Op ontdekking in Archeocentrum Velzeke

We doorkruisten de provincie Oost-Vlaanderen met als bestemming Zottegem en meer bepaald Velzeke. Onze bestemming? Het Archeocentrum in Velzeke, om op bezoek te gaan bij Galliërs en Romeinen en alles te weten te komen over archeologische opgravingen! Het werd een interessante reis door de geschiedenis!

Archeologische opgravingen

Het Archeocentrum: waar de gids op de bank moet blijven...

We werden vriendelijk verwelkomd in het Archeocentrum en kregen meteen uitleg over wat we zouden zien en werden er als reporters ook voorgesteld aan de gids. In het Archeocentrum is namelijk op zaterdag- en zondagnamiddagen altijd een gids aanwezig die de individuele bezoekers rondleidt. Maar... door de coronamaatregelen moet deze gids op de bank blijven zitten, letterlijk. Zonde natuurlijk want de gids die tijdens ons bezoek van dienst was, was erg bevlogen en popelde om te mogen gidsen. Van op veilige afstand beantwoordt hij echter graag al je vragen.

De toegang naar het Archeocentrum wordt bewaakt

Het Archeocentrum heeft zijn eigen bewakers

Het bezoek begint op de laagste verdieping. Een legertje reuze Playmobil-soldaten bewaakt de doorgang. Van deze ene blikvanger kom je meteen terecht bij een andere: de ruimte waar enkele indrukwekkende beenderen te zien zijn. We wandelden er ook langs afgesloten lokalen waar je je outfit kan afstemmen op de Romeinse tijd. Ons omkleden tot Romeinse soldaat of veldheer zal echter voor een andere keer zijn.

Een skelet in een ton

Archeologisch onderzoek? Dat gaan we eens onderzoeken!

We startten daarna met de tijdelijke tentoonstelling “Landschap Doorgrond. Tien jaar archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen”. In een film wordt uitgelegd dat wat je te zien krijgt, de resultaten zijn van de opgravingen die archeologen in de regio deden.

De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd. Je start met eerste menselijke aanwezigheid bij een tipi van dierenhuiden gebouwd door rondtrekkende jagers. Daarna kom je terecht bij de eerste nederzettingen. Zo gaat het verder tot in de middeleeuwen. Telkens wordt uitgelegd welke soorten overblijfselen er in de bodem gevonden kunnen worden. Dat gaat van resten van kookvuren, grafvondsten, scherven aardewerk, afval in beerputten (jawel),...  Nooit wordt het saai en er zijn ook een paar “speciallekes”: een skelet dat in een ton gevonden werd, of een aapje dat werd opgegraven op de Markt van Sint-Lievens-Houtem.  
 

Bij de weegschaal

Op naar de vaste tentoonstelling

Daarna kwamen we bij de vaste tentoonstelling. Die gaat dieper in op de Gallo-Romeinse periode en het belang dat Velzeke speelde. Je zou het nu niet meer zeggen maar het kleine en vredige Velzeke lag vroeger op een kruispunt van twee belangrijke heirbanen en was daardoor een handelscentrum. Hier leerden we meer over de Romeinen en de Gallo-Romeinse tijd. Hoe Rome haar invloed uitbreidde, hoe het leger georganiseerd was, welke munten er gebruikt werden,… Je komt er zelfs te weten hoeveel een soldaat verdiende en hoeveel een kip, eieren of “een nachtje met Lydia” kostte. En dan komt natuurlijk de vraag: “Mama, wat betekent dat een nachtje met Lydia?”

Ook buiten het museum is er wat te zien. Er is een tuin en er zijn ook verschillende soorten ovens nagebouwd. Van de gids kwamen we trouwens ook te weten dat er op de site rond het Archeocentrum nog verdere opgravingsplannen zijn. Wie weet wandelden we wel, zonder het te weten, boven belangrijke Gallo-Romeinse overblijfselen?

Wandelen door Velzeke

We maakten daarna nog een wandeling door Velzeke. De Paddestraat was een optie, of het Jan De Lichtepad, maar we hielden het op een korte fotozoektocht. Daarbij kwamen we langs een standbeeld van Julius Caesar op het Romeins Plein, de Sint-Martinuskerk, een luxe bijenhotel en een vistrap.
Van ons bezoek en de wandeling kregen we toch wel een hongertje. Velzeke was vroeger dan wel een handelscentrum, maar daar was op deze zondagnamiddag in coronatijd niet veel van te merken. Gelukkig was bakkerij Marysse op het Romeins Plein open. Een stukje van hun super chocoladebrownietaart is een aanrader!

In de vaste tentoonstelling van Archeocentrum

Praktisch

De tijdelijke tentoonstelling “Landschap Doorgrond” loopt nog tot 30 november 2021. Ook de vaste collectie is zeker de moeite. Meer info over Archeocentrum Velzeke vind je op http://www.pam-ov.be/velzeke/

Vooraf reserveren is verplicht. Dat kan via de website, telefonisch op het nummer 09 360 67 16 of via mail naar archeocentrumvelzeke@oost-vlaanderen.be. In Archeocentrum Velzeke werden alle gebruikelijke maatregelen genomen om het bezoek corona-veilig te laten verlopen: ontsmettingsalcohol, een verplichte looprichting, en natuurlijk droegen we ook een mondmasker.

De wandeling met fotozoektocht vonden we hier. Wij kozen voor de zoektocht 'Velzeke 2' maar het aanbod telt nog andere wandelingen. Een absolute aanrader! Al zeggen we het zelf!'