Waarom Jungle Book Light Festival in Zoo Antwerpen een dikke vette aanrader is

De Zoo van Antwerpen kent iedereen. Het hele jaar kan je er de wonderen van het dierenrijk gaan bekijken. Maar sinds een paar jaar kan je, in enkele koude winterweken, ook nog iets anders bewonderen in de Zoo: een prachtig winterspektakel met lichtsculpturen, aangepaste muziek en een magische sfeer. Na China Light Zoo werd dit jaar gekozen voor het thema van Jungle Book met, hoe kan het anders in de Zoo, heel veel dieren. Onze RIebedebie-reporter Leen Holvoet testte het uit!

Leen: 'Jungle Book Light Festival startte op 29 november en we waren met ons viertjes aanwezig tijdens het openingsweekend om de prachtige oplichtende en bewegende lichtsculpturen te gaan bekijken. Van bij de ingang van de Zoo kom je al meteen in de sfeer. Na het inscannen van onze tickets kon de reis naar de Indiase jungle helemaal beginnen. Mowgli, Bagheera, Baloe, de roedel wolven en de aapjes,… ze zijn er allemaal en in mooi uitgewerkte taferelen wordt het Jungle Book verhaal verteld. We volgden hiervoor een mooi uitgezet parcours door (een deel van) de Zoo. Een lichtgevende sculptuur van een aapje wijst telkens de weg. Grootse portalen geven de hoofdstukken aan en het verhaal wordt je perfect in herinnering gebracht door tekstzuilen. Handig, want zo’n specialist in de verhalen die oorspronkelijk van Kipling zijn, ben ik nu ook weer niet.'

Leen: 'Bij het zien van de eerste lichtsculpturen van Mowgli begon ik toch wel even erg te twijfelen. Mowgli is in mijn beleving altijd een guitig, pienter en lenig kereltje geweest. Omdat de tijd dat ik zelf dagelijks sprookjesboeken verslond toch al wat achter me ligt, checkte ik dat toch even bij de kinderen. Maar ik kon gerust zijn over de kwaliteiten van mijn geheugen: volgens hen was Mowgli een jongen. Alleen vroegen ze zich toch ook wel af waarom Mowgli in dit betoverend lichtspektakel bepaalde vormen heeft die men vrouwelijk pleegt te noemen… En in de tekstfragmenten wordt heel consequent over “ze” en “haar” geschreven. Mij maakt het niet uit. Voor mij mag Mowgli gerust ook een guitig, pienter en lenig meisje zijn.'

Magie alom


Leen: 'De lichtgevende dieren komen heel mooi tot hun recht. De kleurrijke olifanten zijn magisch, de aapjes slingeren vrolijk boven het water en de tanden van tijger Shere Kan lijken echt wel angstaanjagend. Bij verschillende opstellingen kan je rustig staan kijken naar al het moois dat zich voor je afspeelt, tot het tafereel zich herhaalt, en je misschien andere personages wat nauwer in het oog wil houden. 

De taferelen werden heel mooi ingepast in de Zoo. Om je helemaal te laten wegdromen naar India is er bijpassende muziek. Heel af en toe laten ook de gewoonlijke bewoners van zich horen, zoals de Californische zeeleeuwen, waarvan we in het donker nog een glimp konden opvangen. 

Tussen het bekijken van al dat moois en het proberen vastleggen van de magische gloed van de lichtsculpturen op foto, kan je je opwarmen aan glühwein of andere winterse drankjes. Ook restaurants en kraampjes van de Zoo zijn open. 

Het spreekt vanzelf dat het licht van Jungle Book Light Festival enkel tot zijn recht kan komen wanneer het al duister is. Je start je bezoek tussen 18u en 20u. Dit Festival valt perfect te combineren met een bezoek aan de Zoo overdag. In Antwerpen valt trouwens nog heel wat te zien en te beleven. Uitwaaien langs de Schelde, je vergapen aan de historische gebouwen of aan Brabo met de hand van de reus, … Als ik er iets mag uitpikken dat ook prima geschikt is voor een bezoek op een koude of druilerige dag, dan vermeld ik toch graag DIVA, Antwerp Home of Diamonds. We bezochten dit pareltje van een museum onlangs (zonder de kinderen maar met een internationaal gezelschap) en het was een voltreffer. Dit museum heeft uiteraard diamant als thema maar het gaat veel breder, met prachtige kunstwerken en kostbare juwelen.'

Praktisch:

Het Festival gaat elke dag door tot en met 12 januari, behalve op 24 en 31 december. Als je online boekt, krijg je de keuze uit 3 tijdsloten die elk anderhalf uur duren, beginnend om 18u, 19u of 20u. Om 21u30 sluit Jungle Book Light Festival. 

De Zoo is super gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het Centraal Station, het mooiste station van België met de coolste roltrappen (volgens onze zoon), is letterlijk de buur van de Zoo. De NMBS biedt B-Dagtrips aan. 

Met de auto naar Antwerpen kan ook, maar voor wie het nog niet wist: in Antwerpen wordt aan de weg gewerkt. Voor wie vlakbij de Zoo wil parkeren, is er een speciaal tarief van 3 EUR in de Parking Station ZOO. Die rijd je in via de Van Schoonhovestraat 25, op 200 meter van de Zoo. Dit tarief geldt enkel tussen 17 en 23u.

Alle mogelijke info en nog veel meer is te vinden op de website van Zoo Antwerpen en tickets vind je hier.