Waarom een bezoek aan het gloednieuwe KOERSMUSEUM op je bucketlist moet staan

KOERS pakt uit met een gloednieuwe inrichting. Verwacht je aan een rit door de geschiedenis van de fiets en het wielrennen. Wij kunnen jou een bezoekje ten zeerste aanraden en wel om deze redenen:

Uitvalsbasis voor fietsers

In KOERS is de fietser koning. Je vindt er veilige fietslockers, oplaadpunten voor elektrische fietsen en douches. Het museum sluit aan op het West-Vlaams fietsknooppuntennetwerk en is het ideale vertrek- en eindpunt voor recreatieve en sportieve fietsers. Geen fiets? Huur er een. Fietskaarten met routes vind je gewoon in het onthaal waar ook Toerisme Roeselare huist.

Voor jong en minder jong

KOERS is er voor de hele familie. Probeer een 19de-eeuwse fiets, stel je eigen wielerploeg samen en test welke koerskleur bij jou past. Ken je de meeste woorden uit het wieleralfabet of vind je snel alle objecten van je bingokaart? Ga de competitie aan en ontdek hoe goed je benen zijn.

Schat aan informatie

Met zijn archief en documentatiecentrum herbergt KOERS hét kenniscentrum van de wielersport. Ben je auteur, onderzoeker of student met (historische) wielervragen? Neem contact op of maak een afspraak voor een bezoek aan het documentatiecentrum. Je wordt er warm ontvangen.

Souvenir uit de museumshop

Op zoek naar een origineel koerscadeau of een beloning voor jezelf? Pauzeer even in de museumshop. Je vindt er wijze wielergadgets, Flandrien- en Petit-Flandrien-t-shirts, KOERStenues, fijne lectuur, smakelijke wielerbiertjes,…

Zet koers naar de bar

Een gezellige finish van je museumbezoek? Een energierijke bevoorrading vóór je fietstocht? Of een smakelijke beloning na je rit – geen koers zonder après-koers, toch? Laat je soigneren in het KOERSkaffee! Bij mooi weer is het terras in de kindvriendelijke museumtuin een ware trekpleister.

Wielerstad Roeselare; Hoofdstad der Wereldkampioenen

Vlaanderen is koers en koers is Vlaanderen! Een cliché, maar wel één die klopt als een bus. En de bakermat van dit alles ligt in Roeselare en omstreken. Cyriel Van Hauwaert (Parijs-Roubaix 1908, Milaan-San Remo 1908) en Roeselarenaar Odiel Defraeye, die in 1912 als eerste Belg ooit de Tour wint, ontketenen een ware (en blijvende) fiets- en koersrage. Voeg daarbij een reeks Roeselaarse wereldkampioenen (Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré, Freddy Maertens,…) en je begrijpt meteen waarom KOERS. Museum van de Wielersport in Roeselare thuishoort. Roeselare is verschillende wielerwedstrijden rijk – Dwars door Vlaanderen, GP Monseré, Natourcriterium - en ook Patrick Lefevere – wellicht de meest succesvolle wielermanager aller tijden – is een geboren en getogen Roeselarenaar!


Je plant een bezoek aan KOERS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen? Openingstijden? Bereikbaarheid? Eten en drinken? Je vindt het allemaal hier.

Het museum met kinderen bezoeken is ook een dikke vette aanrader, zeker met de leuke Gezinspakketten. Ontdek het allemaal hier!