Alden Biesen heeft veel te bieden!

Bilzen in Limburg heeft veel te bieden. Alden Biesen is een prachtige historische site, en er is veel te beleven. Reporter Leen verkende Alden Biesen tot in de kelders, en sprong ook de fiets op.  

Op naar Alden Biesen

Op zaterdagochtend vertrokken we naar Bilzen richting Alden Biesen. Vanuit het middelpunt van Vlaanderen toch wel een hele rit. Het weer was niet top (en dat is een understatement), maar ons eivolle programma van vandaag zou dat helemaal goedmaken…

Van op de parking zagen we al het prachtige kasteel van Alden Biesen. We namen de ingang rechts van het kasteel, waar borden van de Ridder Muis bivak onze aandacht trokken. Niet meteen iets voor ons, maar deze tijdelijke camping speciaal voor kleine riddertjes en hun ouders zag er wel tof uit. We wandelden door de tuinen.

De prairietuin van Alden Biesen

Wandelen door bloemen en groen

Alden Biesen heeft trouwens tuinen in verschillende vormen, kleuren en geuren. De prairietuin is een bloemenzee, met hier en daar een vlindertje. Er is een Franse tuin, een Engelse landschapstuin en een appelboomgaard met een vlonderpad. Daar loop je tussen de oude hoogstambomen terwijl de koeien je van op een afstandje in de gaten houden.

We besloten vroeg een hapje te eten. Door het schitterende weer (not!) hadden we niet voor een picknick gekozen. Met wat beter weer had het zeker gekund. Er staan her en der picknickbanken (ook speciale creaties) waar je gebruik van kan maken. Terwijl we binnen aten, viel de regen met bakken uit de lucht.

Zomerse rondleiding in Alden Biesen met een gids

Op pad met een gids door Alden Biesen

Om 13u hadden we afspraak bij de maquette voor het toeristisch infokantoor. Een energieke gids nam ons gedurende 1 uur op sleeptouw. Ongelooflijk wat we tijdens dit uur allemaal aan de weet kwamen. We doorkruisten het domein, hielden halt in de kapel (nog net voor er een huwelijk zou plaatsvinden), bewonderden nog eens de tuinen (maar nu met uitleg), vernamen van alles over de Duitse Ridderorde, de latere bewoners, de huidige activiteiten in dit cultuurcentrum,… Bravo aan de gids!

50 jaar brand in het kasteel

Meteen erna startten we met de tijdelijke tentoonstelling. Deze hadden we vooraf geboekt. Tijdens deze tentoonstelling werd de 50ste verjaardag van de brand van het kasteel belicht. Tijdens deze tentoonstelling kwamen we in de kelders en in een aantal prachtige zalen, die je anders niet kan bezoeken. De brand ontstond op een moment dat de overdracht van het kasteel naar de overheid bijna in kannen en kruiken was. De “heren van Brussel” zouden verder komen onderhandelen en om te zorgen dat ze het comfortabel warm zouden hebben, werden een aantal haarden aangestoken. Dat liep faliekant verkeerd af. Het kasteel brandde af, maar werd helemaal gerestaureerd.

In de kelder van Alden Biesen
Prachtige zalen in Alden Biesen

Toeren rond Alden Biesen

Daarna stapten we nog eens naar het toeristisch infokantoor. Daar haalden we onze de sleutels van onze huurfietsen op en een kaart met fietsknooppunten. Ik had vooraf 2 gewone fietsen gereserveerd, en deze stonden op ons te wachten in een afgesloten fietsenstalling op de parking. Met onze fietsen startten we een ritje door de omgeving.

Nadat we nog een bruidspaar voorbijgereden waren, begon het klimwerk. En na klimmen kwam dalen, en dat herhaalde zich opnieuw en opnieuw. Ik had er niet bij stilgestaan dat Bilzen zo glooiend was. Elektrische huurfietsen waren ook een optie, maar kom, met wat spierkracht en op de kleinste versnelling kwamen we er ook. We reden door dorpjes met namen die we nooit eerder hoorden, en het weer werd zowaar zonnig. Uiteindelijk kwamen we uit op de gezellige markt van Bilzen, en zo terug bij Alden Biesen.

Nadat we de fietsen terug hadden gestald en de sleutels hadden ingeleverd, beloonden we onszelf voor ons klimwerk met een drankje op het zomerterras van Alden Biesen.

We zagen ondertussen nog een bruidspaar foto’s nemen in dit prachtige decor…

Fietsen in Bilzen

Praktisch

Wie ook een dagje wil gaan flaneren op de historische site van Alden Biesen, krijgt van ons nog de volgende tips:

  • Wij kwamen met de auto. Parkeren is geen probleem op de grote parking tegenover het kasteel. Daarvoor geef je best “Roelants du Vivierlaan, Bilzen” in op de GPS.
  • Wij deden een zomerse rondleiding met een gids. Zoals de naam het zegt, zijn deze er enkel tijdens de zomer. Wil je ook met een gids op stap, bekijk dan https://www.alden-biesen.be/rondleiding voor alternatieven.
  • Koop voor de tijdelijke tentoonstelling vooraf je tickets online op https://www.alden-biesen.be/expos
  • Op de site zijn er mogelijkheden om iets te drinken en te eten. Naast het zomerterras zijn er het Gasthuis en het Apostelhuis. Een bijzonder drankje op de kaart is het Biesonder appelsap, gemaakt van appels uit de eigen hoogstamboomgaarden.  
  • Loop je verloren, zoek je meer info over wandelingen of fietstochten,… dan moet je bij de vriendelijke medewerkers van het toeristisch infokantoor van Alden Biesen zijn.
  • Bij het toeristisch infokantoor van Alden Biesen kan je ook sleutels van huurfietsen afhalen. We huurden deze fietsen bij https://fietsparadijslimburg.be/
  • De Bilzen Mysteries bij Alden Biesen hebben veel succes: we zagen heel wat mensen met een tablet deze tour volgen. Meer info op https://bilzenmysteries.be/
Op de Markt in Bilzen