Op zoek naar fruit in Borgloon

Naar Borgloon en zijn Fruitbelevingscentrum

Het Fruitbelevingscentrum van Borgloon herken je al ver met zijn hoge schoorsteen. Hier was vroeger een stroopfabriek. Een gigantische massa fruit werd hier vroeger tot stroop verwerkt, maar die industrie ging zo goed als verloren. Nu zijn er onder andere een toeristisch infokantoor en het Fruitbelevingscentrum.  

Voor de ingang van het fruitbelevingscentrum in Borgloon
In het fruitbelevingscentrum in Borgloon

Voor het Fruitbelevingscentrum neem je de trap naar boven, waar je al meteen fruitpersen en kookketels ziet. Het zijn authentieke installaties, met voldoende uitleg over wat de functie juist was, en hoe het stroopstoken steeds maar geperfectioneerd werd. Ook heel leuk is dat er op de muren fruit, spreekwoorden,… zijn geschilderd.

 

Er is een klein atelier in het Fruitbelevingscentrum. Van achter glas zagen we een vriendelijke dame de ene na de andere stroopwafel bakken, opensnijden en besmeren met stroop. De wafels roken alvast heerlijk. Verder in het Fruitbelevingscentrum leer je alles over het fruit zelf. Welke bodem goed is om fruit op te kweken, hoe we evolueerden van hoogstammen tot laagstamboomgaarden, hoe een boomgaard onderhouden moet worden, de rol van insecten en hoe plagen werden bestreden,…

Er zijn heel wat doe-opdrachten, aanraakschermen met uitleg, … Een bijzonder geslaagde doe-opstelling is deze over de veiling. Daarin moet je met twee proberen om tegen de laagst mogelijke prijs een lijst van producten aan te kopen. Zodra de veilingklok loopt, wordt het spannend. Koop niet te vlug, want dan betaal je misschien te veel. Maar koop ook niet te laat, want dan is je tegenstrever er mee weg.

Het etiket voor Riebedebie-stroop

In een laatste grote ruimte vind je oude verpakkingen en reclameborden voor stroop. Stroop is werkelijk een superproduct, als je de reclame mag geloven tenminste. Hier kan je ook een eigen stroopetiket ontwerpen. Dat etiket kan je dan kleven op een potje stroop. Er is nu ook Riebedebie-stroop, het is maar dat u het weet.

Na het bezoek aan het Fruitbelevingscentrum kan je in het winkeltje heel wat stroopsoorten, fruitsappen, … kopen. Ook de stroopwafels verkopen hier als … zoete broodjes.

Maar het was middag geworden, en toch wel tijd om iets meer te eten dan enkel een stroopwafel. Ver moesten we niet stappen om ons buikje te vullen. Vlakbij, in bistro de Smaakfabriek gingen we Loonse ballekes gaan proeven, uiteraard in een sausje met stroop.

Naar Reading between the lines, maar...

Nu was het tijd voor iets actiefs. We trokken onze wandelschoenen aan voor een tochtje door Borgloon. Vooraf hadden we op internet een massa mogelijke tochten gevonden (om te wandelen, te fietsen,…) maar eigenlijk kan je net zo goed een wandelkaart vragen in het Fruitbelevingscentrum. Daar kregen we ook als tip om de auto op de (grote) parking van het Fruitbelevingscentrum te laten staan en van daaruit te wandelen.

De kaart van Borgloon

... het werd al snel walking between the rain

Het weer begon om te slaan, dus kozen we maar voor een korte wandeltocht. En ja hoor, we waren nog maar net op dreef gekomen, of het begon te stortregenen. Gelukkig waren we toen vlakbij het stadhuis van Borgloon. Volgens Wikipedia werd dit gebouwd als herenhuis met een hoektoren in 1680. Wat ons echter meer interesseerde, waren de – eveneens door Wikipedia beschreven - rondboogarcade met zes traveeën. Of in mensentaal: we schuilden dankbaar onder de zuilengang van het stadhuis. 

We zijn geen opgevers, dus uw Riebedebie-reporters trokken weer verder zodra de ergste regen voorbij was.

Langs trappen, een voetgangerstunnel en boomgaarden kwamen we bij het gekende kerkje dat geen kerkje is. Reading between the lines is de officiële naam van het meest spraakmakende kunstwerk van de kunstroute die je in Borgloon kan volgen. Iedereen kent het als het doorkijkkerkje, en ik kan u nu vertellen dat het er ook door regent. Ondanks dat praktisch minpuntje blijft het fotogeniek.

We trokken verder en kwamen uiteindelijk terug voorbij het stadhuis van Borgloon. Het zag er, zonder die regen, prachtig uit. 

Het doorkijkkerkje in de regen
Het doorkijkkerkje

Praktisch

Wil je ook meer weten over waar ons fruit vandaan komt, of eindelijk ook dat doorkijkkerkje bezoeken, dan zijn dit onze tips:

  • Openingsuren, toegangsprijzen, reservatiemogelijkheden,… van het Fruitbelevingscentrum vind je op https://www.stroopfabriek.be/
  • In de lente is het dik de moeite om naar Haspengouw te trekken om er te wandelen of fietsen tussen de bloesems. 
  • Wie ook ballekes met Loonse stroop wil gaan proeven, kan de voetjes onder tafel schuiven bij de Smaakfabriek. https://smaakfabriek.be/
  • Het doorkijkkerkje werd al vanuit alle mogelijke hoeken gefotografeerd. Wil je zien hoe het er uit ziet in de zon, kijk dan eens op de facebookpagina die aan dit kerkje gewijd werd (heb je hem?) Borgloon Doorkijkkerkje | Facebook
  • Na onze (natte) wandeling smaakten de pannenkoeken met stroop van Delisa super! https://www.delisaborgloon.be/
  • Aan wie in de omgeving wil overnachten, kunnen we B&B Curtricias in Kortessem aanraden. Echte gastvrijheid, mooie ruime kamers en een lekker ontbijt bij een koppel horeca-ondernemers met hart voor hun stiel. https://villacurtricias.be/
Spreekwoord in het Fruitbelevingscentrum
Geschreven zonder dat we wie dan ook stroop aan de baard moesten smeren ;-)