bubbelvriend(inn)en én op je eigen tempo. 

 6. Spelen en ploeteren in het groen doe je in het Provinciedomein Kessel-Lo. Test het oriëntatie-of wandelparcours eens uit. Om deel te nemen aan het vaste oriëntatieparcours kan je de kaart met de opgave afprinten op de website van het provinciedomein. 

 7. Een toppertje van jewelste is de waterspeeltuin in Provinciedomein Puyenbroeck in Wachtebeke. Deze speeltuin vol waterspeeltuigen is goed voor uren speelplezier. Een avontuurlijk speelparcours omringt de waterspeeltuin!

 8. Test natuurspeelplaats De Hobbeldonk uit in de Provinciedomein de Averegten in Heist-Op-Den-Berg eens uit. Een natuurlijke speeltuin met zand, water, wilgenhutten en liggende boomstammen. Heerlijk om in te ravotten! 

 9. Heb je een account op Geocaching.com? Ga dan op zoek naar de ‘Bos-boom-hout’ cache in Provinciedomein Het Leen in Eeklo: een gewone cache waarin je op zoek moet gaan naar een goed verborgen doosje.

 10. Wil je een fietstocht in en rond Mechelen maken? Fiets dan zeker ook langs het Provinciedomein Vrijbroekpark in Mechelen. Het park ligt tussen fietsknooppunten 92 en 93. Om een fietstocht uit te stippelen kun je gebruik maken van de fietskaart van de stad Mechelen.

Op riebedebie.be vind je nog veel meer informatie over onze provinciedomeinen.