Tips in en rond Kalmthout

Dat er veel te beleven valt in en rond Kalmthout! Alle vriendjes verzamelen! Suske en Wiske, FC De Kampioenen, Elfje Fien en alle anderen… Kom, we gaan op pad!

Ellen Mattheeusen trok met haar dochter naar Hotel Jerom van waaruit ze een heleboel uitstapjes planden in en rond Kalmthout.

ELLEN: 'Dat op hotel gaan ook met kinderen fijn kan zijn, merk je meteen bij Hotel Jerom. Zalig genieten, dicht bij de natuur en ver weg van drukte en stress. Zowel de familiekamers als het ontbijt zijn een absolute aanrader! Trouwens, je hoeft hier niet te gast te zijn om te kunnen ontbijten, ook zonder een overnachting kun je hier terecht voor een ontbijt om letterlijk de vingertjes bij af te likken. Voldoende vitamientjes en buikjes rond gegeten?

Dan gaan we over tot… actie!

Enkele meters wandelen vanuit Hotel Jerom en je bevind je in één van de mooiste natuurgebieden van België (en Nederland!). Prachtige wandelingen, mooie uitzichten en de natuur is adembenemend mooi. De Kalmthoutse Heide is één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Zeldzaam is ook het zo uitgestrekte heidelandschap. Een wandeling maken voor grote en kleine stappertjes? Met ongeveer 3750 hectare grote oppervlakte keuze genoeg. De wandelingen zijn duidelijk gemarkeerd. Wandelschoenen aan, en op ontdekking maar.

Bezige bijtjes
Hoe wordt honing gemaakt? Hoe leven de bijen? Dit alles kom je te weten in het Bijenteeltmuseum. Het museum maakt deel uit van het bezoekerscentrum van de Kalmthoutse Heide. Je ontdekt er de wondere wereld van de honingbij en de bijenteelt. Leuk detail: de kamers zijn zeshoekig, net zoals een honinggraat is opgebouwd.

Leve de koningin!
Op een leuke manier komen de kinderen alles te weten over de bijen. L. vond vooral de doorzichtige bijenkasten fascinerend. Ze leerde de koningin herkennen, maar ook de dar, werker en bewaker hebben voor ons geen geheimen meer...
Voor de jongere kinderen (tot en met 7jaar) gaat Bille de bij mee op pad. Zijn reiskoffertje gevuld met een verkleedpakje, spelletjes en opdrachten, maakt het bezoek nóg leuker.

Kalmthoutse Heide en Bijenteeltmuseum
Putsesteenweg 131
2920 Kalmthout
www.bijenteeltmuseum.be
www.grenspark.be

Een reuzegrote tuin met bijzondere planten, bloemen en bomen. Natuur hoeft niet saai te zijn. Kinderen houden ervan om in de natuur te zijn en hier is het erg apart. Geen aangeduid pad dat je hoeft te volgen, en elk deel heeft iets unieks en moois.
Geregeld, vooral tijdens de Belgische schoolvakanties en de verschillende seizoenen, kun je op speurtocht door het Arboretum. Tijdens de zomerspeurtocht ga je op zoek naar geitjes, met de herfstspeurtocht zoek je soorten blaadjes en ook met Pasen gaan de kinderen op zoek. Je raadt al waarnaar! De hele tuin hangt dan vol met eieren.

Het Arboretum
Heuvel 8
2920 Kalmthout
www.arboretumkalmthout.be

Stipt één uur… Zoveel tijd hebben we om te ontsnappen uit de escape room. Het doel is om zoveel mogelijk sleutels en slotjes open te krijgen. Wat deze kamer zo bijzonder maakt, zijn niet alleen de leuke effectjes, maar omdat het thema ludiek is, blijft het spannend, maar nooit eng. L. vindt het helemaal geweldig en is dan ook vanaf de eerste minuut klaar om te gaan voor de overwinning. Tot onze verrassing merkt ze vaak dingen op waar wij helemaal over keken! Minstens drie personen en maximum zes spelen samen dit spel, samenwerken is noodzakelijk. Het televisiescherm dat gelukkig af en toe tips geeft, maakte het voor ons dat de frustratie onder controle bleef. Want spannend was het, dat kan ik je wel zeggen! Amper twee minuten voor het einde waren we klaar! Pfieuw… dat was nipt!
Toen het bijna leek alsof we het niet gingen halen vielen de puzzelstukjes in elkaar en haalden we het maar net op het nippertje. Maar ook al gaat het uur voorbij zonder een overwinning, het blijft de moeite waard om dit spel te spelen. Als gezin of als kinderfeestje. Wij dronken, net zoals Markske zou doen, een koude chocomelk op de overwinning. Kampioen zijn is plezant, olé!

