Werken in...het Sportimonium

Het Sportimonium, internationaal erkend als Olympic Museum, is de ideale bestemming voor een onvergetelijke uitstap. Want of je een jonge tiener bent of een krasse 80-er, of je alleen komt of in groep, in het Sportimonium valt meer te beleven dan een bezoek aan een bijzondere tentoonstelling. Trek je stoute (sport)schoenen aan en bezoek het sportiefste museum van het land. Het moet dan ook zalig zijn om er te werken. Eén van de vaste medewerkers is Romain Labiche. We vroegen hem waarom het zo leuk werken is in het Sportimonium?

Wat doe je precies in het Sportimonium?

Ik ben onthaalverantwoordelijke, het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. Samen met mijn collega’s proberen we de mensen een zo aangenaam mogelijk bezoek te bezorgen door ze te verwelkomen, een korte introductie te geven en wegwijs te maken in ons museum. Mijn andere taken zijn: groepen begeleiden, administratief werk (o.a. analyse van bezoekerscijfers…), events organiseren en samen met de klant events uitdenken en vormgeven. Ik zorg daarnaast ook voor de recrutering van onze coaches (freelance medewerkers) en de gidsen.  Omdat we een klein team zijn, lever ik soms ook ondersteunend en inhoudelijk werk. Zo werk ik momenteel mee aan een digitale rondleiding doorheen de permanente tentoonstelling die we gaan ontsluiten via de erfgoedapp. Een heel gevarieerd takenpakket dus.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
In 2015 liep ik stage in het Sportimonium. Hiervoor heb ik nog even een andere job gehad. Op het moment dat ik op zoek was naar een ander werk, ben ik in het Sportimonium terecht geraakt.

Hoe ziet een werkdag in Sportimonium eruit?
Het varieert van dag tot dag. Dagelijks zorg ik bij aankomst voor het opstarten van het museum. Dat betekent alle lichten aansteken , zorgen dat alle digitale toepassingen aan staan en werken. Checken dat alles er netjes uitziet voor de bezoekers. Aan het einde van de dag check ik opnieuw alles en zorg dat alles afgesloten is. Verder is elke dag erg verschillend wat dit werk echt aangenaam maakt.


"Ons uitzicht is prachtig, wij hebben hier een prachtig zicht op het strand. Dit geeft me toch wel altijd een fijn vakantiegevoel"Werken op zo’n mooie locatie lijkt een magische job, wat vind je er zo fijn aan?
Ons uitzicht is prachtig, wij hebben hier een prachtig zicht op het strand. Dit geeft me toch wel altijd een fijn vakantie- en  warm gevoel. Ook de het gebouw zelf is uniek, een oud strandgebouw en roept bij sommige bezoekers herinneringen. We horen hier aan de balie ook veel prachtige verhalen van mensen. Ze halen niet alleen herinneringen op die met ‘de plage ‘ te maken hebben maar ook over het sportverleden, hun sportverleden.  

Hoe zou je jouw job omschrijven?
Het is geen 9 to 5 job en ze vergt een zekere flexibiliteit en oplossingsgericht denken. Je hebt er een grote dosis enthousiasme voor nodig. Als je niet er niet van houdt om voor groepen te staan en elke dag het beste van je zelf te geven dan moet je er niet aan beginnen.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben om hier te kunnen werken?
Sociale vaardigheid, talen (zeker Frans en Nederlands), flexibiliteit, administratief sterk, creatief denken...je moet eigenlijk een manusje-van-alles zijn!

Waar haal je het meeste voldoening uit?
Het contact met de collega’s en contact met de bezoekers. Vooral wanneer bezoekers meer dan tevreden naar huis vertrekken.

Heb je nog een leuk weetje over het Sportimonium?
In onze vaste tentoonstelling staan kleine voetballers, deze kon je vroeger terugvinden in cafés. De voetballers dienden om de stand bij te houden van de competitie.  

Ik wil ook werken in Sportimonium, hoe kan ik mij kandidaat stellen?
Dit kan zeker! Wij zoeken steeds coachen voor zondagen en feestdagen of ook coachen om in de week op bepaalde uren groepen te komen begeleiden. Dit kan je heel simpel doen, door uw CV en korte motivatie door te sturen naar romainlabiche@sportimonium.be

Alle info over het Sportimonium vind je hier

Wonderlijke weetjes of inspirerende ideetjes?
Tintelende tips voor een interessant interview of een rake reportage?
Laat het ons zeker weten en stuur een mailtje naar redactie@riebedebie.be