Escape room FC De Kampioenen
Clocks Escape Room
Statieplein 2
2920  Kalmthout
Aangewezen leeftijd vanaf 10 jaar + reservatie noodzakelijk

Op naar Suske en Wiske
Ook Suske en Wiske, de twee bekende stripfiguren, hebben hun eigen museum. En daarbij spelen uiteraard ook Jerome, tante Sidonia, Lambik en de anderen een grote rol. Ga met Willy Vandersteen zélf op Striptoer in zijn oude villa en ontdek wat je allemaal nodig hebt voor een goed stripverhaal.
Het onlangs vernieuwde museum is nog leuker en knapper geworden als voorheen. Bij aankomst krijg je een gekleurde zitstip. Hierop kun je even rustig een strip lezen, maar die bepaalt ook de groepskleur. RRrrrrring… telefoon! Willy Vandersteen vraagt onze hulp. De telefoon zorgt voor een leuke rode draad in het museum en zal ook telkens de opdracht geven. Het museum is ingedeeld in kamers. Elke kamer heeft iets leuks, verrassends en unieks. Maak een reuze puzzel, verzin een eigen fantasieverhaal, maak je eigen stripfiguur, beweeg als een stripfiguur, reis via een uitvinding van Barabas naar een tijdperk naar keuze of wordt een echte nieuwslezer? L. en onze vriendjes waren in alle kamers erg betrokken en enthousiast. Ook de opdrachten waar samenwerking centraal staan waren geweldig. Er was soms volhouding nodig, maar ook het nodige denkwerk kwam aan bod. Ze werden uitgedaagd op alle vlakken. En op het einde van de toer krijgen ze als verrassing allemaal hun eigen ministrip… Die geeft een mooi aandenken aan een leuk en verrassend bezoek.
Nog geen zin om naar huis te gaan? Neem dan plaats in de cafetaria waar je iets kunt drinken, maar – uiteraard - ook naar hartenlust strips kunt lezen.  

Suske en Wiske Museum
Provinciaal Suske en Wiske-museum

Beauvoislaan 98
2920 Kalmthout
www.provincieantwerpen.be
Reserveren is noodzakelijk

Elfendromen worden waar… Ga samen met Elfje Fien op pad in de Wildertse duintjes en beleef samen een magische sprookjesvertelling. Elfje Fien neemt kindjes mee doorheen de natuur van de Wildertse duintjes.
De verwondering is groot bij de mini-elfjes, want spreekt ons daar nu plots een boom toe? Kan Elfje Fien echt toveren? Op pad gaan met Elfje Fien, in groepsverband, familieverband, of liever als verjaardagsfeestje? Bekijk de mogelijkheden op de site. Ons groepje elfjes heeft Elfje Fien goed geholpen om het weer warm te krijgen. Zo kan ze weer gaan toveren. Gelukkig kwamen we onderweg Turfje tegen, want zonder zijn tips was het ons nooit gelukt. De ene verwondering volgt de andere op. Een tocht vol verwondering en magie.

TIP! Reserveer een Elfje Fien picknick en smul van cupcakes, snoep en turfjesdrank.
TIP! Wil je dat de magie thuis ook nog verder gaat? Koop dan het verhaal van Elfje Fien en beleef nog uren leesplezier thuis.
TIP! Verkleed komen maakt de beleving nog magischer!

Elfje Fien vzw
Heyendlaan 4
2910 Essen

Deze reportage kwam tot stand in samenwering met:
Uitjes & Nachtjes in België en Nederland voor gezinnen

Hé ga je mee… kamperen tussen de beren en de bizons, logeren bij een geit, slapen in een luchtballon, een drakenei of … een wijnvat? Ga je mee overnachten in een te gekke boomhut, een kampeervlot of een kabouterhuisje? Ga je mee op stap met kabouters, pannenkoeken smullen bij een echte heks of proeven van oesters die je net zelf geplukt hebt?

Samen met haar dochter ging Ellen Mattheeussen een jaar lang op zoek naar adresjes die net even anders zijn. Zo van die uitstapjes waar je van de ene verbazing in de andere valt, waar je geniet met al je zintuigen en waarvan je  – eens thuis – nog heel lang blijft nadromen.

Al die plekjes bundelde Ellen Mattheeussen van Kersje Op de Taart , in Uitjes & Nachtjes, 130 adresjes in België en Nederland, voor iedereen waarbij het kriebelt om op ontdekking te gaan, of dat nu avontuurlijk is of lekker chic. Niet in exotische oorden, maar gewoon hier in het o zo mooie België en Nederland.